fbpx

Case IH és BEDNAR szántóföldi bemutató

Írta: Szerkesztőség - 2016 november 20.

Az Agro-Békés Kft. Gesztelyen tartott gyakorlati gépbemutatót szeptember végén, ahol a gazdálkodók munka közben is láthatták, hogy milyen hatékony talajmunka végezhető a Case IH erőgépekkel és a BEDNAR munkaeszközökkel. Emellett az érdeklődők a rendezvényen a Case IH egyrotoros technológiájának előnyeit és hatékonyságát is megismerhették.

A Case IH gépeket, valamint az egyrotoros technológiát Bogdán Gábor termékmenedzser mutatta be

Gyönyörű napsütéses őszi időjárás fogadta Gesztelyen, Gergely József farmján azokat a gazdálkodókat, akik ellátogattak a Case IH és a BEDNAR gépbemutatójára, amelyen Jan Bednar, a BEDNAR cég kereskedelmi igazgatója, valamint Szabó Attila magyarországi kereskedelmi vezető is részt vett.

Gergely József örömét fejezte ki, hogy gazdaságában rendezik meg a bemutatót, ezáltal gazdatársai a saját szemükkel győződhetnek meg arról, hogy ezek a gépek és munkaeszközök megfelelnek korunk követelményeinek, s hogy muszáj követni a modern technológiát ahhoz, hogy minél gazdaságosabban termelhessenek.

A Case IH gépeket Bogdán Gábor termékmenedzser, míg a BEDNAR munkaeszközöket Pribelszki Péter ügyvezető mutatta be.

Bogdán Gábor elmondta, hogy a rendezvénynek többek között az is üzenete, hogy napjaink szélsőséges időjárása miatt egyre inkább teret hódít a szántás nélküli technológia. Ehhez a túlgépesítés irányába kell elmozdulni, hogy viszonylag rövid időn belül optimális időben és megfelelő minőségben lehessen elvégezni az épp aktuális munkát. Erre a célra nagyobb tömegű erőgépek szükségesek, így a járószerkezetnek is döntő jelentősége van a talajtaposás elkerülésénél.

A BEDNAR a mezőgazdasági talajművelőgép-gyártás élvonalában áll, s bizonyos szempontból a forgatás nélküli technológia úttörőjének is tekinthető. A szántóföldi bemutató során azt is be kívánták mutatni, hogy a BEDNAR milyen szántás nélküli talajművelő megoldásokat tud ajánlani őszi vetésű búza alá.

Pribelszki Péter ügyvezető a BEDNAR munkaeszközöket és azok kiváló teljesítményét ismertette a azdálkodókkal

Case IH Quadtrac 620 és BEDNAR SWIFTER SE 10000 kompaktor

A törzscsuklós Quadtrac a Case IH traktorok legnagyobbja, négy gumihevederrel, 26 tonnás üzemi tömeggel, 76 és 91 cm hevederszélességgel, 470 és 620 lóerő közötti névleges teljesítménnyel.

A Quadtrac ötféle teljesítményű modellel-–-470, 500, 540, 580 és 620 LE-–-rendelhető, mindegyiket Full PowerShift váltóval szerelte a gyártó. Közúti maximális haladási sebességük 40 km/h.

A Case IH erőgépei a kiváló minőségű FPT Industrial motorral szereltek: a Quadtrac traktorokat hathengeres, soros, 12 900 cm3 lökettérfogatú motor hajtja. A Case IH erőgépek motorjai a környezetvédelmi előírásoknak SCR-rendszerrel-–-AdBlue folyadékkal-–-felelnek meg, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást eredményez.

A Quadtrac két géptörzse hosszirányban 10, keresztirányban pedig 26°-ot képes elmozdulni.

A Quadtrac talajnyomása mindössze 0,43 kg/cm2, miközben egy 100 kg tömegű, 46-os cipőt viselő, fél lábon álló emberé 0,51 kg/cm2.

