fbpx

Új John Deere 5M-es sorozat – Kompakt, univerzális, intelligens

Írta: Farkas Imre - 2024 július 02.

Megújult a John Deere legkisebb univerzális traktorsorozata, az 5M. Az új sebességváltókkal, a műszerfalba integrált AutoTrac-funkciókkal és az ISOBUS-kompatibilitással az új John Deere 5M olyan sokoldalú traktor lett, amely megállja a helyét a precízebb szántóföldi munkákban, a közúti szállítási feladatokban és az állattartó telepeken történő munkavégzésnél egyaránt.

Új teljesítményszintek

Az új széria 5 teljesítményszinten áll rendelkezésre 75 LE-től egészen 130 LE névleges teljesítményig. A legkisebb modell, az 5075M erőforrása változatlanul a 3 hengeres, 2,9 l-es John Deere PowerTech E motorszéria maradt, míg a nagyobb típusok a 4 hengeres, 4,5 l-es PowerTech PWS motorokat kapták erőforrásul, melyek az új kipufogógáz-kezelő rendszer segítségével (EGR+DOC+DPF+SCR) teljesítik a Stage V. károsanyag-kibocsátási normákat is. A névleges teljesítményen felül terheléskor a 4 hengeres PWS motorok további 5 LE extra teljesítménnyel rendelkeznek, mellyel rugalmasan kezelik a változó terhelés okozta extra teljesítményigényt.

John Deere 5130M traktor
A megújult 5M széria legnagyobb modellje

Új sebességváltó opciók

Az eddigi PowrReverser szinkronizált 16/16 fokozatú sebességváltó mellett két új erőátviteli megoldással bővült az 5M sorozat sebességváltó kínálata. Az új PowrQuad Plus 16/16 (4 tartomány, 4 fokozattal), a Powr8 pedig 32/16 (4 tartomány, 8 fokozattal) előre/hátra sebességfokozattal rendelkezik. A két új sebességváltó opció lehetővé teszi tartományokon belül a terhelés alatt történő fokozatváltást, illetve a váltókaron található gomb alkalmazása szükségtelenné teszi a tengelykapcsoló pedál használatát a csoportok közötti váltáskor. A zökkenőmentes tartományváltást és a tartományon belüli fokozatváltást a sebességillesztés és SoftShift lágy kapcsolás funkciók biztosítják, ezzel hatékonyabbá téve üzemeltetést és javítva a menetkomfortot. Az előre-/hátrameneti arány és a tartományon belüli indítófokozat-beállítás tovább javítja munkavégzés hatékonyságát, míg az EcoShift funkciónak köszönhetően az 5M csökkentett motorfordulatszámon éri el a maximális 40 km/h sebességet az üzemanyag-megtakarítás érdekében, ezzel is biztosítva a közúti szállítási feladatok hatékonyabb elvégzését.

5M műszerfal
A műszerfalba integrált kijelzőjű AutoTrac immár az 5M traktorokban is az opciók sorát bővíti

Integrált intelligens megoldások

A 6M traktoroknál bevezetett integrált AutoTrac immár az 5M traktorokban is az opciók sorát bővíti. A műszerfalba integrált kis kijelző segítségével felvehetők a navigációs nyomvonalak, melyek az automatikus kormányzás segítségével akár RTK szintű jelpontossággal növelik a termelékenységet a szántóföldi munkavégzés során. Természetesen, ha komplexebb feladatok elvégzése a cél, az 5M traktorsorozat felszerelhető a legújabb G5 univerzális kijelzőkkel is, az intelligens munkagépek kezelését pedig az integrált ISOBUS-csatlakoztatás teszi lehetővé. Az új 5M sorozat JDLinkTM telematikai rendszerrel rendelkezik, mely az Expert Alerts prediktív elemzési funkcióval lehetővé teszi a karbantartási és javítási igények korai felismerését, ami tovább növeli a működési megbízhatóságot, és minimalizálja a meghibásodásból adódó váratlan állásidőt.

Kompakt méretek, univerzális alkalmazhatóság

Kompakt befoglalóméreteivel, 4,1 méteres fordulási sugarával a John Deere 5M sorozat kiváló manőverezőképességgel rendelkezik, így alkalmas állattartó telepeken vagy kis parcellákon, kertekben, gyümölcsösökben való munkavégzésre.

John Deere 5M tetőablak
A nagyméretű tetőablak kiváló kilátást biztosít a kezelő számára, különösen a homlokrakodós feladatok elvégzéséhez.

Az alacsony építésű döntött motorháztető és a nagyméretű tetőablak kiváló kilátást biztosít a kezelő számára, különösen a homlokrakodós feladatok elvégzéséhez. Természetesen az 5M gyári homlokrakodó-előkészítéssel is rendelkezik, melyre a John Deere 543 és 603 M/R-es homlokrakodók könnyedén csatlakoztathatók és üzemeltethetők. Az univerzális alkalmazhatóságot a gyárilag szerelt fronthidraulika tovább bővíti, mely 1 pár kihelyezett szeleppel, mellső ISOBUS- és világításcsatlakozókkal is felszerelhető.

Az új teljesítményszintekkel, sebességváltó-opciókkal és integrált precíziós megoldásaival az új 5M-es széria egy új szintre lépett, mely megteremti a lehetőséget, hogy a kisebb területtel rendelkező gazdálkodók is hatékonyabban, precízebben és nagyobb komforttal tudják elvégezni az egyes munkaműveleteket, illetve a gazdaság körüli kiszolgáló feladatokat.

Forrás: KITE Zrt.