fbpx

Hírek a német mezőgazdaságigép-piacról

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 június 03.

Stratégiai döntések a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatban. A magyar felhasználók nagyon sok német mezőgazdasági gépet használnak, ezért lehet érdekes egy rövid hírösszefoglaló az ezen a területen folytatott fejlesztésekről, változásokról. Az Agrar Zeitung összeállításából szemezgettünk.

Az elmúlt hetekben és hónapokban egyre több mezőgazdasági gépgyártó igyekezett optimalizálni a gyártást, és bizonyos költségeket lefaragni. A Lemken például minden hagyományos növényvédelmi géptechnológia gyártását leállította, a Fendt Waldstettenben bezárta egy üzemét, a Claas pedig bejelentette, hogy a Cargos takarmánybetakarító és -aprító kocsik gyártását leállítja.

Ugyanakkor mindhárom példaként említett gyártó jelentős beruházásokat hajt végre termelési kapacitásának bővítésére – de kevesebb vagy más termékre koncentrálva. 2022 februárjában a Lemken letette egy új, 18 millió eurós forgácsolóüzem alapkövét a dél-hollandiai Dinteloordban, nem messze a Steketee jelenlegi telephelyétől. A csoport új, Farmer First stratégiájának részeként a Fendt a jövőben még inkább a profi gazdálkodók igényeire kívánja összpontosítani a márkát minden régióban. Ennek során megvizsgálták a változó piaci és fogyasztói igényeket, valamint a politikai keretfeltételeket, és egy portfólióstratégia keretében újra kiegyensúlyozták azokat. Az önjáró permetezőgépekre való jövőbeli összpontosítás együtt jár a hohenmölseni telephelyen egy új festőüzem és egy új logisztikai központ létesítésére irányuló, összesen 18 millió eurós beruházással. Wolfenbüttelben – ahol a jövőben a rakodó- és betakarító-kocsikat építik – szintén komoly beruházásokra kerül sor.

A CLAAS 40 MILLIÓ EURÓT FEKTET A BAD SAULGAU-I ÜZEM ÁTALAKÍTÁSÁBA

Egy sajtóközleményben a Claas bejelentette, hogy a következő években 40 millió eurót kíván befektetni, hogy a gyártóüzemeket, az üzemi infrastruktúrát és különösen a termelési kapacitásokat a folyamatosan növekvő kereslethez és a további jövőbeli növekedéshez igazítsa. Uli Nickol, aki áprilisban tért vissza a Claas-hoz a takarmánybetakarítási részleg vezetőjeként, már két éve megjegyezte, hogy a megváltozott termelési mix és a volumennövekedés mindenhol az üzemek zsúfoltságát okozza. Ezért a vállalat egy ideje már azon dolgozik, hogy bővítse a gyárterületet. A város hathatós támogatásának köszönhetően egy korábbi bútorgyár területét sikerült megszerezni, a Kaufland áruház áthelyezését a közelben lévő 6 ezer négyzetméternyi terület cseréjével tették lehetővé. Jelenleg további területeket szereznek be dolgozói parkolóhelyként való használatra. Végső soron az egybefüggő gyárterület így 105 ezerről 164 ezer négyzetméterre, azaz több mint 50 százalékkal nőne.

A TAKARMÁNYBETAKARÍTÁSI FOLYAMATLÁNC KOMPETENCIAKÖZPONTJA

A sajtóközlemény szerint a Bad Saulgau az elmúlt években erőteljesen fejlődött, és még a covid-járvány idején is növelni tudta forgalmát. A folyamatban lévő beruházási program részeként a telephely infrastruktúráját jelenleg bővítik és felújítják, és egy meglévő, 5 ezer négyzetméteres csarnokot alakítanak át, hogy további gyülekezési teret hozzanak létre. Ezzel egyidejűleg a teljes energetikai infrastruktúrát több lépésben átalakítják és megújítják a jövőbeli termelési kapacitáshoz. Ezt követően beruházásokat terveznek a termelési logisztika és az összeszerelés optimalizálása területén.

FÓKUSZÁLÁS A NÖVEKEDÉSI SZEGMENSEKRE

A professzionális takarmánybetakarítási technológia termékeinek sikere és mindenekelőtt az új Orbis kukoricaadapterek pozitív értékesítési előrejelzései szükségessé tették a Bad Saulgau-i üzemszerkezet átalakítását. „Továbbra is töretlen tendenciát látunk a professzionális betakarítási technológia területén minden piacon, és itt számos termékcsaláddal kiválóan pozícionáltuk magunkat” – említette Uli Nickol. „Az egyik példa erre az új kukoricaadapterünk, különösen az Orbis 900 iránt mutatkozó óriási kereslet, amely egyértelműen felülmúlja várakozásainkat. A Claas a takarmánybetakarító gépek körüli betakarítási lánc technológiáján kívül a következő években számos új termékkel bővíti, korszerűsíti és tovább professzionálisabbá teszi kínálatát a takarmánybetakarítás és bálázás területén. Jelenleg számos új innovációt fejlesztenek és tesztelnek erre a célra.”

Ez tovább erősíti a Claas pozícióját a takarmánybetakarító gépek világpiaci vezetőjeként, valamint a világ egyik vezető zöldsorgyártójaként és -szállítójaként. Alig néhány hónapja mutatták be a Liner 4 rotoros rendképzők teljesen új generációját, szabadalmaztatott kardánrendszerrel és egyedi vázszerkezettel, amely világszerte óriási érdeklődésre tartott számot a gazdálkodók és a vállalkozók körében. „A Claas ismét bebizonyítja, hogy a professzionális takarmánybetakarítás meghatározó szereplője” – folytatta Nickol. „A Bad Saulgau-i telephelyen végrehajtott beruházások célja, hogy növekedési elvárásainkat a legmagasabb minőségi színvonalon történő, nagy teljesítményű termeléssel támogassuk.”

A CARGOS TAKARMÁNYBETAKARÍTÓ KOCSIK GYÁRTÁSÁNAK BEFEJEZÉSE

„A termékpaletta hosszú távú fejlesztése következetesen igazodik a globális trendekhez és a Claas növekedési stratégiájához” – folytatta Nickol. A rakodókocsik szegmense még kisebb, regionális fókuszú résszé válik a piacon, ezért a Claas úgy döntött, hogy a 2022-es szezon végén leállítja a rakodó- és daraboló-szállító kocsik gyártását, és ezzel további kapacitást teremt az Orbis gyártásához. A Cargos-ok pótalkatrész-ellátása és értékesítés utáni szolgáltatása a jövőben is a megszokott módon biztosított lesz. A folyamatban lévő szervizkérdéseket a Bad Saulgau-i termékfejlesztési osztály támogatásával továbbra is szakszerűen kezelik.

Összeállította: Fodor Mihály; forrás: Agrar Zeitung