fbpx

Új kompakt tárcsa a LEMKEN-től

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 25.

A LEMKEN kicseréli a jelenlegi tarlóhántó tárcsasorozatát a két új kompakt tárcsasorra, a Heliodor 8-ra és a Rubin 9-re, a legnagyobb munkaszélesség 12 méter. Most mutatják be a sorozat új elemét, a Rubin 12 családot, amelynek 3 méteres változata először az Agritechnica kiállításon debütál. Az új tárcsa maximális munkamélysége 20 centiméter, ez korábban csak szántóföldi kultivátorokkal volt elérhető.

Az új Rubin 12 jó néhány dologban eltér igen sikeres névrokonától, a Rubin 9-től. 732 mm átmérőjű tárcsaleveleivel 20 cm munkamélység is elérhető. Az új szimmetrikus tárcsaelrendezés javítja a kompakt munkagép nyomkövetését. Pontosan a traktor mögött halad, vagyis könnyebb az egyes menetek csatlakoztatása. Különösen lényeges ez a GPS-alapú kormányzás alkalmazásakor. 18 csipkés homorú tárcsalevél helyezkedik el a három méteres szélességben: az első sorban 8, a második sorban 10. A tárcsák között nagyjából 17 cm van, a két tárcsasor között pedig 120 cm. A talaj optimális átfolyása érdekében az első sor középső tárcsalevelét kissé hátrébb helyezték el, a vele szemben levőt pedig valamivel előrébb.
Az első tárcsasor előtt mélységhatároló munkaelem fut, hátul pedig pálcás elem végzi a talaj elegyengetését. Mindkét munkaelem mélységállítása kényelmesen, fokozatmentesen elvégezhető a csavarorsóval. A Rubin 12 része az Uni-wheel kerék, mellyel a szállítás és a forgóban történő manőverezés lényegesen egyszerűbb.

A tárcsalevelek és egyéb munkaelemek elrendezése révén a Rubin 12 tarlóhántásra és tarlóápolásra egyaránt tökéletes eszköz, még a legkötöttebb talajokon is boldogul. A nagy mennyiségű szerves anyagot intenzíven bekeveri a teljes munkamélységben. A tesztperiódust követően 2013-ban lesz kapható.