fbpx

Lemken-újdonságok

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 03.

A 2017-es hannoveri Agritechnica szakkiállításon a Lemken is kitett magáért, jelentős számú újdonság debütált a standon. Ezek bemutatását kezdjük cikkünkkel, de több termék a következő lapszámunkban kap majd helyet.

A gyártók közötti együttműködés új fejezete

A Competence Center ISOBUS (CCI) bemutatja a CCI 1200-at, a legújabb ISOBUS terminált.

A 12,1 collos kijelzőjű, rugalmas elrendezésű terminálban két beépített univerzális terminál (UT) van, amelyek képesek párhuzamosan két ISOBUS gép vezérlésére. Az automata szakaszvezérlést és a változtatható norma vezérlését szabályozó alkalmazások precíz munkát tesznek lehetővé. Az innovatív súgóból a gépkezelő bármikor megszerezheti a szükséges információkat.

Együttműködés

A CCI 1200 piacra kerülését a Grimme, Kuhn, LEMKEN, Krone és Rauch cégek közötti négy évnyi intenzív együttműködés és több ezer tesztóra előzte meg. – Az új terminál ismét bebizonyította, hogy a csapatmunka versenytársak között is működik, és ennek eredményeként a vásárló egy jobb terméket kap kézhez – mondja Moritz Roeingh, a CCI termékmenedzsere. Roeingh szerint a részt vevő cégeknek a vetéstől a betakarításig szerteágazó tapasztalatok vannak, amely a CCI 1200-at igazán univerzálissá tette.

Rugalmasság

12,1 collos kijelzőjével a CCI 1200 nagyon nagy felületet biztosít többszörös alkalmazások párhuzamos megjelenítésére. A keskeny keretnek köszönhetően mégis könnyen elhelyezhető a fülkében. Az alkalmazástól függően a gépkezelő egyedileg beállíthatja a kijelző képét. Az alapbeállításon két, azonos méretű alkalmazás látható egymás mellett, például az UT mellett a kamera vagy a térkép jelenik meg. A gépkezelő azonban szabadon változtathat ezen, kedve szerint lehet álló vagy fekvő a kép, míg a harmadik lehetőség a Maxi-view, amikor a fő ikonok nagyobb méretűek.

„Multi-touch” működés

A CCI 1200 csatlakozófelülete teljesen új. A „multi-touch” és az új menünavigáció együtt olyan egyszerűvé teszi a vezérlést, mintha csak egy okostelefonról lenne szó. A menüket úgy tervezték, hogy kevesebb kattintásra legyen szükség. A szimbólumokat a jól ismert CCI 50/100/200 terminálokról vették át, azaz a gyakorlott CCI-felhasználók gyorsan beletanulnak a kezelésbe. Minden beállítás a kijelző közepén van összefoglalva. A beállítássúgó lépésről lépésre magyarázza el, hogy mi a teendő összetettebb feladatok esetén (pl. automata szakaszvezérlésnél a helyes késleltetési idő beállítása).

Két univerzális terminál

A piacon egyre több az ISOBUS gép, amelyeket kombinációban is használnak. Például kukorica vetésére, úgy, Hogy hátul a vetőgep elől a műtrágyatartály. A CCI 1200 része két teljeskörűen felszerelt univerzális terminál (UT). Mindkét gép képes egymással párhuzamos, független működésre.

GPS-pontosság

A CCI 1200 képes akár 254 szakasz automatikus ki- és bekapcsolására, hogy ne legyen átfedés a már művelt területeken és a forgóban. A sokoldalúság érdekében a terminált használhatjuk vetőgéphez, permetezőhöz, műtrágya- és egyéb szórógéphez, hígtrágya-kijuttatókhoz, kaszákhoz és rendkezelőkhöz. A Tramline Control GPS-vezérléssel automatikusan bekapcsolja a művelőút-funkciót. Az ISO-XML vagy shape formátumú térképek még pontosabbak, több a vezérlőpontok száma. Hogy ez miért fontos? Mostanáig még a nagy munkaszélességű gépek esetében is úgy történt a térkép használata, hogy a traktornak kellett az adott ponton lennie, és a traktor adta tovább az adatot a munkagépnek. Most egy műtrágyaszórónál a CCI 1200 meghatározza a normát külön-külön a jobb és a bal oldal számára.

Súgó

A súgó segítségével a gépkezelő értesül az éppen futó alkalmazásokról, funkciókról, beállításokról. Szükség esetén ezeket ábrák és szövegek magyarázzák. Nem kell többé hosszasan görgetni és keresgélni: az applikációkban közvetlen linkekkel elérhetők a kívánt információk.

A CCI 1200 Terminal az Agritechnicán is bemutatkozott.

DeltaRow: művelőút termésveszteség nélkül

LEMKEN Azurit szemenkénti vetőgép automata kalibrációval

A LEMKEN új Azurit szemenkénti vetőgépe a szokásostól eltérően úgy vet, hogy a két párhuzamos sorban eltolva helyezi el a szemet, így az ikersorok növényei háromszöges elrendezésűek.

Ennek révén egy növénynek 70%-kal több területe van a növekedéshez a hagyományos vetési mintázathoz képest. Az egyedülálló DeltaRow vetési módszer pontosságának kulcsa a szinkronizált működésű perforált vetőtárcsákban rejlik, Amelyben elektromosan állítható maglesodrók szüntetnek meg minden szabálytalanságot. A szemenkénti vetés ily módon önszabályozó folyamat. Az elvetett magmennyiséget megtartva művelőút kihagyására is van lehetőség. A gépkezelő a munka kezdete előtt kiválasztja a vetni kívánt mag típusát a terminálon; ez aktiválja a maglesodró működését. Ezt követően egy szenzor figyeli a mag áramlását, így ki lehet küszöbölni minden normálistól való eltérést (kimaradás, dupla vetés). A lesodró és a vetőtárcsa közötti távolságot a haladási sebesség is befolyásolja, így a rendszer azonnal reagál a kettős vetés vagy a vetéskihagyás elkerülése érdekében. A gépkezelő a terminálon tájékozódhat a vetés minőségéről; szükség esetén manuális beállítás is lehetséges. Az automata kalibráció révén a vetés nagyon pontos, nem befolyásolja a változó haladási sebesség és a vetőtárcsa változó forgási sebessége sem. Az Azurit úgy képez művelőutat, hogy az ikersorok egyik tagját nem veti el, de a megmaradt sort kétszeres mennyiségben veti, megduplázva a vetőtárcsa forgási sebességét. Így az elvetett magvak mennyisége állandó; a művelőút szélessége akár 87,5 cm szélességű lehet, tehát talajkímélő műtrágyaszórók és permetezők kerekei is elférnek rajta. A művelőút úgy is kijelölhető, hogy a forgónál az első pár méteren egyszeres sorral vetünk. Ez jól látható jel lesz a műtrágyázást vagy permetezést végző munkás számára, így nem kell a sorokat számolgatnia.

LEMKEN Azurit és Compact-Solitair

DeltaRow elrendezésben vetett kukorica művelőúttal