fbpx

A John Deere felfedte az X9 kombájnszéria műszaki részleteit

Írta: Farkas Imre - 2020 június 19.

Természetesen a tengerentúli kivitel műszaki jellemzőiről van szó, így néhány esetben valószínű lesz eltérés az európai változathoz képest.

Az új X9 kombájncsalád tavaly novemberi, európai premierje kapcsán, a magleválasztási koncepcióját már a hannoveri vásáron megismerhettük, hiszen a kombájn mellett kiállítva és egy animáción mindenki testközelből tanulmányozhatta a duplarotoros magleválasztási rendszert.

 

 

A John Deere a tengerentúlon, június 15-én hivatalosan is bemutatta a már sorozatgyártásra kész, két modellből álló X9 kombájncsaládot az amerikai farmerek előtt. Az új széria ott a 2021-es betakarítási szezonra rendelhető. Az X9 erőforrása a jól ismert 13,6 literes John Deere PowerTech ™ PWS dízelmotor, amely az 1000-es modellben 549, míg az 1100-as típusban 603 LE névleges teljesítményű. A járószerkezethajtás az üzemanyag-hatékonyság javítása érdekében frissített, ProDrive ™ XL sebességváltó segítségével valósul meg, 40 km/h maximális sebességet biztosítva a betakarítógépnek. A gyártó sajtóközleménye szerint az S790-hez képest az új X9 1100 kombájn akár 20%-kal kevesebb üzemanyagot használ munkája során.

 

 

A magleválasztásért felelős, 3,51 méter hosszú, 601 mm átmérőjű rotorok összesen 3,2 m2-en végzik a szemelválasztás, a teljes leválasztó felület pedig 3,6 m2. A Dyna-Flo™ XL tisztítórendszer 6,97 m2-es felülete 36%-kal nagyobb, mint a S790 típusnál. A tengerentúli kivitelhez 10,7; 15,2; 13,7 méteres munkaszélességű gabonavágó-szerkezetek és 12, 16 vagy 18 soros kukoricacső-törő adapterek érhetők el. Még hosszasan sorolhatnánk az X9 páratlan üzemi jellemzőit úgy, mint a hatalmas magtartály térfogat és a hozzá társuló, soha nem látott áteresztő képességű ürítési kapacitás, a kimagasló ergonómiát, illetve kényelmet biztosító vezetőfülkéről már nem is beszélve. Akik további műszaki és konstrukciós részletekre kíváncsiak az új John Deere X9 kombájnszériával kapcsolatban, azok a GÉPmax július-augusztusi számában olvashatnak majd bővebben a témáról.