A Case IH Quadtrac 620 erőgép a BEDNAR SWIFTER SE 10000 kompaktornál nagyobb munkaszélességű munkaeszközzel is könnyedén megbirkózna

Pribelszki Péter ismertetőjében hangsúlyozta, hogy a hazai gépkereskedelmi cégek közül az Agro-Békés Kft. rendelkezik az egyik legnagyobb és legszínvonalasabb munkaeszköz-kínálattal. Ezek közül a gesztelyi bemutatón a BEDNAR termékeket vonultatták fel.

A BEDNAR 3-tól 18 méter szélességig gyárt magágykészítő kompaktort. A bemutatóra az oldalra csukható SWIFTER SE 10000 munkaeszközt vitték el.

A SWIFTER SE kompaktoron elöl egy Crossboard simító található, ami tavaszi szántáselmunkálásra teszi alkalmassá a munkaeszközt. Ezt követi a pálcás hengersor, amely a rögtörést és a mélységállítást teszi lehetővé, majd következnek a két sorban elhelyezett, 27 cm-es lúdtalp kapák. Utána egy simítólemez, dupla Crosskill henger, míg az utolsó művelőelem a 27 cm átmérőjű Finish henger.

A SWIFTER specialitása, hogy a lúdtalpkapa szekció cserélhető, így tavasszal rugóskapás változattal is dolgozhat a gazdálkodó.

A bemutatón jól szerepelt a SWIFTER: egyenletesen elmunkált talajfelszínt hagyott maga mögött, s még a viszonylag nagy gyommennyiségnél sem dugult el.

BEDNAR néhány év óta gyárt gabonavetőgépet – OMEGA OO – is, amit a bemutatón a modellfrissítésen átesett Puma CVX 230 erőgép vontatott

Case IH Puma CVX 230 és BEDNAR OMEGA OO 4000 gabonavetőgép

A Case IH Puma erőgépek modellfrissítésen estek át, s rövid- és hosszú tengelytávú változatban is rendelhetők. A gyártó minden Puma erőgépbe hathengeres, 6,7 literes FPT-motort épített.

Az opcionálisan rendelhető fokozatmentes sebességváltó kettős kuplung technológiával működik, aminek segítségével a hajtásrendszer megszakítása nélkül fokozatmentesen vált sebességet: az APM üzemmód bekapcsolásakor az elektronika folyamatosan a motor fordulatszámát próbálja minél alacsonyabban tartani.

A Puma közúton az 50 km/h haladási sebességet típustól függően mintegy 1 500-1 600-as fordulatszámon biztosítja.

A BEDNAR néhány éve gabonavetőgépet is gyárt: az OMEGA OO vetőgépcsalád 3-6 méter munkaszélesség között, osztott tartállyal is rendelhető.

Az univerzális OMEGA OO könnyített keretkoncepciójú tárcsás vetőgép különböző növényi kultúrák vetésére használható. A kéttárcsás csoroszlyákra ható nagy nyomást hidraulika-rendszer biztosítja, ami nehéz körülmények között is garantálja a vetőmag megfelelő mélységbe történő lehelyezését.

A PSP rendszernek köszönhetően a vetőmagot a csoroszlyák egyenlő vetési mélységbe helyezik le az egész munkaszélesség mentén, s tökéletesen követik a talajegyenetlenséget.

A vetőmag elektromos magadagoló rendszer segítségével, s levegő által jut a vetőcsoroszlyákhoz.

A leforgatás egy hátramenő cső segítségével végezhető el, így nem kell a gép hasa alá bemászni.

Case IH Puma 170 és BEDNAR MULCHER MZ 6000 szárzúzó

Puma 170-es erőgép működtette a BEDNAR függőleges tengelyű szárzúzóját, amit függesztett változatban 2,5, vontatott kivitelben pedig 4,5, 6 és 7 méter munkaszélességgel gyártanak.

A bemutatón szereplő MULCHER MZ 6000 kukorica és napraforgó szárzúzására alkalmas késekkel rendelkezett, de alapfelszereltségben a gyártó egyenes fűkésekkel kínálja.

