fbpx

Kuhn Euromix Plus – Egy munkagép két munkaműveletre

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 08.

A manapság Nyugat-Európában is nehéz pénzügyi körülmények közt dolgozó állattartó telepek költségoptimalizálási céljainak megfelelően a KUHN kifejlesztette a sokoldalúság igényét kielégítő takarmánykeverő kocsit, az Euromix Plus-t.

Ez a munkaeszköz alkalmas a napi takarmánykeverési-kiosztási munkák és az almozás egy géppel történő elvégzésére a legnagyobb méretű állattartó gazdaságokban is. A koncepció alapjául az Euromix I keverőkocsi szolgált, ami egy vagy két függőleges csigával dolgozik. A Plus család keverői egy bálabontó-befúvó egységgel kibővítve az almozási feladatokat is képesek megoldani a célgépek által produkált minőségben. Az eszközök négy különböző tartályméretben, 13, 23, 25 és 27 m3 térfogattal kaphatóak. A takarmánykeverési munka minőségének kulcsa a keverőcsiga. A Kuhn keverőegységének kialakítása biztosítja a különféle alapanyagok, összetevők egyenletes keveredését és a nagyméretű, tömör bálák gyors lebontását akár almozáshoz, akár takarmányozás céljából. A csigán elhelyezett kések – kialakításuknak köszönhetően – öntisztítók. A tartály oldalán lévő ellenkések, valamint a különleges poligonális tartályfalkialakítás garantálja – a töltöttség fokától függetlenül – az egyenletes keveredést és a hosszú szálú takarmány-összetevők aprítását. A makro- és mikroösszetevők keveredését a keverőcsiga által keltett egyidejű függőleges és vízszintes anyagáramok együttese biztosítja.

Takarmányozás során a kiadagolás két oldalon történhet: vagy a gép menetirány szerinti jobb elülső részén vagy a bal hátsó szekcióban. A kiadagolás szabályozása egyszerűen a traktor fülkéjében elhelyezett vezérlőegységen keresztül történik. A mennyiség az adagolóajtó nyitásának függvénye. Az egyenletes anyagáramot kiadagolás során a keverőcsigák kialakítása és a rajtuk elhelyezett kések és terelőlemezek pontos és okszerű elhelyezése biztosítja.
Az Euromix Plus kombinált keverőkocsi másik munkavégző eleme a bálabontó-befúvó egység. A gép első szekciójában elhelyezett összetett egység hatékonyan bontja és fújja be az alomanyagot akár 18 méteres távolságig. A nagyméretű keverőcsigák lebontják a bálázott szalmát, amit egy szállítószalag továbbít a befúvóventilátorig. A befúvóegység központi eleme ez az 1540 mm átmérőjű forgórész, amihez a hajtást egy oldható szíjhajtás szolgáltatja. A bálabontó funkció bekapcsolásakor a keverőtér ajtajának nyitásával egyidejűleg egy mechanizmus betolja az adagolóhengert és a kihordószalagot a tartályba. Ennek a profilos hengernek köszönhetően a szalma mindig időben távozik a keverőcsigákról, így az nem aprózódik túl rövidre.
A befúvótorony 300 fokban elforgatható, így a nehezen elérhető sarkok vagy az oldalirányból esetlegesen takarásban lévő területek is könnyedén teríthetők almozóanyaggal.
Azokban a szarvasmarha-tenyésztő gazdaságokban, ahol igény van a takarmánykeverési és almozási munkák gyors és kimagasló minőségű gépi elvégzésére, ott a Kuhn Euromix Plus kézenfekvő megoldást kínál.

Kató Gergely
IKR Zrt.