fbpx

Bemutatkozik Szrenka Szabolcs -STEYR-traktor tulajdonos

Írta: Szerkesztőség - 2017 május 01.

Akiket az Agro-Tipp Kft. látott el technológiával…

Egy gépbeszerzésről dönteni rendkívül nehéz feladat, erről kérdeztük a Szrenka testvéreket, akik két új traktorral gyarapították battonyai gazdaságukat (Steyr 4110 Profi CVT, 65 üzemóra és egy Steyr 6170 CVT, 1 035 üzemóra).

– Gazdaságunk 1992-ben indult, amikor nagyszüleim 28 hektár földhöz jutottak kárpótlásként. Ekkor vásárolták első MTZ traktorukat, és kezdték meg a gazdálkodást-–-kezdte Szrenka Szabolcs a visszatekintést.

– Idővel sikerült több területet vásárolnunk, és tartós bérleti szerződéseket kötnünk. Jelenleg összesen 162 hektáron gazdálkodunk.

Tanulmányaim elvégzése után úgy alakult, hogy hazakerültem, és testvéremmel, Gáborral ketten vezetjük, illetve dolgozunk a gazdaságban, természetesen nagyszüleink iránymutatásával. Főleg gabonanövényeket termesztünk, búzát, árpát, kukoricát, de még pop-corn kukoricával, napraforgóval, máriatövissel, olajtökkel is foglalkozunk.

2013-ban megalapítottuk a Horváth-Agro 2013 Kft.-t, amelynek ügyvezetője lettem. Ennek keretén belül baromfihizlalást folytatunk. Éves szinten 24 000 darab hízópulykát állítunk elő.

– A növekvő gazdaság egyre inkább a hatékonyabb gépek meglétét kívánta meg. Amikor erőgépek terén vált szükségessé egy új gép beszerzése, milyen elgondolás alapján döntöttek a megvásárolandó traktor paraméterei felől? -Miért a STEYR márkára esett a választás?

– 2013-ban gondolkodtunk el egy új gép vásárlásán, amikor hazakerültem. Előző gépünk egy CASE IH MXM 155 Pro erőgép volt, 2007-es évjáratú. Meg voltunk elégedve ezzel is, de munkagépeink a teljes erejét kihasználták, és nem szerettük volna mindig 100%-on erőltetni. Ezért úgy gondoltuk, hogy vásárolunk egy erősebb, 170-230 lóerő közötti gépet.

2014-ben a Bábolnai Gazdanapokon kerestem új traktort. Sok márkát megnéztem, de az Agro-Tipp standján a Steyr nagyon meggyőzött a felszereltségével és ár-érték arányával. Ezért döntöttünk a CVT 6170 mellett.

Ezek után nem volt kétséges, hogy a következő gépünk is Steyr lesz, amivel kiváltjuk a kiszolgáló MTZ-nket. Így 2017-ben vásároltunk egy 4110 Profi CVT modellt is.

– Mennyire volt bonyolult a gép kezelésének elsajátítása?

– A gépkezelés megtanulása semmiféle gondot nem okozott. Az előző traktorunk Powershift váltójához képest a CVT sokkal egyszerűbb. Kuplungot csak az elinduláskor használok, a továbbiakban az összes műveletet a joystickkal tudom megoldani. A funkciók kezelése kényelmesen kézre esik a kartámaszon, az érintőképernyőn pedig mindent nyomon tudok követni, miközben a traktor összes paraméterét látom. Abszolút áttekinthető és egyszerű a kezelése.

– Előfordult olyan helyzet, amikor nem boldogult a géppel?

– Semmilyen, nehézséget jelentő szituáció nem fordult elő a használat során.

– Történt-e meghibásodás?

– Egyik traktorunkkal sem történt semmiféle meghibásodás, csak és kizárólag a kötelező szervizeket hajtottuk végre rajtuk.

– Mutatott újat ez a traktor a korábban használt gépekhez képest?

– A 6170 CVT az előző gépünkhöz képest szinte űrtechnika. Sokkal kényelmesebb, erősebb és takarékosabb nála. Minden kéznél van, minden paramétert látok és kontrollálhatok. A CVT váltó pedig a Powerhez képest véleményem szerint sokkal jobb. Nem kell váltogatni, nem rángat a tartományok közötti váltásoknál, minden erőt lead a kerekekre, nincs veszteség, és nagyon egyszerű a kezelése.

A 4110-est az MTZ-vel pedig össze se hasonlítanám. Nem egy ligában játszanak.

Kiemelném még, hogy mind a két gépünk Trimble EZ Pilot rendszerrel van felszerelve, RTK-pontosságú jellel. Ez rendkívül hasznos, és megkönnyíti a gazdálkodásunkat.

hornyak