A 170 lóerős Puma könnyedén húzta a hatméteres MULCHER-t a bemutatón; a gép a magas napraforgószár tarlómaradványon és a napraforgó árvakelésen egyaránt jól elboldogult.

Case IH Magnum 340 és BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R és FERTI-BOX FB 2000F műtrágyaszóró tartály

Case IH Magnum 340-–-BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R és FERTI-BOX FB 2000F műtrágyaszóró tartály

A Magnum erőgépek 1987-ben jelentek meg a piacon, s közülük a mai napig is sok dolgozik; a százötvenezredik Magnum-traktort 2014-ben gyártották le.

2015-ben a Magnum 380 CVX az Év traktora lett, s ugyanebben az évben megjelent a Magnum Rowtrac sorozat, amit hátul háromszög alakú-–-610 vagy 760 mm széles-–-gumihevederes járószerkezettel épített a gyártó.

A Magnum Rowtrac egyedisége, hogy a kerekes és gumihevederes kivitel ugyanazon az erőgépen jelenik meg, ami négypontos talajfelfekvésének, valamint az első és hátsó differenciálzárnak köszönhetően sokkal jobb vontatási hatásfokot biztosít a hagyományos kerekes traktoréhoz képest.

A TERRALAND lazítócsalád függesztett és vontatott kivitelben is rendelhető. A D jelzésű TERRALAND lazítási mélysége 65, az M jelűé pedig 55 cm.

A TERRALAND lazítót a gyártó háromszögben megtört késekkel szerelte, aminek előnye, hogy nagy munkamélység esetén sem hozza fel a terméketlen talajt, s az oldalsó késeknek köszönhetően a talaj felső 20-25 cm-én jön létre keverőhatás.

A TERRALAND további nagy előnye, hogy még kissé nedvesebb talaj esetén is kiválóan használható.

Az erőgép elejére szerelt FERTI-BOX FB 2000F műtrágyaszóró tartályt a gyártó elsősorban alaptrágyázásra tervezte, így ez az egység egyenesen a talajba juttatja a műtrágyát.

Case IH Optum 300 CVX és BEDNAR ATLAS AO 5000 rövidtárcsás talajművelő eszköz

Az Optum CVX erőgép a 2015. évi hannoveri Agritechnica szakkiállításon debütált. Letisztult megjelenésével és vezetési kényelmével magabiztosan teljesít, modelltől függően 270 és 300 lóerős névleges teljesítménnyel.

Az Optum optimális teljesítmény-tömeg aránya még nagyobb sokoldalúságot biztosít, emellett ez a gép rendkívül fordulékony.

Az Optum kerekezését úgy alakította ki a gyártó, hogy ne kelljen sem elöl, sem hátul ikresíteni: lehetőség nyílik akár 2,15 méter külső átmérőjű, valamint 900 mm széles hátsó abroncs felszerelésére.

Az Optum erőgépet a Case IH kizárólag fokozatmentes váltóval szereli, amit 40 és 50 km/h közúti haladási sebességet kínál.

A szakember bátran ajánlja az Optum traktort alapgépnek még 5-600 hektáros gazdaságok számára is.

Az ATLAS AO rövidtárcsás talajművelő eszközök

Amíg a SWIFTERDISC kevésbé alkalmas kukoricabetakarítás utáni szármaradvány bedolgozására, az ATLAS AO ezzel a feladattal is könnyedén megbirkózik.

Az ATLAS érdekessége, hogy a kettő tárcsasor után található egy pálcás boronasor, ami a menetsebesség által felemelt talajt a tömörítő hengersor elé tereli, így a henger nem dugul el.

A rövidtárcsákon kívül a BEDNAR HO jelzéssel nehéztárcsa családot is gyárt, ahol a tárcsaelemek X-elrendezésűek, így a gép még nagyobb méretű kukoricaszár-maradvány bedolgozására is alkalmas.

