fbpx

Abroncsnyomás-ellenőrző rendszer

Írta: Szerkesztőség - 2016 december 02.

Bemutatkozik a központi nyomásállító rendszer (C.T.I.S.) fejlesztője és gyártója

A Téléflow 1993 óta fejleszt, gyárt és forgalmaz nyomásállító rendszereket. A Téléflow rendszere szabadalmaztatott eljáráson és ehhez tartozó speciális szelepeken alapszik. Több mint 70 000 ilyen speciális szelepük működik világszerte, és több mint évi 1 500 járművet szerelnek fel a Téléflow rendszerével.

Az elsődleges szempont: a megbízhatóság

Hogy megfeleljenek a követelményeknek és a civil, illetve katonai szabványoknak, cégük ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 és ISO/TS 16949 tanúsítással rendelkezik. Termékeik mind házon belül készülnek és kerülnek összeszerelésre, szállítás előtt pedig minden egyes alkatrészt tesztelnek.

A Téléflow rendszereit a világ legnevesebb járműgyártói szerelik járműveikbe, mint gyári alkatrészt. Minden járműhöz tudnak olyan megoldást nyújtani, akár a keréken kívül, akár olyan egyedileg tervezett alkatrészekkel, amelyekkel a tengelyben vezetik a levegőt.

A Téléflow rendszerek

A nyomásállító rendszerek (TPCS/CTIS) segítségével menet közben tudjuk a kívánt nyomást beállítani. Az elsődleges cél a mozgási képesség és a kapcsolódási felület növelése, optimalizálva az abroncs tapadási felületét a következő tényezőkhöz: aszfalt, homok, füves, keréknyom, sár…




A nyomásállító rendszer használatának előnyei

Javul a jármű mozgékonysága nehéz terepeken való haladáskor, átkeléskor puha talajon, mint homokdűnék, lápos területek. Csökken az abroncsok csúszása

Költséghatékony – kisebb fogyasztás realizálható, kevésbé veszi igénybe a járt felületet, növekszik az abroncs élettartama. A többcélú és alacsony nyomásra tervezett abroncsok jobb kihasználása valósul meg.

Megnövelt biztonság és kényelem – defektek azonnali észlelésére és kompenzálása van mód, mindezt menet közben. Csökkennek a durrdefektek kockázatai.






TÉLÉFLOW SZELEPEK

Minden Téléflow rendszer egyedi előnyökkel bír a szabadalmaztatott szelepeknek köszönhetően, amik minden járműre rászabhatóak. A túlnyomással tesztelt, többfunkciós szelepkialakítás biztosítja a gyors nyomásállítást és megbízható működést a legkeményebb körülmények között is.

Főbb előnyök:

A szigorú – változó túlnyomáson történő – tesztelésnek köszönhetően nincs olajbeszivárgás a rendszer forgó egységeibe. Egyedi, kerekenkénti nyomásállítás valósítható meg a legjobb tapadásért és teljes tömítettség a nyomásállítások között. A levegőtömlők nincsenek nyomás alatt a nyomásállítások között, a tömlő sérülése esetén sincs nyomásvesztés. A nyomáscsökkentés közvetlenül a szabad levegőbe történik, egy 6 mm átmérőjű szelepen (opció: vízhatlan szelep, csendes szelep).

A PHP-verzió

2015-ben fejlesztettük ki az innovatív, nagy nyomású vezérlőszelepet (PHP), amely több mint 40 országban lett szabadalmaztatva. Miközben megtartotta a hagyományos szelepek előnyeit, lehetőséget biztosít akár 0,1 bar-nál alacsonyabb nyomás elérésére. Az optimalizált levegőáramlás lehetővé teszi a gyorsabb légáramot, azonos méretben (mezőgazdaság), vagy a szelep kicsinyítését (civil szektor).

Az UEPCU elosztóegység

2012 óta elérhető az univerzális elektronikus és pneumatikus vezérlőegység (UEPCU), amely a kezelőfelület parancsait továbbítja az egyes Téléflow szelepek felé. Ez az új egység beszerelhető az elődje helyére, és lehetővé teszi a felhasználónak a szoftver vagy a paraméterek frissítését a számítógéphez csatlakozva. Kompakt, strapabíró, vízhatlan (IP68) és 100% RoHS (mérgező anyagoktól mentes). A legmodernebb beágyazott technológiákat használja a kommunikációs protokollok közül, és a frissíthető szoftvert saját fejlesztőik tervezték.

