fbpx

Bemutatkozik a Mazzotti IBIS 1511 LP önjáró permetező

Írta: Szerkesztőség - 2016 július 14.

Az olaszországi Mazzotti közel 60 évre visszatekintő múlttal élen jár az önjáró permetezők gyártásában. A családi vállalkozásként indult, saját tulajdonú, ravennai székelyű gyár kizárólag önjáró permetezőket gyárt.

Jelenleg 8 sorozat szerepel a palettájukon, amelyről a felhasználók igényeinek megfelelően számos egyéni és egyedi megoldás alakítható ki. A Mazzotti a kezdetek óta nagy figyelmet fordít arra, hogy a saját tervezésű modellek legyártása során a tökéletes ergonomikus kialakítás mellett minőségi kivitelezés valósulhasson meg.

A cég legfőbb koncepciója a felhasználók igényeinek teljes körű kiszolgálása, amelynél, akár szántóföldi, akár kertészeti felhasználásra kerül a gép, a kialakítás során az adott üzemi körülményekhez leginkább alkalmazható megoldásokat választanak.

A szántóföldi kultúrában használható Mazzotti modellekből jelenleg már minden típus üzemel Magyarországon. Az Olaszországban tradicionálisan népszerű kisebb méretű, kimondottan kertészeti felhasználásra kialakított gépek iránt megindult az érdeklődés az Agro-Tipp Kft.-nél, amely cég 2014 óta kizárólagos forgalmazója a Mazzotti permetezőinek. Ezért is kívánjuk bővebben bemutatni a kisebb méretű IBIS 1511 LP modellt.

A kifejezetten kertészeti kultúrák munkálatainak elvégzéséhez, a Mazzotti önálló fejlesztése alapján készült gépet Kustán Ferenc, az Agro-Tipp Kft. munkatársa jóvoltából ismerhetjük meg.

Kabin

Az IBIS 1511 LP saját fejlesztésű, 4-es szintű kabinnal ellátott, amely alapfelszereltségében tartalmazza a légkondicionáló berendezést és az aktív szénszűrővel szerelt levegőztető rendszert. A fülke 67 dB zajszintjével az egyik legcsendesebbek közé tartozik a palettán.

Az ergonomikus légrugós ülés gondoskodik az egész napos munkavégzés során a kényelemről, és ugyanezt segíti a karfába integrált joystickos kezelőegység, a lehető legkönnyebb gépkezelés érdekében. A fülke elhelyezkedése, valamint kialakítása biztosítja a tökéletes kilátást és rálátást a munkafolyamatokra.

Motor

2016-tól a Mazzotti permetezőgépek kisebb típusaiba is JCB motor kerül beépítésre, amely a bemutatott gép esetében egy 110 lóerős, vízhűtéses, 4 400 cm3-es, TIR 4-es besorolású motort jelent.

A gép hidrosztatikus meghajtással rendelkezik, amely Sauer hidraulikaszivattyúból és Poclain hidromotorokból áll. A gép munka- és országúti sebességi fokozatra képes. Munkafokozat 18 km/h sebességtartományig áll rendelkezésre. A felszerelt kerék méretétől függően ez a változat akár 39 km/óra végsebességre is képes országúti viszonylatban.

Az IBIS 1511 LP négykerékhajtású és kétkerék- (elsőkerék) kormányzású permetezőgép. A gép alap kerekezése elöl 230/95 R24, hátul 230/95 R36 méretű. Az alapméreten túl 14-féle kerékméretből választhat a felhasználó, igényeinek megfelelően.

A Mazzotti különös figyelmet fordított a kertészeti kultúrákban üzemelő gépek rugalmas és hatékony manőverezhetőségére, így a fejlesztések eredményeképpen ez a modell a 3,8 méteres fordulósugarával kiválóan teljesít, és egyedülállónak is számít a maga kategóriájában.

Hasmagasság

Minden egyes önjáró permetező legfontosabb paramétere a szabad hasmagasság.

A Mazzotti IBIS 1511 LP esetében ez alapesetben 90 cm, amely külön rendelésre 100-110-130-150 cm is lehet.

A nyomtáv 150 és 180 cm, vagy 180 cm és 225 cm között állítható. Az állítás alaphelyzetben mechanikus, de opcionálisan a kabinból hidraulikusan vezérelhető nyomtávállítás is kérhető.

Szórókeret

A szórókeret hagyományosan paralelogramma felfüggesztésű, ami lehetővé teszi az 50 cm és 160 cm közötti munkamagasság állítását. A szórókeret szélessége 15 és 21 méter között válaszható (ezektől a méretektől egyedi igények alapján lehet eltérni).

A permetezőkeret felfüggesztése, valamint a kerettagok lengéscsillapítása hidroakkumulátoros megoldású.

A szórókeret esetében a légzsákos kivitel ezekben a méretekben is elérhető, amely kimondottan javasolt a kertészeti kultúrákban történő növényvédelmi munkálatok során.

A keret anyaga kérésre saválló inoxból készülhet.

Tartályok

A permetezőgép 1 580 liter maximális tartálykapacitással rendelkezik. A tisztavizes tartály 100 literes, a kézmosó pedig 15 literes. Az ideális kijuttatásról, a tökéletes bekeverésről, valamint a tartály mosásáról egy 280 liter/perc teljesítményű membrános szivattyú gondoskodik. A permetezést Bravo 400-as monitor kontrollálja, opcionálisan az automata szakaszvezérlés ennek a monitornak a segítségével valósítható meg.

Premix-tartály a kemikáliák bekeverésére 40 literes kapacitással áll rendelkezésre, amellyel bármely halmazállapotú vegyszer tökéletesen homogenizálása is megvalósítható.

A bekeverő egység természetesen flakonmosót is tartalmaz.

Tele tankkal a gép súlyeloszlása elöl 40, hátul 60%-os, amely az üzemelés során a kijuttatott mennyiséggel arányosan kiegyenlítődik.

Az IBIS 1511 LP előnyei

A kertészeti kultúrákban hazánkban jelenleg a függesztett és vontatott permetezőtípusok használatosak, amelyek mellett fontos megemlíteni az önjáró permetezőgépek megjelenését és azok használat során tapasztalt előnyeit.

Számos jó tulajdonság közül kiemelendő a két legfontosabb: a kis fordulási sugár, valamit a talajra gyakorolt kisebb tömörítő hatás, és ezzel összefüggésben a mérsékeltebb károkozás.

Az IBIS 1511 LP-ről összességében elmondható, hogy ez az igényes kertészetek ideális permetezőgépe.

Hornyák Ildikó