fbpx

Az Agro-Tipp Kft. közel két évtizedes sikertörténete

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 07.

Rikkert Zsolt ügyvezetőt cégük indulásáról, az eddig elért eredményeikről kérdeztük.

– Megalapításuk óta közel két évtized telt el. Hogyan tekint vissza az elmúlt évekre?

– Cégünket 1996-ban hoztuk létre üzlettársammal, Sütő Jenővel. Az első években a mezőgazdasági gépek alkatrész-forgalmazása volt a fő profilunk. Néhány évig kizárólag magyar munkagépek alkatrészeit értékesítettük, majd 1999-től kezdtük el import, „nyugati” traktorok, kombájnok, vetőgépek és más munkagépek alkatrész-kereskedelmét, majd 2011-től bővült a termékkínálatunk erőgépekkel.

Fejlődésünk következő meghatározó mérföldköve a STEYR traktorok hazai forgalmazásának megkezdése volt, amit egy kizárólagos importőri szerződéssel 2012-ben, Brnóban pecsételtünk meg, ezzel megkezdtük a magyar piacon a márka ismételt bevezetését.

Ma már határozottan kijelenthetem, hogy a hazánkban addig háttérbe szorult STEYR márkával történő bővülésünk minden szempontból helyes döntésnek bizonyult. Az értékesítés nemcsak jövedelmező tevékenységnek bizonyult, hanem egyben induló alapot is biztosított a jelenlegi teljes körű szolgáltatásunk kialakításához.

Cégünk legfontosabb erénye partnereink igényeinek teljes körű kiszolgálásában rejlik. Fő vezértermékünk forgalmazása mellett sokrétű munkaeszköz-kínálattal, 24 órás alkatrészellátással és modern diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szervizszolgáltatással kívánjuk a komplexitást megvalósítani.

– Hol tart ma a STEYR márka?

– A belépésünket megelőző több mint egy évtized során nem jutottak előbbre a STEYR értékesítési eredményei. Az Agro-Tipp Kft. 2012 óta forgalmazza ezt a márkát, azóta folyamatosan részt veszünk a rangosabb kiállításokon, a szakmai sajtóban; rendszeresen hirdetjük a STEYR márkát nyomtatott és internetes felületen egyaránt. Így sikerült elérni olyan fokú ismertséget a szakmában, ami a STEYR márkát magasabb ismertségi szintre emelte.

Ezt az eladási statisztikák is igazolják, hiszen már indulásunk első évében, 2012-ben 17 darabot, a következő évben 43-at, 2014-ben pedig mintegy 90 darab traktort sikerült értékesítenünk. Forgalmunk 2012 óta 1 milliárd forintról 2014 év végéig 3 milliárdra növekedett.

Összességében elmondhatom, hogy a gazdálkodók örömmel fogadták az ismételt forgalmazás megkezdését, valamint az ahhoz kapcsolódó háttérszolgáltatás kedvező változását.

– Hogyan látja, a STEYR márka lépést tud tartani a dinamikus technikai fejlődéssel?

– A STEYR traktorok mindig is a prémium kategóriát képviselték; ezt a minőségi színvonalat a CNH-csoporton belül is elismerik. Ugyan vannak olyan elemek, alkatrészek, amik azonos gyárból származnak, de a közhiedelemmel ellentétben a STEYR traktorok nem csak a színükben, hanem felépítésükben és műszaki kivitelükben is jelentősen különböznek a csoport többi tagjától.

A gyártócég jelentős erőfeszítést tesz a fejlesztések érdekében, amiket a gazdák igényeire alapozottan, komoly mérnökcsapattal valósítanak meg. Ennek eredménye egy modern, hatékony, gazdaságos, a kor követelményeinek minden szempontból megfelelő traktorcsalád lett.

