fbpx

Faforgácsolás nagy teljesítménnyel

Írta: GÉPmax-2020/IV. lapszám cikke - 2020 szeptember 05.

Az Európai Unióban és hazánkban a zöldenergia iránti növekvő kereslet indokolja a fa energetikai hasznosításának növelését. A faapríték ipari mértékű előállításához egyre nagyobb teljesítőképességű faforgácsológépeket alkalmaznak.

Az energia-felhasználásban a fa részesedése néhány európai országban: Finnországban 46%, Törökországban 23%, Ausztriában 13%, hazánkban 3,4% értéket képvisel. A faenergia hasznosításának egyik módja faaprítékkal táplált tüzelőberendezések üzemeltetése. A faapríték ipari mértékű előállításához egyre nagyobb teljesítőképességű faforgácsológépeket alkalmaznak. A német Albach Maschinenbau GmbH az Agritechnica 2013 kiállításon mutatta be a Diamant 2000 elnevezésű, nagyteljesítményű faforgácsológépét.

 


1. kép. Diamant 2000 önjáró faforgácsoló gép munka közben (Forrás: http://www.albach-maschinenbau.de

 

ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS

A hatalmas méretű, innovatív technológiát alkalmazó masina (1. kép) az erdészeti ágazat számára készül, és kifejezetten a legmagasabb igények kielégítésére. Az gép országúton gyorsan halad, munkavégzés közben mozgékony és rugalmas. A gép nemcsak a faanyag mozgatását végzi (daruval), hanem az apríték teherszállítóra való felrakását is ellátja (kifúvótoronnyal). Szinte nem létezik olyan helyzet, ahol a faaprító kudarcot vallana. A gép gazdaságos és biztonságos üzemeltetése az alkalmazott elektronikus vezérlőrendszernek köszönhető. Ez biztosítja az összhangot a gép valamennyi részegysége között.

 

A HAJTÓMOTOR

Az Albach vállalat a Diamant 2000 gépekhez Volvo Penta soros, hathengeres, turbófeltöltős, 16,1 literes, elektronikus vezérlésű mezőgazdasági dízelmotorokat alkalmaz (2. kép). Ezeknek a motoroknak közös jellemzője, hogy a legnagyobb teljesítményt alacsony 1900 1/min főtengely-fordulatszám mellett szolgáltatják, a maximális nyomatékuk széles (950-1420 1/min) fordulatszám-tartományban állandó, a zajhatásuk és a hajtóanyag-fogyasztásuk igen alacsony (minimum 195 g/kWh), karbantartásuk egyszerű, szerviz-ciklusidejük magas (1000 üzemóra), üzemeltetésük gazdaságos. A vásárló opciósan választhat motort, a TAD1671VE 450 kW (612 LE), a TAD1672VE 515 kW (700 LE) és a TAD1643 VE 565 kW (768 LE) típusok közül.

 

A JÁRÓSZERKEZET

Az önjáró, nagy teljesítményű faapríték-készítő gép erős acél alvázzal rendelkezik, amelyhez összkerékhajtású és elöl, hátul hidraulikusan működtetett tengelycsonk kormányzású futómű csatlakozik. A gép belső fordulási átmérője 8,5 m. A gép kétfokozatú powershift sebességváltóval és hidrosztatikus erőátviteli rendszerrel rendelkezik.

A rugózott első és hátsó tengelyek független hidraulikus meghajtása a nagyméretű (650/65R42) gumikerekek segítségével biztosítja a nehéz terepen, meredek lejtőkőn való zökkenőmentes haladást. A gép legnagyobb haladási sebessége kemény aszfalt útburkolaton elérheti a 80 km/h értéket, így az autópályán való haladás is megvalósítható.

Nagy haladási sebesség esetén elöl és hátul egy-egy lengéscsillapítóval ellátott mankókerék mérsékli a dinamikus bólintó lengéseket. A közlekedésbiztonságot a blokkolásgátló-rendszerrel (ABS) ellátott légfékberendezés fokozza.

 


2. kép. Volvo PENTA TAD1672VE típusjelzésű 700 LE-s dízelmotor (Forrás:
www.volvopenta.com)

 

A FAFORGÁCSOLÓ-BERENDEZÉS

A fa forgácsolását forgókéses berendezés végzi, amelyen a gyártó folyamatos fejlesztést hajt végre. A most gyártott gépeken már a 7. generációs rotorkialakítás található. A vágókésekkel felszerelt rotor átmérője 1040 mm, szélessége 1730 mm, fordulatszáma 420 1/min, és hajtását mechanikusan közvetlenül a gép dízelmotorjától kapja fogazott lapos szíjon keresztül. A 2,4 tonna tömegű rotor nagy mennyiségű forgási energiát tárol, amellyel aprításkor biztosítható az egyenletes fordulatszámtartás. A rotor késtartóira összesen 6 vagy 12 darab „HARDOX” acélanyagból készült kést szerelnek. Az alkalmazott kések kialakításától és darabszámától függően a gép 15-60 mm hosszúságú faaprítékot tud gyártani. A kések kiszerelés nélkül élezhetők, illetve az elkopott kések cserélhetők.

A faanyag nagy méretű (1230 mm széles és 980 mm magas) betápláló csatornán keresztül kerül a vágóasztalra, a behúzást 2 vízszintes és 2 függőleges fogazott acélhenger, illetve egy vízszintes fogazott acélszalag végzi (3. kép). A behúzás sebessége három fokozatban változtatható, a feldolgozandó faanyag minőségének megfelelően.

 

A GÉP ANYAGMOZGATÓ-BERENDEZÉSEI

A faanyag berakása a gépre épített hidraulikus működtetésű Forwarder Epsilon S110 F típusú daruval végezhető. A daru maximális felszedési távolsága 10,1 méter, elfordulása 385 fok, a végponton terhelhetősége 1 tonna.

A keletkező faforgácsot hidraulikus hajtású 6 db, kis átmérőjű szállítócsiga hordja ki a kifúvótorony lapátkerekéhez. A változtatható (270-700 1/min) forgássebességű hidraulikus hajtás az 1250 mm átmérőjű 6 lapátos fúvókereket mozgat. A kifúvótorony 6,5 m hoszszú, négyszög keresztmetszetű csővezetéke fel-le mozgatható, és 270 fokos szögben elforgatható.

 


3. kép. Diamant 2000 önjáró gép faanyagbehúzó és forgácsolóberendezése (Forrás: http://www.albach-maschinenbau.de)

 

A KEZELŐKABIN

A légkondicionált panorámafülkéből a kezelő körkörösen kilát. A gép könnyű és biztonságos működtetése érdekében munkaközben a kezelőkabin hidraulikusan 4,6 m-ig megemelhető, és a rugózott vezetőülés a kezelőszervekkel együtt 180 fokban elfordítható. A kezelőszerveket ergonómiai szempontok alapján alakították ki. A gép kezelője a kabinban figyelemmel kísérheti valamennyi elektronikusan ellenőrzött és szabályozható szerkezet működését.

 

A GÉP TOVÁBBI ADATAI

A gép hossza 10,34 m, szélessége (becsukott betápláló csatornával) 2,55 m, magassága (lesüllyesztett kezelőkabinnal, becsukott daruval és lehajtott kifúvócsővel) 3,95 m. A gép teljesítménye igen imponáló, mert egy óra alatt 500 köbméter faaprítékot tud előállítani. A faforgácsoló gép eladási listaára nettó kb. 200 millió forint. A nagy teljesítményű gépből az elmúlt években több mint 300 darabot adtak el a világ 33 országában.