fbpx

Tatoma takarmánykeverők – mert etetni mindig kell!

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 03.

A spanyol Tatoma gyár a világon az egyik legrégebbi takarmánykeverő-kiosztó kocsikat gyártó vállalat, amely ráadásul több mint 30 éve folyamatos növekedéssel áll az állattartók szolgálatában.

A több évtizedes gyártási és fejlesztési tapasztalat eredményeképp mára igen széles termékkörrel rendelkezik. A gyártási rendszer igen rugalmas, ez teszi lehetővé, hogy a vásárló igényeinek megfelelően kialakított keverőkocsikat nagy darabszámban készíthessenek. Gépeik még mostoha üzemeltetési körülmények között is tartósan szolgálják tulajdonosukat. A takarmányozási receptúrák összeállítása nagymértékben befolyásolja a tehenek által elérhető tejhozamot és az üzem gazdaságosságát. A jó minőségű takarmányok, a megfelelő receptúrák mellett a rövid idő alatt homogén takarmánykeverékeket előállító és kijuttató technika megfelelő megválasztása is igen fontos.

A Tatoma gyár termékeire általánosságban jellemző az egyszerű konstrukció, robusztus, erős felépítés. Kialakítás szempontjából 4 nagy csoportba sorolhatjuk őket: vontatott, önjáró és stabil takarmánykeverők, valamint szalmabálabontók.

Vontatott takarmánykeverő- kiosztó kocsi

A Tatoma vontatott kivitelű takarmánykeverő-kiosztó kocsi 7-45 m3-es tartállyal rendelkezik, így a kis-, közepes és nagygazdaságok számára egyaránt kínálnak megfelelő alternatívát.

A tartály kiválasztásakor figyelembe kell venni az istálló méreteit és az esetleges jövőbeni állatállomány-bővítést is, mivel vannak olyan kocsik, amelyeknek magasítóval később növelhető a tartálytérfogatuk.

Szintén rendelkezésre áll vízszintes tengelyű keverőcsigával és függőleges tengelyű keverőcsigával szerelt változat. A vízszintes tengelyű keverőcsiga olcsóbb, egyszerűbb felépítésű, valamint a helyigénye is kisebb. A függőleges keverőcsigával szerelt változat könnyebb hajtású, és a keverés minősége is megfelelőbb.

A kúpos keverőcsigákból lehet egy, kettő vagy három, függően a kocsi méretétől.

A keverő-kiosztó kocsik mind mérlegrendszerrel vannak ellátva, amelyek egy számítógéppel állnak összeköttetésben, így az adott receptúrához a tartályba helyezett összetevők mennyisége pontosan nyomon követhető.

A rendszer kezelése a traktor fülkéjéből, flexibilis vagy vezeték nélküli vezérléssel lehetséges. Kisebb mennyiségű abraktakarmányok bekeveréséhez külön tartály áll rendelkezésre, amely folyamatosan adagol a keverés során, hogy homogén legyen a keverék.

A homogén takarmánykeverék kiosztásához számos lehetőség választható. Lehet szalagos, csúszdás vagy kaparóláncos kihordószerkezet; a csúszda vagy a súber mechanikusan vagy hidraulikusan állítható, hogy akár a juhok, kecskék számára is megfelelő legyen az etetőbe a kiadagolás. A kiviteltől és felszereltségtől függően a kocsin lehet önálló hidraulika-rendszer vagy a traktor kihelyezett hidraulika-rendszeréről is működtethetőek a különböző funkciók.

A takarmánykeverő-kiosztó kocsihoz opcióként szalmafúvó is rendelhető, amellyel az etetést követően az almozást is könnyedén meg lehet oldani. Az így felszerelt géppel pénzt spórolhat meg, mivel elegendő egy gépet megvenni a feladatokhoz, amikre korábban kettő kellett.

A tartályba a kötözőanyagaitól megszabadított hengeres és szögletes bála egyaránt behelyezhető, amit a szalmafúvó első lépésként felaprít. A fúvó több kifúvófejjel is rendelkezhet, és akár 15-18 m-re is be tudja fújni a szalmát. A kifúvófej akár 4 irányban is elektromosan mozgatható.