STEYR-palettánkon 230 lóerőig, PowerShift kivitelben 140 lóerő teljesítményig kínáljuk erőgépeinket, melyek zöme már az egyre népszerűbb fokozatmentesen változtatható áttételű (CVT-) váltóval szerelt. Ennek jelentőségét mindenképpen szeretném kiemelni, s talán nem túlzás azt állítani: aki egyszer egy CVT-váltóval szerelt traktorba ül, már nem tud mást elképzelni.

– Milyen technikai megújulás jellemzi a hazai mezőgéppiacot?

– Napjaink mezőgazdasága a precíziós gazdálkodás irányába halad. Az Agro-Tipp Kft. a STEYR traktorokkal együtt teljes egészében ki tudja elégíteni a precíziós gazdálkodással kapcsolatos igényeket, ami ma a hatékony termelés részét képezi. A precíziós gazdálkodáshoz szükséges teljes termékpalettával rendelkezünk, és az eszközök beszerelésével, beüzemelésével profi módon szolgáljuk ki az ilyen igényeket. Mindez nem csak STEYR gépekbe, de bármilyen más traktorba és kombájnba is megoldható. Az igazán nagy előrelépést azonban az jelentené, ha egy íróasztal mellől is maradéktalanul megoldható lenne hozamtérképek tervezése, szervezése és feldolgozása.

– Az erőgépekhez milyen munkaeszközöket kínálnak?

– Az Agro-Tipp Kft. alapelve, hogy a prémium kategóriás traktorok mellett mindenképpen jó minőségű munkaeszközöket kell forgalmazni.

Először a francia Quivogne gyár talajművelő gépeinek széles kínálatával bővült palettánk. Később a Hauer vállalat kereste meg cégünket, akikkel rendkívül jó kapcsolatot sikerült kiépíteni. A Hauer megbízható minőségű gépeket gyárt a szántóföldi, erdő- és a kommunális gazdálkodás részére egyaránt. Fókuszban a homlokrakodójuk áll, de kínálatukban front hidraulika, hátsó függesztésű vonólapok, hóekék és sószórók is megtalálhatóak.

A légi permetezés háttérbe szorulása miatt véleményem szerint megnövekszik a kereslet az önjáró vagy hidas permetezőgépek iránt, ezért kerestünk olyan gyártót, aki a sokrétű igények kiszolgálásához megfelelő minőségi géppalettával rendelkezik. A választásunk egy eddig hazánkban nem forgalmazott márkára, a 60 éves múlttal rendelkező olasz Mazzottira esett, s 2014-ben már meg is történt az első ilyen értékesítésünk: egy 4 000 literes MAF permetező talált gazdára Kiskörén.

A Pöttinger céggel elsősorban az ÁTK-s pályázatok és a zöldsorgép-kínálatuk elérhetővé tétele érdekében vettük fel a kapcsolatot.

– A gyors alkatrészellátás és szervizszolgáltatás fontos igény a termelők részéről. Ez hogyan valósul meg önöknél?

– Cégünk a 2000-es évek eleje óta forgalmazza a STEYR, a Case IH és a New Holland erőgépek alkatrészeit. Számos igényt polcról tudunk kiszolgálni; több mint 10 000 cikkes raktárkészlettel rendelkezünk. Ha nincs raktáron az alkatrész, a német és francia rendeléseket – amennyiben délig leadjuk – másnap reggel vagy délelőtt megkapjuk. Természetesen ez a beszerzési idő nem vonatkozik az Amerikából rendelt alkatrészekre.

Szervizszolgáltatási tevékenységünket 2011-ben kezdtük, amikor birtokba vettük Tolnán, a 6-os számú főút mellett kialakított 1 600 nm-es új telephelyünket. Szervizünk a kor kívánalmainak megfelelően magas felszereltségű, minden olyan speciális szerszám és berendezés rendelkezésünkre áll, ami a legmagasabb színvonalú szervizszolgáltatás ellátásához szükséges.

H.I.

CÍMKÉK agro-tippsteyr