fbpx

MICHELIN LIFEBIB VF 710/70 R42 prototípus abroncs: a funkció és a forma egysége

Írta: Szerkesztőség - 2015 február 26.

A Michelin mezőgazdasági abroncs részlege mindig is elsődleges feladatának tekintette a talajkímélő szántóföldi termelést. A minimális talajtömörítést célzó Ultraflex technológia elősegíti a termőtalaj minőségének megtartását, termelékenységet, jó terméshozamot biztosít.

A funkció és a forma egysége

A talajkímélő szemlélet megjelenik az abroncs külsejében is: a MICHELIN LIFEBIB VF 710/70 R42 abroncsnak búzakalász alakú lenyomatot hagy maga után a puha földben.

Amellett, hogy ez egy nagyon eredeti mintázat, és újabb technológiai megoldásokat követel a megvalósítása, a búzakalász-minta tökéletesen beleillik a gumiabroncs-tervezés alapszabályaiba: a mintázat középső része nagyméretű, merev gumiblokkból áll („kalászorsó”), és az oldalirányú bordák („kalászkák”) erre csatlakoznak. A kormányozhatóságot és a megfelelő tapadást szintén biztosítja.
A MICHELIN LIFEBIB VF 710/70 R42 abroncs a természet formáiból merítette az ihletet, az élet körforgására, a mezőgazdasági termelés ciklikusságára emlékeztet. A búza nagyon fontos kultúrnövényünk, a világ minden táján megtalálható, a fenntarthatóság jelképe. A Michelin a MICHELIN LIFEBIB VF 710/70 R42 mezőgazdasági gumiabroncsával is azt üzeni, hogy a fenntartható mezőgazdaság elkötelezett híve.

A Michelin szakemberei alaposan körbejárják a mezőgazdasági abroncs design kérdését: a MICHELIN LIFEBIB VF 710/70 R42 abroncs ennek a munkának ez eredménye.

A Michelin Csoport kiterjedt kutató-fejlesztő tevékenységet folytat, a mezőgazdasági abroncs hagyományos futómintázatának (V-alakba rendeződött masszív bordázat) újragondolása ennek a fejlesztői munkának egy része.

A forma egymagában azonban nem elég a funkció ellátásához. A gumiblokkok keménysége, azoknak a talajjal bezárt szöge, a huzalkarika és a gumikeverékek minősége, az oldalfal rugalmassága mind-mind fontos részletkérdés az abroncstervezésben. Noha minden traktorabroncs egyformának tűnik, az alkalmazott innovatív megoldásokban, felépítési módozatokban nagy különbség lehet közöttük.

A MICHELIN LIFEBIB VF 710/70 R42 kísérleti abroncs a búza összetettsége, gazdagsága, ugyanakkor egyszerűsége, valamint a világ élelmezésében játszott szerepe előtt tiszteleg.