Másik, nagyon hasznos opció a silómaró fej, amely a keverőkocsi végére van építve. Ezzel az opcióval csökkenthető a feltöltési idő, valamint a silónál a veszteség alacsonyan tartható, mivel a silónak csak kis felülete érintkezik levegővel.

Önjáró takarmánykeverő- kiosztó kocsi

Az önjáró takarmánykeverőkkel a vontatottakhoz képest jóval gyorsabban lehet elvégezni az állatállomány takarmányozását.

Az időkülönbség leginkább a feltöltési idő csökkenésében mutatkozik meg, mivel ha egyazon traktorral történik a rakodás és a keverő üzemeltetése, úgy a csatlakoztatással mindig idő megy el. Amennyiben viszont külön rakodót használ a keverő mellé, úgy a plusz munkaerő, valamint a plusz gép költségével kell számolni. Az önjáró gép tehát idő- és költséghatékony megoldás.

A Tatoma önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsik elülső silómaróval vannak felszerelve, amelyek a silóban egyenletes vágott felületet hagynak, így kicsi az erjedésnek, romlásnak induló silófelület.

A Tatoma IVECO és Cummins motorokat használ, 126-330 LE teljesítménytartományban.

A motor elhelyezése lehet elülső vagy hátulsó. A nagyobb telepekre a hátsó motorelhelyezés a javasolt, mivel úgy a kezelőt kisebb zajterhelés éri.

A kocsi hidrosztatikus hajtású, és a kihordórendszer és annak állítása, a silómaró forgatása és magasságállítása, a tengelyrugózás, a kormányzás, de akár még a visszapillantó tükör behajtása is hidraulikusan történhet.

A tartály térfogata 10-30 m3 lehet, a keverőrendszer pedig vízszintes vagy függőleges tengelyű, a tartály pedig jellemzően rozsdamentes acélból készül. A legnagyobb kivitel egyetlen feltöltéssel akár 200 tehén fejadagját is bekeverheti egyetlen feltöltéssel.

Az önjáró gépek két- vagy háromtengelyes kivitelűek, háromtengelyes esetben a harmadik tengely is kormányzott, a kisebb fordulási sugár érdekében. Az önjáró gépeken is alapfelszereltség a súlymérős rendszer és a programozható receptúrákat tartalmazó számítógép. A kiadagolás elöl, oldalt vagy hátul történhet, és opcióként hidraulikus működtetésű seprű segítheti a karámok előtt földre helyezett takarmány veszteségének minimalizálását.

Stabil takarmánykeverő

A stabil takarmánykeverők jellemzően a vontatott kialakításúak egyszerűsített kivitele, amelyhez a meghajtást stabil dízel- vagy villanymotor adja. Ezek a keverők mindig egyedileg, a megrendelő igényei szerint készülnek. Jellemzően nagyméretű extenzív vagy intenzív tartású állatállomány esetén alkalmazzák, valamint értékesítési célú takarmánykeverék-előállítást végző vállalatok használják ezt a kialakítást.

Szalmabálabontó

3,0-6,0 m3-es tartállyal készülnek a Tatoma szalmabálabontók, keskeny és széles kivitelben, hogy az adott állattartó telep kialakításához, méretéhez a legmegfelelőbbet ki lehessen közülük választani.

A kihordólánc hajtása szabályozható, így egyenletes bálabontás érhető el, ami nagyon fontos a homogén alom létrehozásához. A bálabontó megtöri a szalma rostjait, így az jobb nedvszívó képességgel rendelkezik, tehát a Tatoma bálabontók használatával takarékoskodhat a felhasználó az almozáshoz használt szalmával.

A géppel baromfiknak megfelelő méretű szalmaapríték is készíthető. A bálabontó kifúvó nyílása akár 4 irányban állítható, akár 3000-ban elfordítható, és 15-18 m-re is el lehet vele fújni a szalmaaprítékot.

A Tatoma takarmánykeverő gépeket Magyarországon kizárólagos gyári importőrként a SZEGÁNA Kft. forgalmazza, az egyes típusokról magyar nyelvű tájékoztatót a www.szegana.hu honlapon találhat.

Nagy Márk

Szegána Kft.