fbpx

Combimix, Eurotill – A forgatás nélküli talajművelés zászlóshajói a Grégoire Besson-tól

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 12.

Úgy gondoljuk, a Grégoire Besson név hallatán mindenkinek eszébe jut a váltvaforgató ekével 2005-ben (321 ha 24 óra alatt), majd tárcsás boronával (644 ha 24 óra alatt) 2007-ben elért világrekord, amelyet azóta sem sikerült senkinek felülmúlnia. A cég történek kezdete, 1802 óta a több tízezer termék mindegyike magában foglalja a folyamatos fejlesztések eredményeit. Ez a töretlen fejlődés, a kihívások keresése jellemezte és jellemzi ma is a vállalat vezetését és a fejlesztő csapatot.

A SIMA-kiállításon bemutatott két új termékünket szeretnénk Önökkel megismertetni, amelyek a forgatás nélküli technológiát képviselik. Aktualitásukat az is magyarázza, hogy a leírásban szereplő Combimix függesztett verziójának féligfüggesztett kivitelét a párizsi debütálás után nem egészen egy hónappal a Grégoire Besson hazai forgalmazójának a kiállításán, az Axiál Szakmai Napokon már láthatta a közönség.

COMBIMIX
– függesztett tárcsás lazító (lazítás, tarlóhántás, szármaradvány beforgatás)
Több mint 20 éves fejlesztés eredményeképpen a Grégoire Besson elkészítette a kultivátor, tárcsa és lezáró henger kombinációjából álló talajművelő eszközét. A lazítókések, a tárcsalevelek és a henger biztosítja a Combimix hatékonyságát, amely egymenetben készít tökéletes magágyat, különböző talajtípusok esetén. Nagy előnye, hogy az eszköz nedves talajállapot esetén is tökéletesen használható.

Munkaszélessége 3,0 vagy 3,5 m lehet.  Március közepén Baján mutattuk be ennek a gépnek a féligfüggesztett változatát. A gép maga tárcsás lazítóként értelmezhető, illetve ebbe a csoportba is sorolható.

Felépítése:
–– az első sort lazítókésekből álló művelőelemek alkotják;
–– a második sor független felfüggesztésű tárcsalevelekből áll, amelyek a szármaradványok felaprítását, talajba keverését, a rögfrakciók aprítását végzik;
–– a hátsó lezáró hengersor megfelelő állapotban zárja le a talajt, azaz visszatömöríti, ezzel is biztosítva a jó magágyat.
A függesztett kivitel 180-220 LE teljesítményű traktorokhoz, míg a féligfüggesztett  220-300 LE teljesítményű  erőgépekhez ajánlott.

EUROTILL
– féligfüggesztett szántóföldi kultivátor, nehéz elmunkáló hengerrel
A Grégoire Besson új féligfüggesztett kultivátora. A gyomnövények irtása, a talajművelés, a talaj vízáteresztő képességének a javítása, a nedvességmegőrzés, a szármaradványok talajba dolgozása, a növényi gyökerek fejlődésének elősegítése azok a főbb célok, amelyeket az eszköz használatával elérünk. Az EUROTILL egy központi fővázszelvényből, a hozzá kapcsolódó oldalszárnyakból és a hátsó szekcióból áll, amely alkalmas lezáró henger hozzákapcsolására is. A munkavégzés ideje alatt a gép  mélységszabályozását az úgynevezett Maxi Control rendszer látja el.

Ez a rendszer a vonórúdon található munkahenger és a lezáró hengersor segítségével szabályozza a munkamélységet a gép elején és hátulján.
Ez a kialakítás nagy stabilitást eredményez a teljes munkavégzés alatt; precíz munkamélység-szabályozást és tömegátvitelt biztosít, de a szállítási feladatok közben is kifejti hatását.
A munkagép Eurochisel® lazítókésekkel van felszerelve, amelyek osztástávolsága 230 mm. A kések az oldalszárnyak vázain vannak rögzítve, az egymástól 800 és 1000 mm távolságra levő főtartókon. Alapkivitelben non stop mechanikus rugós biztosítással rendelkezik; a kioldáshoz szükséges erő 340 kg vagy 450 kg. A kopóelemek a szárra csavarozott kivitelben kerülnek rögzítésre, de opcionálisan a Quick Change rendszer is választható, amely gyors művelőelem-cserét tesz lehetővé. Az eszközhöz különböző kialakítású kopóelemek választhatóak, az egyenes, lúdtalp kapát is beleértve.

Ezek mellett a lezáró hengerek széles választéka áll rendelkezésre, a talajtípusnak és a vásárlói igényeknek megfelelően. Jelenleg 4,40-6,20 m-es munkaszélesség-tartományban érhető el az eszköz, amelynek a vontatásához 200-300 LE teljesítményű traktorok szükségesek, a talaj kötöttségének, állapotának, nedvességtartalmának megfelelően.
Az itt bemutatott Grégoire Besson eszközök alkalmasak különféle talajállapot esetén – akár száraz, akár nedves körülmények között is – talaj- és magágy-előkészítésre, kultivátorozásra, tarlóápolásra. Ezeknek az eszközöknek a hazai bevezetése az idei évben kezdődik el.
A Grégoire Besson szakmai tapasztalatának, fejlesztői csapatának sikere most az itt bemutatott eszközökben nyilvánul meg, így jogosan bízhatunk abban, hogy a bemutatott termékek – a már jól bevált váltvaforgató ekékhez és tárcsás boronákhoz hasonlóan – Magyarországon is elégedett felhasználói körre találnak.

Urbán Csaba
Gregoire Besson