Hódmezővásárhelyi KITE Napok 2014 – Fókuszban az állattenyésztés gépesítése

Közel 1000 látogató jött el a 2014. április 25-26-án megrendezésre került Hódmezővásárhelyi KITE Napokra. Aktuális mezőgazdasági-állattartási problémákra valós, gazdagon illusztrált megoldásokat láthattak a résztvevők, üzemmérettől függetlenül. A mintegy 600 millió forint értékű gépek (gépkapcsolatok) négy fő témakörbe rendeződtek.

Telepi karbantartás
A gazdaság rendben tartása az egyik legalapvetőbb munkafolyamatnál – a fűnyírásnál – kezdődik. A John Deere ráülős fűnyírók, toló karos fűnyíró gépek széles kínálatából az összes típust meg lehetett tekinteni, és ki is lehetett próbálni. A fűnyírókat méretben és teljesítményben is követő kis kompakt traktorokkal pedig már a telepen kívüli komolyabb területrendezéseket is profi módon el lehet látni.

A bála készítése és szállítása
A bálakészítés első “fázisa” a zöld levágása, és rendkezelése. Az első gépkapcsolatban egy KUHN frontkasza és két darab hátsó kasza lett felszerelve a 150 LE teljesítményű John Deere traktorra. A következő, KUHN rendterítő – és a 100 lóerős traktor gépkapcsolat érdekessége, hogy a traktor rövidebb a megszokott erőgépeknél. A John Deere 6100 MC méreteinek köszönhetően igen jó fordulékonysággal dolgozik a telepen belül is. A kiállított gépek között haladva, következő állomásként a bálázók három fő kategóriája mutatkozott be.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a John Deere 900-as sorozatú isobusos bálázó iránt volt, mellyel akár 127 bála elkészítése is lehetséges 1 óra alatt. Ez a “gyorslövetű” bálázó mindössze 5 másodperc alatt dobja ki a bálát. A teljes alvázas kialakítás pedig hosszú élettartamot, és nagy igénybevételi lehetőséget biztosít a bálakészítőnek. A John Deere 800-as bálázó, – mind a nemzetközi, mind a hazai piacokon – kedvelt gép. A márka legnagyobb példányszámban eladott bálázója – kategóriájában gyors, megbízható, rengeteg opcióval, – különböző igényekhez igazodó változatokban kapható munkaeszköz. Az új John Deere 440-es bálázó modell széna- és szalmabálát is kiváló minőségben készít. Magyarországon a bálázók felét ezek a típusú gépek teszik ki – a külföldön már elismert új John Deere bálázó hazai bevezetése ebben az évben történik.
A John Deere speciális, CoverEdge bála hálója is nagy feltűnést keltett a látogatók körében. A tavaly, CoverEdge hálóval készített bálákat egy 10 méteres, speciálisan bálaszállításra gyártott Joskin kocsin lehetett látni. A CoverEdge kötöző háló azzal, hogy túlnyúlik a bála szélein, több mint 15%-kal nagyobb területen fogja meg a bálát. Ez akadályozza meg a nedvességnek a bálába való szivárgását.

Szállítmányozás, logisztika
A JCB Fastrac egy speciális erőgépet, mely nem csupán megjelenésében magával ragadó, hanem a szállítás területén is profi munkára képes. Mind sebességben, mind karbantartási igényében – és nem utolsó sorban üzemanyag-felhasználásban is kiemelkedően jó tulajdonságokkal bír. A Fastrac felépítése egészen más, mint egy hagyományos traktornak, hiszen a JCB mérnökei kimondottan szállításra tervezték.
A Fastrac a gazdáknak tökéletes választás, akik a szántóföldről a közúton keresztül egy másik üzemig – viszonylag hosszú úton – nagy gyakorisággal szállítanak nagy tömegeket. Olyan modellek is elérhetőek, amelyek akár 70 km/h sebességgel képesek haladni, személyautó komfortot biztosítva a vezetőnek – mindeközben a szántóföldön is teljesítik mindazt, amit egy traktornak tudnia kell a terepen.

A Joskin 5 tonnás, horganyzott acél alvázzal készült pótkocsija értékálló, jól variálható – és ezáltal jól kihasználható. A magas eladási számokból is látszik, hogy megbízható, jó ár-érték aránnyal bíró munkatársa a gazdálkodóknak.
A pótkocsi mellet bemutatásra került a Joskin 5 köbméteres tartálykocsija. Anyaga horganyzott acél és egyszerűen felcsatlakoztatható a traktorra. Sokféle opcióval bővíthető és nagy előnye, hogy kis erőgép-igénnyel rendelkezik.

A JCB Törzscsuklós rakodója felöl azok a gazdák érdeklődtek, akiknek kiemelten fontos szempont a rakodási teljesítmény. A bemutatott gép JCB nagyméretű kanállal lett felszerelve, amely kiváló adapter nagy anyagmennyiségek mozgatására.
A JCB Csúszókormányos rakodója kiváló megoldás az állattartó telepek szűk, illetve alacsony helyen végzett anyagmozgatási feladatainak elvégzésére. A gép kialakításánál elsődleges szempont volt a kezelő ki-be szállásának megkönnyítése, és az, hogy a kezelő a fülkéből mindenre rálásson. A JCB Teleszkópos rakodója egy igazán univerzális anyagrakodási eszköz. Bármilyen gazdaságban használható, a legkülönfélébb anyagmozgatási feladatokra. A teleszkópos rakodók piacán a legszélesebb választási lehetőséget biztosítja a KITE ezzel a termékcsaláddal, mely 2,6 T – 5T közötti maximális emelési teljesítményre képes, és 5,6m-9,5m emelési magasságra. A számtalan felhasználási lehetőség közül a rendezvényen a műtrágya és a bála rakodási munkákat illusztrálták a JCB teleszkópos rakodók.

Trágyakezelés
A Hódmezővásárhelyi Kite Napokon teljes körűen be lett mutatva mindazok a gépbeszerzési lehetőségeket, amiket egy mai, modern gazdálkodó el tud érni ebben a témakörben:
A szerves trágya szórására egy 140 lóerős John Deere traktor és egy Joskin szerves- trágyaszóró kocsi várta az érdeklődőket.
A hígtrágya kezelésére egy nagy teljesítményű megbízható Accent szeparátort, Flygt búvármotoros aprítót (hosszú szálas anyagok szivattyúzására tökéletes), Irriland Diamant csévélődobos öntözőgépet, és RM Liquó ejtőcsöves hígtrágya konzolt láthattunk.

A hígtrágya szántóföldi kijuttatására pedig egy 300 lóerős John Deere traktor és egy Joskin 18,5 köbméteres tartálykocsi gépkapcsolat szolgál, mely azon túl, hogy különböző adapterek segítségével nagy mennyiségű víz, illetve hígtrágya kijuttatását végzi nagy teljesítménnyel a szántóföldre, egy vágókéses szivattyúval is rendelkezik, mely kezelni tudja a nagyobb szárazanyag tartalmú hígtrágyát is.
Az állattartási ágazatokat kiszolgáló gépsorból nem hiányozhatott a John Deere legújabb, nagy teljesítményű önjáró szecskázó gépe sem! A John Deere szecskázókat az 1970-es évektől folyamatosan fejleszti a gyártó, – ennek eredményeképpen például a lehető legmagasabb tejhozamok eléréséhez mára akár 14 mm-ig is kitolhatja a tejtermelő gazda a szecskaméretet, mindeközben a szemroppantás azonos minőségű marad.
www.kite.hu

 
bálakezelés bálázás jcb John Deere joskin kite pótkocsi

Összes rovatunk