Mascar Maxi vetőgép elektromos hajtással, új opciókkal

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 13.

A SZEGÁNA Kft vezette be Magyarországra a MASCAR gyár termékeit, melyek azóta is folyamatosan fejlődnek, bővülnek. A MASCAR számára a szemenkéntvetőgépek gyártása, és azok sikere az egyik legfontosabb. Néhány évvel ezelőtt megjelentek más nagy gyártók a piacon a nagy drága gyorsvetőgépekkel, melyekkel akár 20 km/h-val is lehet vetni, és ezekkel sikereket értek el a hatalmas területen gazdálkodóknál. Ezt a MASCAR szakemberei is látták, és egy új olcsóbb gyorsvetőgép ideológiát találtak ki. A koncepció szerint 14-15 km/h munkasebesség tartható lenne, a jelenlegi vetőgép minimális módosításával. A hagyományos pneumatikus szemenkénti-vetőgépeknél a talajkerékről van hajtva a vetőtárcsa mellett akár még a műtrágyaszóró és a granulátum szóró is.

A talajkerék nagyobb munkasebességnél, az utóbb felsorolt adagoló rendszerek hajtása miatt megcsúszhat, megcsúszik, melyet elektromos hajtással ki lehet küszöbölni, így akár a nagyobb munkasebesség is tartható. Az elektromos hajtást a MASCAR egy svéd vállalattal közösen fejlesztette, úgy hogy a rendszer vetésellenőrzővel is rendelkezik. A sok elektromos motor teljesítményigénye is jelentős, ezért a ventilátor tengelyére generátor is került. A Mascar Maxi vetőgépek 2013-tól új magadagoló egységgel, nagyobb átmérőjű vetőtárcsával készülnek, mely precízebb adagolást biztosít, a gyors vetéshez pedig jellemzően nagyobb furatszámúakat használják. A gyorsabb vetés indítás érdekében az elektromos hajtású vetőgép készenléti állapotban a vetőtárcsa furataiba felveszi a vetőmagot, hogy induláskor azonnal indítsa a vetést.

2013 elején már tesztelt, működő elektromos hajtású Mascar Maxi szemenkénti vetőgép prototípussal rendelkezett, melyet tesztelésre Magyarországra, Szegedre küldött a gyár. A tesztelés során a felhasználói tapasztalatok gyűjtése, az esetleges hiányosságok feltárása, javítási, fejlesztési ötletek beszerzése volt a cél. Több hazai gazda is tesztelte a gépet kukorica- és napraforgóvetésben. A MASCAR gyár nagyon fontosnak tartja a magyar piacot, így 2014-ben az AgroMash Expón már megvásárolható előszériás gép a nagyközönség számára elérhető lesz.

Az MASCAR MAXI szemenkéntvető-gépek opciós listája rengeteg újdonsággal bővült. Az egyes vetőelemek talajnyomása plusz rugó segítségével akár 170 kg-ra növelhető, így a kemény talajnál is megfelelő vetési mélység érhető el. A vetőkocsik elé sima vagy hullámos tárcsa rendelhető, mely jól aprítja a szármaradványokat a vetés vonalában. A soronkénti magtartály az eddig 45 literes helyett 60 literes is lehet. A magadagoláshoz és a műtrágya adagoláshoz a hajtómű az eddigi 18 és 15 fix sebesség helyett, akár fokozatmentes állíthatósággal is rendelhető. Szintén fontos kiemelni, hogy a Flex vázas vetőgép sortávolsága 45-75 cm között hidraulikusan állítható.
Kérem jöjjenek el a 2014-es AgroMash Expo-ra és tekintsék meg újdonságainkat a SZEGÁNA Kft standján az A pavilonban.

Nagy Márk
www.szegana.hu