fbpx

Knoche gépek az Agro-Tipp kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2016 december 01.

Két évszázados tudás generációról generációra

2015 végén az Agro-Tipp Kft. szerződést kötött a németországi Knoche gépgyár tulajdonosával az általuk gyártott eszközök és gépek kizárólagos magyarországi forgalmazásáról.

A közel 225 éves múltra visszanyúló Knoche gyár története a környékbeli földművesek munkaeszközeinek javításával, lópatkolással, a gazdák tevékenységének kiszolgálásával kezdődött, majd miután a termelők bizalmát megnyerték, s az igények folyamatos növekedtek, úgy fejlődött az akkori családi vállalkozás.

Az igazán nagy volumenű mezőgazdasági gépgyártás beindulása a Knoche esetében 1965-től számítható, amikor is a cég grubberek és cambridge-hengerek tervezését és gyártását kezdte meg. 1975-től jelentek meg a kínálatukban a tárcsás boronák, majd mezőgazdasági eszközeik palettája évről évre folyamatosan további munkagépekkel bővült.

Palettájukon szerepel tárcsás borona X- és V-tárcsákkal, függesztett és vontatott kivitelben, 2,2-7,8 m közötti munkaszélességben. Függesztett grubberek 2,5-től 5,4 m-ig, cambridge-hengerek 2,5-től 12,2 m-ig, mélylazítók 4 késestől 10 késes változatig.

Napjainkban Magyarországon a talajművelésben virágkorukat élik a rövidtárcsák, ezért mi is ezt az eszközt emeljük ki a Knoche gépek színes palettájáról.

A rövidtárcsákból a Knoche cég 3 típust gyárt. A gépek a tartósság jegyében a legmagasabb minőségű európai acélokból, a cég székhelyén kerülnek legyártásra. Az alapanyagok feldolgozása során a legmodernebb eljárásokat alkalmazva a vásárlók igényei szerint állítják össze az eszközöket.

Felületkezelésben a cég élen jár. 2011 óta egy olyan eljárást alkalmaz az állapotmegóvás érdekében, amellyel gépeinek hosszú élettartamú használhatóságot biztosít. Ez a speciális 2 komponensű felületkezelés a cég teljes kínálatára jellemző.

Szőlészeti alkalmazásra

Magyarországon más országokhoz képest kevésbé jellemző a szőlészeti rövidtárcsák használata.

Az erre a célra kifejlesztett függesztett munkagép a Knoche kínálatában 1,25-1,5-1,75 m közötti munkaszélességben teszi lehetővé a szőlősorokhoz igazodó munkavégzést. Vonóerőigénye nem haladja meg a 30-45 kW teljesítményszükségletet.

A szőlészeti rövidtárcsák 510 mm-es tárcsalappal készülnek, valamint opcionálisan többféle elmunkáló henger választható hozzájuk.

Vontatott és függesztett változatban

A rövidtárcsák függesztett kivitelben 2,5-6 m közötti munkaszélességgel készülnek.

Felépítésükre jellemző a klasszikus rövidtárcsa kialakítás, ahol a tárcsasorok egymáshoz viszonyítva közel vannak, továbbá a tárcsasorok után egy elmunkáló egység gondoskodik a talajfelszín tökéletes lezárásáról. A tárcsalapok mérete 560 mm, az elmunkáló hengerek választékában hatféle opció szerepel.

A vontatott kivitelben készült rövidtárcsák 7,5-8 és 9 m-es munkaszélességükkel, 300-450 LE vonóerőigényükkel elsősorban a nagyüzemi birtokmérethez jelentenek kiváló választást, így az ilyen jellegű munkavégzés gazdaságos eszközei lehetnek.



Kompakt megoldás

Felhasználás tekintetében a legsokrétűbb munkavégzésre a vontatott kompakt tárcsák ideálisak, amelyeket a Knoche gyár 3-tól 6 m-es munkaszélességben állít elő.

A vontatható gép vonószerkezetére a cég egy vonóhimbás megoldást alkalmaz, s ezzel minden esetben a függesztőkarokra kapcsolódik a szerkezet. Ez a vontatási mód teszi lehetővé a legjobb fordulási sugár, valamint a legpontosabb mélységtartás elérését.

A kompakt tárcsák 610 mm-es átmérőjű tárcsalapokkal készülnek. A tárcsasorok közötti távolság ennél az eszköznél a legnagyobb a piacon, hozzávetőlegesen 1 m. Ez a technikai kivitelezés biztosítja, hogy a gép mindenféle növénykultúrában éppúgy megállja a helyét, a felhasználási lehetősége éppen ezért rendkívül sokoldalú.

Az eszköz 2 tárcsasorból áll, a tárcsalapok egyedi gumibakos felfüggesztése pedig tökéletes talajelmunkálást tesz lehetővé. A folyamatos és egyenletes talajkövetés ennek a műszaki megoldásnak köszönhetően mindig stabil haladást biztosít. A tárcsalapok csapágyazása egyedi, ugyanis a csapágyházak kialakítása és fejlesztése egy védett szabadalom alapján a Knoche sajátja. (Hivatalosan ez a fejlesztés a Knoche Labyrinthdichtsystem.)

Jelenleg az egyik, Magyarországon már értékesített eszköz 2 000 ha munkavégzés mellett is kifogástalanul működik.

A Knoche a legelsők között alkalmazta azt a megoldását, ahol a szállítókerék közvetlenül a tárcsasorok után, az elmunkáló hengerek előtt helyezkedik el. Ez teszi lehetővé azt, hogy a Knoche rövidtárcsa akár sekély művelési mélységnél, illetve magas menetsebességnél is tökéletesen követi a traktort (ennél a munkaeszköznél nincs bepattogás).

Az elmunkáló hengerek esetében a gyár hatféle kivitelt biztosít a felhasználók számára, a különböző talajviszonyoknak és domborzati tényezőknek megfelelően.

3 és 4 méteres kivitelben a gyár fix gerendellyel készíti a munkaeszközt, míg 4 és 6 méter munkaszélességben ezek összecsukható változatban szerepelnek a cég palettáján.

A henger összecsukása egyedi megoldással készült, ahol az oldalsó szárnyak egy áttétel segítségével teljes testszélességben a géptest fölé csukódnak. Ezáltal a legnagyobb szállítási stabilitás érhető el, valamint extrém esetben akár összecsukott állapotban is munkára fogható a gép. A felcsukás a traktorból érhető el, hidraulikus működtetéssel.

A gép vonóerőigényével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az eszköz tömege a robusztus kivitelnek köszönhetően nagy, és a 610 mm-es tárcsalapátmérő eredményeként mélyebb munkavégzésre képes, így a gép erőszükséglete is az átlagosnál nagyobb: ez, gyakorlati tapasztalatok alapján, 5 méteres rövidtárcsa esetében 200 lóerő vonóerőigényt jelent.

Kustán Ferenc

Agro-Tipp Kft.

CÍMKÉK agro-tipp