fbpx

Ha komplex megoldást szeretne

Írta: Szerkesztőség - 2016 november 01.

Összehangolt munka: Case IH PUMA 200 CVX traktor keskeny kerekezéssel, Bednar RN S 12 soros sorközművelő kultivátor kamerarendszerrel 45 cm-es repcevetésben

Nem gépet, hanem megoldást szállítunk – valljuk mindannyian az Agro-Békésnél. Így volt ez október elején is. Polgárdiban, a Szekeres Kft. gazdaságában üzemeltük be azt a rendszert, amely a költség-bevétel tényezők szem előtt tartása érdekében a 45 cm-es sortávra vetett repce költséghatékony és precíz sorközművelését célozta meg.

A kísérleti területek alaptrágyázás gyanánt két mázsa Corn starter műtrágyát kaptak, amelyet a vetéssel egy menetben a Phylazonit talajoltó készítményével egészítettek ki, a megfelelő növénykondíció és a gyors növekedés érdekében.

A Szekeres Kft. gazdaságában hazánk egyik vezető vetőmag-előállítója és -szállítója végez kísérletet a repce 45 cm-es sortávban történő vetésére és termesztésére. Ehhez a KWS által fejlesztett drazsírozott vetőmagot használták. A technológia a választott hibrid fenológiai jegyei közül leginkább a következőkre hat:

  • a növénymagasság akár 10-15 cm-rel is csökken;
  • a becőréteg lényegesen vastagabb, az elágazások száma nő;
  • az elágazások a talaj közvetlen közelében már megjelennek (akár 16-18 elágazás);
  • a hektáronkénti tőszám alacsonyabb, a várható hozam pedig jóval magasabb a normál sortávra vetett repcéével összehasonlítva.

Művelés szempontjából azonban speciális igényű, hiszen deszikkálásra, vetés után pedig sorközművelésre is szükség van, ám ezeknek a műveleteknek is üzemanyag-felhasználásban és egyéb téren szintén költséghatékonynak kell lenniük.

Erre a feladatra állítottuk össze a Case IH és a Bednar kettősét.

A demón egy Puma 200 CVX traktor és egy Bednar RN S 12 soros, 45 cm-es sortávra gyártott sorközművelő kultivátort hangoltunk össze. A traktor 13,6 R 36 első és 380/90 R 50 hátsó ápolókerék kerekezéssel dolgozott.

A PUMA traktor CVX fokozatmentes sebességváltóval rendelkezik, ami fokozatmentes haladást tesz lehetővé a saját fejlesztésű duplakuplung-technológia segítségével, a folyamatos erőátvitel, a hatékony teljesítmény és az optimális üzemanyag-felhasználás érdekében, az automatikus motorfordulatszám-szabályozás funkció aktiválásával.

A Bednar RN S sorközi talajlazításra, gyomirtásra tervezett kultivátor. A feladatnál a munkagép 100%-os átfedést biztosító lúdtalpkapáit használtuk, amelyek tökéletesek fiatal növények esetén. A kapás művelőelem kifordítja a gyomokat a talajból, a gyökérzet közül kirázódik a föld, így az hamarabb elszárad.

Az összeállítás különlegessége a Bednar Culticam rendszere volt, amelyet a Case IH gyári automatikája segített. A rendszerek összehangolását és a kultivátor beállítását követően a gépkezelő figyelte a visszajelző műszereket, a kezelőegységeket és a kultivátor munkáját. A hidraulikus 3 pont orsó működtetésével akár mm-es pontossággal tudta a kultivátor munkáját menet közben az üzemeltetési körülményekhez igazítani, ami akár így már az első valódi levelek megjelenésétől igen korai művelést tesz lehetővé.

A 45 cm-es sortávú vetés sikeressége a vetőmag tekintetében csak nyáron látszik majd, a sorközművelés hatékonysága azonban azonnal mérhető volt. A sorközművelést lehetővé téve keskenykerekezéssel dolgoztunk, a 200 lóerős traktor fokozatmentes váltója kényelmes munkát és az üzemanyag-felhasználást tekintve is kedvező értékeket hozott. A Bednar Rowmaster sorközművelője a kamerarendszerrel pedig a feladathoz elengedhetetlen precizitást és korai művelést tett lehetővé.

Ha Önnek is van egy tervezést és komplex megoldást igénylő gépes feladata, keresse fel szakembereinket!