fbpx

Terméselemzés, rögzítés és feltérképezés a betakarítás során

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 május 28.

Az idei SIMA Innovation Awards ezüstérmese az „Betakarítás és raktározás” kategóriában a New Holland NutriSense.

Mivel a gazdálkodók a fenntartható működésre törekszenek, az agronómiai adatok gyűjtése alapvető fontosságúvá válik, ez lehetővé teszi számukra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak eladásaik maximalizálása érdekében. A közeli infravörös (NIR) érzékelő beépítése lehetővé teszi a termés összetételének elemzését, rögzítését és feltérképezését a betakarítás során. A működés az elektromágneses sugárzás elnyelésének mérésén alapul a NIR tartományban.

Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a legtöbbet hozzák ki terményeik értékesítéséből, mivel az ár a termés minőségéhez kapcsolódik (olyan paraméterek szerint, mint például a fehérjetartalom). Az állati takarmányozásra szánt növények tápértékét is javíthatják, és különböző gabonafajtákat keverhetnek egy bizonyos minőség elérése és az ipari szabványok megcélzása érdekében.

 

 

A NutriSense rendszerrel az ügyfelek javíthatják agronómiai ismereteiket a saját területeikről. Ma egy gazdálkodó számára lehetetlen megismerni a növény által felvett nitrogén mennyiségét. A gabona fehérjeszintjének feltérképezésével az ügyfelek látni fogják a növény által hasznosított nitrogén mennyiségét, így ennek megfelelően tudják majd módosítani a nitrogénellátást.

A NutriSense rendszer a jól bevált New Holland NIR érzékelőt használja, amelyet a kombájnok és takarmánybetakarítógépek más funkciói, például a növény nedvességtartalmának mérése során is használnak. A New Holland betakarítógépek  NIR-érzékelőjét a DLG tanúsította a kukorica nedvességtartalmának pontos meghatározására.

A közeljövőben a NutriSense rendszer a New Holland nagyméretű szögletes bálázókon is elérhető lesz.

 

New Holland Nutrisense
Az ügyfelek látni fogják a növény által hasznosított nitrogén mennyiségét.

 

Fodor Mihály