FendtONE offboard: folyamatosan új funkciókkal bővül

Írta: GÉPmax-2022/V. lapszám cikke - 2022 szeptember 20.

A gazdálkodók egyre több időt töltenek munkájuk tervezésével, szervezésével és dokumentálásával. A FendtONE offboard egy digitális megoldás az egyszerű, gazdaságspecifikus munkaszervezéshez és -dokumentációhoz, és kiegészíti a FendtONE fedélzeti munkaállomást. A FendtONE offboard mostantól fokozatosan kerül bevezetésre, és az ügyfelek aktuális igényei alapján folyamatosan új funkciókkal bővítik.

A mezőgazdasági vállalkozások nagyon változatos szerkezetűek: míg a sok kis területtel rendelkező gazdaságoknak jelentős időt kell fordítaniuk a feladatok megtervezésére és dokumentálására, addig egy sok alkalmazottal rendelkező gazdaságnak több időt kell szánnia az emberierőforrás-felhasználás tervezésére. A szakképzett munkaerő hiánya, a jogi korlátozások és a szűk betakarítási időablakok idején a gazdáknak a lehető leghatékonyabban kell kihasználniuk az idejüket. Az üzemanyag, a műtrágya, a növényvédő szerek és a személyzet növekvő költségei világszerte terhet jelentenek a gazdaságoknak. Egy szántóföldi gazdaságban a munkaidő átlagosan 45 százalékát a termelő gépi munkaidő, 15 százalékát pedig a gépkarbantartás és -ápolás teszi ki (forrás: BB Göttingen mezőgazdasági adatelemzése). Ez azt eredményezi, hogy a munkaidő 60 százalékát a gépekkel kapcsolatos munkák teszik ki.

A munkaidő fennmaradó 40 százalékát elsősorban szervezési tevékenységek veszik igénybe, mint például a területek kezelése, a gépekkel és a személyzet alkalmazásával kapcsolatos feladatok tervezése, valamint a terepen végzett tevékenységek dokumentálása. A FendtONE off board pontosan ebben nyújt támogatást, és egyszerű megoldásokkal csökkentheti ezt az időt. A PONTOS ELŐKÉSZÍTÉS IDŐT TAKARÍT MEG Amikor az időjárás lehetővé teszi az első talajmunkát, a fárasztó előkészületek értékes időbe kerülhetnek. Már a szezon előtt létre lehet hozni, illetve elő lehet készíteni a feladatokhoz szükséges alapadatokat és -forrásokat. A „Csapat” funkció a gazdaságban dolgozó összes alkalmazottat rögzíti. Itt minden személynek meghatározott szerepet lehet kijelölni. Míg az állandó alkalmazottak például feladatokat hozhatnak létre, addig az ideiglenes munkavállalók vagy gyakornokok esetében ez nem így van.

A traktorok, munkagépek és önjáró gépek adatai egyértelműen a „Gépek” funkcióban vannak tárolva. Az olyan működési erőforrásokat, mint a műtrágya és a növényvédő szerek, előre rögzíteni lehet. Ez az előkészítés megkönnyíti a feladatok elosztását, és időt takarít meg a szezon elején. Ha ráadásul a gépen már rendelkezésre állnak az optimalizált művelési mintával rendelkező szántóföldi határok és nyomvonalak, akkor a gépkombináció teljesítménye már az első perctől kezdve teljes mértékben kihasználható a szántóföldön. Ezeket előre ellenőrizni lehet a FendtONE irodai programban, majd közvetlenül a gépre küldhetők mobilhálózaton keresztül. Így a területek pontos és hatékony megmunkálása egységes törzsadatok alapján történik, függetlenül a géptől. Ha a gazdálkodók olyan intelligens technológiákat is használnak, mint a Fendt Guide, a Section Control (SC) vagy a Variable Rate Control (VRC), akkor ez egyidejűleg csökkenti a működési erőforrások felhasználását, és növeli a gazdasági hatékonyságot. Ezek a megoldások külö- nösen a nagyon heterogén talajformák és talajviszonyok esetén bontakoztatják ki teljes potenciáljukat.