Továbbá a 2015 óta forgalmazott nagyteljesítményű HP-verzió lehetővé teszi a PHP szelep lehetőségeinek teljes kiaknázását. Az optimalizált légáramlás kombinálva a 12 bar-os maximális működési nyomással kétszer gyorsabb nyomásnövelést, illetve -csökkentést eredményez. Például 4 db egyenként 1 000 literes abroncs (pl. 650/75R32 kombájn) esetén a nyomás 0,6-barról 1,6 bar-ra mindössze 3 perc alatt növelhető, míg 2 perc alatt lecsökkenthető.

Egy elhivatott mérnöki csapat

A Téléflow filozófiája, hogy a nyomásállító rendszert a járműhöz kell igazítani. Mérnökgárdájuk a leghatékonyabb protokollokat használja (SAE J1939, IsoBus, lin, UDS) és fejleszti, a vásárlói igényeknek megfelelően: merülő mód, lopakodó mód, autonóm biztonsági menedzsment, TPMS-csatlakozás, terhelés és hőmérséklet szenzorok…

Képesek egyedi termékek gyártására a levegőforrástól a kerék szelepéig, illetve szükség esetén telepíteni is tudják ezeket. A teljes tervezést maguk végzik.

Automata, menet közbeni szabályozás (GRA)

GRA4

Ez a nyomásállító rendszer lehetővé teszi a felhasználónak, hogy egyszerűen állítsa a kerekek nyomását menet közben. Egyszerűen válassza ki a kívánt terepet/talajt és a terhelést, ezután a processzor automatikusan beállítja a programozott nyomást.

Főbb előnyök:

Minden tengelyre 4 előre beállított terep és 3 terhelés, azaz összesen 12 opció definiálása lehetséges. A termék többnyelvű, és közvetlenül integrálható a műszerfalba. Ergonomikus gombok a vezetés közbeni és akár kesztyűs használathoz (opcionális: ujjvezérléses védelem is kérhető).

Folyamatos kommunikáció a különböző kiegészítő és diagnosztikai rendszerekkel. Szivárgás- és defektérzékelés a figyelőrendszer segítségével, szükség esetén automatikus utánfújással.

Számos lehetséges kommunikációs protokoll; kérés esetén újabbak felvétele.

GRA5

Ebbe az ötödik kiadásba ötvözték mindazt a tapasztalatot, amit a nyomásszabályozás területén szereztek. A GRA5 a GRA4 helyére szerelhető, és modern fedélzeti RoHS (méreganyagmentes) elektronikával szállítják. Nagy felbontású színes kijelzője lehetővé teszi, hogy navigációs menün keresztül kommunikáljon a felhasználóval.

Programozható menet közbeni szabályozás (GRP)

GRP1

Ezt a nyomásállító rendszert főképp olyan tapasztalt vezetőknek ajánlják, akik jól ismerik abroncsaik teljesítményét. A felhasználó 4 nyomásértéket állíthat be előre a képernyő segítségével, a terepviszonyoknak megfelelően. Az automatikus mód képes optimalizálni a rendszert a jármű tulajdonságaihoz (kompresszorteljesítmény, abroncstérfogat), anélkül, hogy a felhasználó megadná ezeket az értékeket.

Főbb előnyök:

Egyszerű és könnyen tanulható használat, köszönhetően a nagy képernyőnek és az univerzális piktogramoknak. Manuális módban a gombok lenyomva tartásával tudjuk szabadon változtatni a nyomást. Automatikus nyomás- és sebesség-ellenőrzés, opciós hangjelzéssel.

Számos beállítás: nyelv, nyomásérték, járműkialakítás, háttérvilágítás, stb.

GRP2

2014 óta kapható az új programozható vezérlőegység, nagy (4,3”) érintőkijelzővel. A GRP1 előnyeit megtartva ez az új vezérlő még egyszerűbb kezelést és több beállítást tesz lehetővé.

A szoftver rendkívül egyszerűen, egy USB pendrive segítségével frissíthető, így egy utánfutó járműhöz csatolását is automatikusan kezeli. De például több különböző típusú abroncs beállítható, vagy akár a későbbi fejlesztéseket is kezelni tudja.

A GRP2 hagyományos, gombos verzióban is elérhető.

Atra Kft.

CÍMKÉK atragumiabroncs