fbpx

GÉPmax – 2017-04 – április

Írta: Szerkesztőség - 2017 április 20.

Kedves Olvasó!

Lapzárásunk idején valószínűleg az aktuális munkák mellett sokan még a pályázati kiírásokat bújják, hisz a Miniszterelnökség március ٣١-ig ٦٨ pályázatot hirdetett meg, mintegy ١ ٣٠٠ milliárd forint értékben. Persze érdemes sietni is, ٢٨ pályázatot ugyanis már lezártak, mintegy ٨١٤ milliárd így már jó eséllyel gazdára talált. A Vidékfejlesztési programban eddig 450-460 milliárd forint kötelezettségvállalás történt, ez a rendelkezésre álló keret valamivel több mint harmada. Huszonhárom pályázat még nyitott, mintegy 300 milliárd forint forrással, a már megjelent pályázatok közül tizenhétre pedig még nem lehet pályázati kérelmet benyújtani. Ez utóbbiakra információk szerint 174 milliárd forint jut.

A pályázók főleg beruházásra fordítják a támogatási pénzeket, az energiahatékonyság növelésére, vagy öntözésfejlesztésre fordítható források lehetőségeit ugyanakkor nem használták ki.

A pályázatok között kiemelt szerepe van az állattenyésztést segítő, a kertészeti tevékenységet támogató és az élelmiszer-ipari beruházásokat finanszírozó projekteknek. Az állattenyésztési és kertészeti pályázatokra 80-80 milliárd forint, míg az élelmiszer-ipari beruházásokra 200 milliárd forint jut. Az innovációs operatív csoportok létrehozására szintén egy nagyobb keretösszeg, mintegy 25 milliárd forint fordítható. Ez a támogatás az innovatív projektek megvalósításához szükséges beruházások támogatására vehető igénybe. A még nyitott vidékfejlesztési pályázatok megtalálhatók-a-www.szechenyi2020.hu weboldalon.

Hogy szokásainknak megfelelően ne csak az esetleges pályázáshoz, hanem a lapban bemutatott gépekhez is kedvet csináljunk, rögtön ki is emelném Teszt rovatunkban azt a sorközművelő kultivátort, ami lapunkban először került bemutatásra: a Sfoggia THEMA nevű termékéről a 32. oldalon kezdődő cikkünkben olvashatnak részletesen. Német kollégáink viszont egy jól ismert bálázó nyúzópróbájának tapasztalatait osztották meg velünk: a Krone BiG Pack 1290 HDP tesztje a 38. oldalon található.

Ezek mellett a JCB új LoadAll Agri Pro teleszkóposrakodó-újdonsága, a Cimbria szállítóeszközei is terítékre kerülnek, mindemellett a SIMA szakkiállításon különdíjjal jutalmazott gépek bemutatását is folytatjuk.

Reméljük, hogy friss számunkban is sok érdekes és hasznos információt találnak – lapunk átolvasásához hasznos időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő

CÍMKÉK