fbpx

Ipari mennyiségű bálakészítéshez is tökéletes választás a McHale

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 augusztus 02.

GÉPEK GAZDASZEMMEL A Lombfalvi család és a McHale bálázók

A Jánoshalma környékén gazdálkodó Lombfalvi család évente több tízezer bálát készít értékesítésre, amihez olyan megbízható és precíz gépet kerestek, ami minőségi munkát végez, és pontosan tartja a beállított bálatömörséget. A McHale bálázókban találták meg mindazt, ami a professzionális munkához szükséges.

Lombfalvi József és fia, Norbert évente jelentős mennyiségű szálastakarmányt vásárol rendről, hogy azt felbálázza, majd értékesítse. Az évek alatt országszerte elismertté váltak megbízhatóságukról és kiváló minőségű termékükről. A jánoshalmi vállalkozókhoz azért látogattam el hozzájuk, hogy a McHale bálázógépekről szerzett tapasztalataikról kérdezzem őket, de először arra kértem az édesapát, hogy mutassa be az idáig vezető utat.

– A rendszerváltás után vásároltam 50 hektárt, és akkor kezdtem meg a rendről való széna- és szalmafelvásárlást is, amit bálázás után értékesítettem, és a vevők telephelyére szállítottam. Ezt az ágazatot folyamatosan fejlesztettem, miközben sertéshízlalással, később juhtartással, majd bikahízlalással is foglalkoztam. Az állattenyésztést 2007-ben abbahagytam, és a szántóföldi növénytermesztést fejlesztettük fiammal, Norberttel, aki tanulmányai után csatlakozott a vállalkozáshoz. Jelenleg 108 hektáron gazdálkodunk, és mára teljesen gépesítettük a gazdaságot.

Lombfalvi József és fia, Norbert
Lombfalvi József és fia, Norbert

A legkomolyabb elvárásoknak is megfelel a V660

– Mikor vásárolták az első McHale bálázójukat?

– Mindkettő McHale változókamrás bálázógépet a Start Agro Kft.-től vettük, a V660-ast 2018 májusában. Korábban már számos márka bálázógépét használtuk, most is körbe jártuk a piacot. Évente jelentős mennyiséget bálázunk, majd értékesítünk: ennek közel 80%-a búzaszalma, a többi lucerna, kukoricaszár és árpaszalma. A kiváló minőség, a megfelelő bálatömörség számunkra elengedhetetlen, ráadásul mind gyakoribb igény partnereink részéről a bálák azonos tömege. Ilyen elvárásoknak kell megfelelni nálunk a bálázógépeknek, ami komoly kihívás. A McHale munkaeszközökről csak jókat hallottunk, és meg is néztük egy V660-as munkaminőségét. Az oly mértékben meggyőzött bennünket, hogy beruháztunk egy ilyen bálázóra.

– És már hat szezonnyi tapasztalattal rendelkeznek. Megfelel a V660 az elvárásaiknak?

– Minden tekintetben, és kiváló minőségű bálákat készít. Mivel napjainkban jellemzően tömegre vásárolják a bálákat, kiemelt jelentőségű, hogy a bálázógép képes legyen ilyen gurigák készítésére.

Egyik partnerünk évente 4000–5000 darab, azonos súlyú bálát rendel, a nagyobb súlyért nem is hajlandó fizetni, így a mi érdekünk is az egyforma súlyú bálák készítése. És a V660 alkalmas erre: ± 10 kg eltéréssel pontosan tartja a kívánt súlyt több ezer bálánál is.

Az első évben egy 90 lóerős traktorral működtettük, és 7000 szalmabálát készítettünk vele. Szénából azért igényli a 120-130 lóerőt, hogy jobban haladhassunk a munkával.

A McHale robusztus, masszív, a korábbi bálázóinktól 10 mázsával nehezebb, nem sajnálták belőle az anyagot. Emellett egyszerű gép, jellemzően el tudjuk végezni rajta a szükséges szerelést. 35 000 bálát készített már, és még mindig a gyári szíjakkal dolgozik. A belső kamrában lévő kopóalkatrészek részenként, elemenként cserélhetők. Ez rendkívül költséghatékony, hiszen nem a váza kopik. Csak nemrégiben kellett cserélni ezeket a betétlemezeket is, amik ráadásul nem túl drágák.

– Nem értek a számítógéphez, de a McHale vezérlőkonzolja olyan egyértelmű, átlátható, hogy én is gyorsan megtanultam kezelni – mondja az édesapa.

– És mindent kijelez, ami nagyon megkönnyíti a munkánkat.

bálázógép traktor ékszíj
A karbantartáskor minden jól hozzáférhető

Legutóbbi bálázógép-beszerzéskor nem volt kérdés – csak is a McHaLe

– És már kettő McHale segíti a munkájukat.

– A V660-as utódját, a V6750-est 2020-ban vásároltunk, amivel szintén nagyjából 6000 bálát készítünk évente. A második McHale beruházás előtt viszont már nem is néztünk szét a piacon, tudtuk, hogy számunkra az ír gyökerekkel rendelkező gép a legmegfelelőbb.