AZ ÁLLÁSIDŐK CSÖKKENTÉSE ÉS A GÉP OPTIMALIZÁLÁSA A TEREPEN

A betakarítási láncok akkor működnek különösen hatékonyan, ha megszakítás nélkül képesek üzemelni. A FendtONE segítségével elkerülhetők az üzemanyaghiány vagy a helyi ismeretek hiányából adódó leállások. A „Map+” funkció előnyös a szétszórtan elhelyezkedő vagy változó földterületekkel, valamint a sok géppel vagy akár változó járművezetővel rendelkező gazdaságok számára. A térkép valós időben mutatja a gépek helyzetét, valamint az üzemanyag- vagy AdBlue-szintet, feltéve, hogy a traktor rendelkezik a Fendt telemetriai alapcsomaggal. A szántóföldön dolgozó gépek ellátása olyan inputanyagokkal, mint a műtrágya és a gázolaj, vagy az ismeretlen területeken való navigálás gyorsan és az igényeknek megfelelően történik. Az eredmény: az állásidők csökkennek. A FendtONE fedélzeti intelligens technológiák, mint például a nyomvonalvezetés, a szakaszvezérlés vagy a VRC, hatékonyan használják ki az erőforrásokat, jelentősen csökkentik a működési erőforrások felhasználását, és így növelhetik a gazdaság jövedelmezőségét.

FELADATOK KÖZVETLENÜL AZ IRODÁBÓL A GÉPRE

Jelenleg a legtöbb gazdaság telefonon vagy chatprogramokon keresztül szervezi a napi feladatait. A FendtONE irodai rendszerrel a munkafeladatok előző este néhány kattintással megtervezhetők a „Fendt Task Doc: Megrendelés létrehozása” funkcióval, és közvetlenül a gépre küldhetők. A munkanap kezdetén minden információ, például a gép és a munkagép, a megmunkálandó terület és a pontos feladat tárolásra kerül a fedélzeti számítógépen. Nincs szükség személyes vagy telefonos egyeztetésre, és a járművezetők közvetlenül megkezdik a munkát. További előny: minden információ egy pillantással látható, és a gépek optimálisan kihasználhatók. Amint a munka befejeződött, a gép visszaküldi a feladat riportját az irodába, és ott megjelenik a „Fendt Task Doc: Feladatriportok” funkcióban. A jelentés elmentésre kerül, és szükség esetén később, dokumentáció céljából exportálható.

DOKUMENTÁCIÓ EGYSZERŰEN ÉS GYORSAN

Az erőforrások gondos felhasználására és a talaj védelmére vonatkozó társadalmi és jogi elvárások egyre nőnek. Ezzel párhuzamosan az elvégzett munkák, valamint a trágyázási és növényvédelmi intézkedések dokumentációjának terjedelme és a velük szemben támasztott követelmények is növekednek. Ez gyakran a szezon végén vagy után történik. A FendtONE irodai munkajelentései már automatikusan tartalmazzák az egyes táblákra vonatkozó lényeges információkat, például a megmunkált területet vagy a kijuttatott mennyiséget. A mentett munkajelentések PDF-fájlként menthetők vagy exportálhatók. Ez az információ megkönnyíti az alkalmazandó jogi követelményeknek megfelelő dokumentálást, és jelentősen csökkenti a dokumentáláshoz szükséges időt. A gazdaságirányítási rendszerrel nem rendelkező gazdaságok a FendtONE segítségével könnyen és intuitív módon kezdhetik el a digitális dokumentációt. A vállalatirányítási rendszerrel rendelkező gazdaságok ezt kiegészíthetik a FendtONE irodai rendszerrel, amely egy könnyen használható megoldás.

JÖVŐBIZTOS ÉS BŐVÍTHETŐ

A FendtONE már most is számos gépadatot rögzít és tesz láthatóvá a gazdálkodók számára. Ez lehetővé teszi számukra, hogy az operatív döntések alapjául használják, és gazdaságonként optimalizálják erőforrásaikat. A FendtONE irodai rendszert folyamatosan továbbfejlesztik. Az új technológiákkal és gépekkel ez a platform bővíti funkcióinak körét, és új funkciókat kínál, hogy a jövőben is modern és hatékony megoldásokat nyújthasson az ügyfeleknek. A FendtONE irodai alkalmazás 2022 negyedik negyedévétől lesz elérhető Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország piacain, majd ezután fokozatosan más országokban is bevezetik.

Fodor Mihály