fbpx

A takarónövény-alkalmazás sikeres technológiája

Írta: Szerkesztőség - 2017 május 02.

TERRADISC és SYNKRO

A tavaszi vetés első lépése a magágykészítés: a takarónövény maradványait a talajba kell keverni. A talaj feltörése és az összekeverés legjobb eszközei a Pöttinger specialitásai: a tarlóhántó kultivátor, vagy a tárcsa.

Európa számos részén idén télen nagyon hideg volt, tehát a takarónövények elfagytak. A jó talajszerkezet kialakításához és a talajélet támogatásához kulcsfontosságú a megfelelő magágy; a fagytól elszáradt növényi részeket minél sekélyebben kell bedolgozni, vagyis ahelyett, hogy eltemetnénk ezeket, szerepük lehet az erózió elleni védelemben.

A Pöttinger olyan gépeket kínál, amelyek sekélyen dolgozva kitűnő magágyat készítenek: ilyen a TERRADISC tárcsa és a SYNKRO kultivátor.

TERRADISC – a sekély magágykészítés specialistája

A TERRADISC tárcsa garantáltan eltömődésmentesen működik, nagy sebességgel megbirkózik még a sok szármaradvánnyal is. Az egyenletes, sekély munkamélység és az optimális tömörítő hatás együttesen elsőrendű magágyat eredményez.

A kompakt felépítés, az agresszív tárcsaszög és a lekerekített munkaelemek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gép jól behatol a talajba, és remekül bekeveri a szármaradványokat. A Pöttinger tárcsák fő jellemzője a rövid szerkezet. A TERRADISC-kel a munkamélység 3 és 12 cm között változtatható, azaz lehetőség van táblaspecifikus művelésre.

Pöttinger szántóföldi kultivátor: nem minden a mélység

Alternatív megoldásként a takarónövény-maradványok SYNKRO kultivátorral is bedolgozhatók.

A kapákat két pozícióba, sekély vagy mély munkához lehet beállítani. Sekély helyzetben a szárnyak egyenletesen átvágják a talajt, ami optimális feltételeket teremt a csírázáshoz és a keléshez.

A szántóföldi kultivátornak megvan az az előnye, hogy a gyomokat mechanikusan irtja. A gép tavaszi alkalmazása költséghatékony, fenntartható, igazán sokoldalú megoldás.

A technológia előnyeinek összegzése:

  • a takarónövények sekély talajba keverése talajvédő hatású;
  • elérhető a talajszerkezet és a talajélet megőrzése;
  • az erózió ellen elegendő mulcs marad a felszínen;
  • költséghatékony, környezetkímélő megoldás.
CÍMKÉK pöttinger