fbpx

GÉPmax – 2016-11 – november

Írta: Szerkesztőség - 2016 november 20.

Kedves Olvasó!

Lapzárásunk idején jelent meg a sokak által várt géptámogatási pályázat kiírása, „Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatása” címen (VP2-4.1.3.5-16).

A részletes pályázati kiírást természetesen érdemes minél gyorsabban végigböngészni, ám néhány fontos információt itt közlünk:

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg-18,08 milliárd Ft, az alábbiak szerint:

  • a mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének növelése és a szerkezetátalakítás és modernizáció ösztönzése, különös tekintettel a piaci részvétel és orientáció növelésére, valamint a mezőgazdasági diverzifikációra – keretösszege: 16,45 milliárd Ft.
  • a generációs megújulás előmozdítása a mezőgazdaságban – keretösszege: 1,62 milliárd Ft.

Önállóan támogatható tevékenységek az alábbiak:

Versenyképesség javítása érdekében, építéssel nem járó kertészeti eszköz beszerzése:

  • kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges – mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható – munkagépek beszerzése,
  • kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges önjáró betakarítógépek beszerzése,
  • kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges gépek, eszközök beszerzése,
  • maximum 1 db, legfeljebb 80 kW motorteljesítményű traktor beszerzése,
  • talajművelő gépek beszerzése (sorközművelő kultivátorok, egyéb kultivátorok, magágykészítők, talajlazítók, simítók, ekék, tárcsás talajművelők, kombinátorok, hengerek, műtrágyaszóró gépek).

A támogatási kérelmek benyújtására 2016. december 19-től van lehetőség.

A pénzügyi, pályázati információk után egy kis ízelítő lapunk tartalmából: Teszt és tapasztalat rovatunkban először mutatkozik be az indiai Solis traktor: az ország egyik ismert szőlőtermesztő-borász vállalkozásánál jártunk Igaron, hogy az észrevételeket meg tudjuk Önökkel osztani. Másik tesztünkben szintén traktor került a célkeresztbe, de magasabb teljesítménykategóriából: német kollégáink a John Deere 6125M típust vizsgálták.

A 24 órás szántással kapcsolatban olvashatnak egy izgalmas együttműködésről: a Versatile, a Kverneland és a német traction magazin csapata több mint 100 hektárt szántott fel a projekt során 24 óra alatt, a lehető legoptimálisabb üzemanyag-felhasználással és minőségben. Megismerhetik még friss számunkban a Dammann legújabb fejlesztéseit, valamint a Claas Nexos keskenynyomtávú traktorok új generációját is.

Mindezek mellett a következő oldalakon további sok érdekes és hasznos csemegét, gépbemutatót, ismertetőt találnak. Ezek áttanulmányozásához hasznos időtöltést kívánok!

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő

CÍMKÉK