– Ezt mekkora teljesítményű traktorral üzemeltetik?

– 200 lóerős erőgéppel működtetjük, de korántsem azért, mert ezt igényli, de elegendő lenne a 130 lóerő körüli. A nagy szalmatömeget szépen felszedi 6–7 km/h munkasebességgel, gyengébb rendeknél 10–12 km/h-val is dolgozhatunk vele, de ha talajviszonyok engedik, akár még nagyobb sebességgel is lehet dolgozni.

bálázógép hálótekercs ékszíj
A McHale bálázóknál rendkívül egyszerű a hálótekercs cseréje

– A bálakamra ürítésének sebességét megfelelőnek tartják?

– 10 másodpercen belül ürít. Ennél gyorsabb is lehetne, de mintegy 60%-ra állítottuk a hidraulika nyomását, hogy ne csapódjon fel a kamra, ezzel kímélve a munkaeszközt.

– Ahogy a V660, ez is precízen tartja a beállított bálatömörséget?

– Abszolút igen. Ugyanúgy, mint a V660, maximum 20 kg eltéréssel több ezer bála készítésekor is. Nagy szárazságban, a nagyon törött szalmát ugyancsak kiválóan felszedi mindkettő, és még ilyen körülménynél is azonos tömegű bálákat készítettek.

Ritkán kell használni, akkor viszont nagyon hasznos az eltömődésgátló

– A hevederes bálázók sarkalatos pontja a bálaszéleken a bálavállak fedése. E tekintetben mi a tapasztalatuk?

– A McHale esetében nem beszélhetünk kiálló szálakról, a hálót a bála széléig viszi. Ráadásul valamivel szélesebb hálót vásárolunk, így kicsit túlhajtja a széleken, tovább fokozva a minőségi munkát. És ami még rendkívüli, az a háló berakása és befűzése, aminél egyszerűbb megoldással még nem találkoztunk. Itt nem kell az 50-60 kg-os hálóval akrobatikus mutatványokat végezni. Nem kell ábrát nézegetni, öt-hat helyen befűzni. Csak a helyére tesszük a tekercset, a gumihengernél befűzzük a hálót, és máris kész. És nincs hibázási lehetőség.

– A V6750-es bálázó eltömődésgátlóval is felszerelt. Gyakran kell használni?

– Nincs gyakran rá szükség. Ha a kezelő „bezabáltatja” a bálázógépet, vagy belesik valami – amit egyébként egy szenzoron keresztül a monitor kijelez –, akkor viszont rendkívül hasznos a DropFloor funkció. Ilyenkor megállunk a traktorral, lekapcsoljuk a TLT-hajtást, aktiváljuk a DropFloort, ami leengedi a rotor alatti első és hátsó fenéklemezt. A TLT újraindításával megszűnik az eltömődés, és a fenéklemez visszaáll munkahelyzetbe, mindezt nagyon rövid idő alatt.

gumicső zsírzógomb
A központi zsírzótömbök messziről észrevehetők a feltűnő színű matricáknak köszönhetően

Harmadszor is McHaLe

– Karbantartás és meghibásodás tekintetében hogyan értékelik a McHale bálázókat?

– A karbantartásra nagy hangsúlyt fektetünk, hogy ne kelljen meghibásodás miatt megállni a munkával. Központi zsírzótömbök találhatók a bálázógép oldalain, amiket feltűnő, kék színű matricák jeleznek. Csak körbejárjuk a gépet, és pillanatok alatt elvégezhetjük a zsírozást. Nagyon fontos viszont, hogy ne essünk túlzásba, mert sok zsír esetén kinyomhatjuk helyükről a porvédőket. Elegendő ezer bálánként elvégezni ezt a munkát, és akkor is csak egy-két nyomással. A kardánt viszont minden nap zsírozzuk. A munka végeztével, esténként levegővel körbe fúvatjuk a gépeket, különös hangsúlyt fektetve a szenzorokra és a rendfelszedőre.

Olyan meghibásodás egyik McHale bálázónál sem történt, ami nem természetes kopásból eredt. Amennyiben alkatrészre van szükségünk, a Start Agro Kft. következő napra kiszállítja. Nagyon korrektek, nem csak az értékesítésre fókuszálnak, azután is mindig készségesek, számíthatunk rájuk. A szervizes kollégáik igyekeznek telefonon segíteni. Vásárlás előtt megfelelően tájékoztattak bennünket arról, hogy mik azok a felszerelések a bálázón, ami a mi igényeinkhez megfelelnek.

Nagyon jól döntöttünk, hogy a McHale mellett tettük le a voksunkat. Úgy gondoljuk, hogy a professzionális munkaminőséghez és az ipari mennyiségű teljesítményhez tökéletes választás – és már készülünk megvásárolni a következő McHale V6750-es bálázógépet.

Csomor Zsolt