Case IH Quadtrac 620 és BEDNAR TERRALAND DO 5000 kombinált talajlazító

Case IH Quadtrac 620 és BEDNAR TERRALAND DO 5000

A TERRALAND DO kombinált talajlazító 4, 5 és 6,4 méteres munkaszélességgel vásárolható meg.

A TERRALAND DO robusztus, kombinált-–-tárcsás-kapás-–-talajlazító, amely egy menetben képes nagytömegű tarlómaradvány felaprítására és bekeverésére, akár 45 cm mélyen.

A TERRALAND közepén lévő masszív vázszerkezetére csatlakoznak a hidraulikusan csukható szárnyak.

A négy sorban elhelyezett lazítóegység hátrafelé nyújtott elhelyezésének jelentősége, hogy az egység szármaradványos területen is eltömődés nélkül dolgozhasson.

Case IH 8230 Axial Flow® és az egyedülálló egyrotoros technológia

Case IH 8230 Axial Flow®-–- egyrotoros technológia

A Case IH FPT-motorral szerelt kombájnjait kétféle szériában kínálja a gazdálkodók számára: a kisebb AF140 szériát 312, 400 és 449 lóerős, míg az AF240 szériát 498, 571, 634 lóerő maximális teljesítménnyel.

A Case IH kombájnokra jellemző az egyrotoros technológia, ahol a ferdefelhordó után csak az egy darab rotorral érintkezik az anyagáram.

A rotorban az anyagáram 6 km/h sebességről 100 km/h-ra gyorsul, a leválasztást pedig a gravitációs erő végzi el. Az eredmény: kíméletes cséplés; minimális a törtszemek aránya; nagyobb kapacitás.

Az egyrotoros technológiának köszönhetően a betakarítást korábban kezdhetjük, valamint később is biztonsággal arathatunk.

Az elmúlt évben Klárafalván tartott aratási bemutatón a szakemberek szemveszteség vizsgálatot végeztek: 6, 8 és 10 km/h munkasebesség mellett, 5 és 5,5 tonna közötti őszi durumbúzában dolgozott a kombájn, ahol az állomány magassága 85 cm volt. A Case IH kombájn 10-12 cm tarlóval dolgozott, a szalmát rendre rakta.

Az eredmény 8 km/h-nál is mindössze 0,3% szemveszteség volt, s a Case IH kombájn 5,5-6 hektár területet aratott óránként, menet közbeni ürítés mellett.

A gesztelyi bemutatón is kiválóan bizonyított a 8230-as Axial Flow® kombájn, majd a maga után hagyott napraforgó szármaradványon a MULCHER MZ 6000 szárzúzó és a TERRALAND DO 5000 kombinált talajlazító is jól teljesített.

Szemveszteség vizsgálat az Axial Flow® munkája után

Az Axial Flow® technológia nedves kukorica betakarítására is kiválóan használható

A rendezvény egyik csúcspontja az ebéd után következett, amikor egy Case IH 8230-as kombájn 10 soros szárzúzós adapterrel 35-38%-os nedvességtartalmú kukoricát takarított be.

A próbabeállításokat előző nap elvégezték, s a kombájnba egy speciális gyári felső rostát tettek; végül az alsó rostát teljesen kivették a betakarítógépből, így a kombájn 10 sorral és 5-6 km/h munkasebességgel dolgozott.

A magtartályban lévő keresztcsigákra ráfújást szabályozó zsalukat alsó állásba tették, hogy ne ragadjon meg a termény a magtartályban, s azt biztonsággal lehessen üríteni.

Bogdán Gábor elmondta, hogy többek között azért mutatták be ezt a lehetőséget is, mert egyre inkább teret hódít a bioetanol-gyártás, de a citromsavgyárak is hamarosan elkezdik működésüket hazánkban, amely feldolgozók elsősorban nedves kukoricát keresnek. A rendezvényen az egyrotoros Case IH kombájn ezen a területen is kiválóan bizonyított, hiszen még ilyen magas nedvességtartalom mellett is magabiztosan, s termény elakadása nélkül, s kiváló minőségben végezte a betakarítást.

Csomor