fbpx

Jelentősen emelkedik az üzemanyagok beszerzési ára

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 26.

A hét közepétől emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára, a 95-ös benzin esetében bruttó 5 forinttal változik az ár, a gázolajért bruttó 7 forinttal kell többet fizetnie a forgalmazóknak. Ennek függvényében számoljunk arra, hogy a hónap végén a töltőállomások zöme a 480 forintos maximált áron mérik majd az üzemanyagot.

Mezőgazdasági munka traktorral.
Mezőgazdasági munkagép bemutatón (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ha nem lennének hatósági árak

Az elmúlt időszak árváltozásait figyelembe véve a benzin literenkénti bruttó átlagára 502, a gázolaj átlagára 517 forint lenne.

Az Brent hordónkénti ára járt a 89 dolláros szinten is a múlthéten, péntekre 87 dollárig csökkent vissza az árfolyam.

A hazai üzemanyagok beszerzési ára így tovább emelkedett. Már most is találhatunk olyan töltőállomást, amelyik veszteséggel kénytelenek értékesíteni üzemanyagot a magas beszerzési árak és a maximált ár miatt.

A kiskereskedelmi árakat tekintve – a holtankoljak.hu adatbázisa szerint – 200 alatt van azoknak a kutaknak a száma, akik a hatósági ár alatt néhány forinttal értékesítenek üzemanyagot, jellemzően 479-480 forintért tankolhatunk a legtöbb kúton.

Munkában a szárzúzó.
Munkában a szárzúzó (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az európai államok különböző módon igyekeznek úrrá lenni az energiaválság okozta negatív hatásokon, több országban maximálták az üzemanyagárakat (mint nálunk), de van ahol a jövedéki adót csökkentették.

Forrás: holtankoljak.hu