fbpx

John Deere 6R széria, 110 és 250 lóerő között

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 február 03.

A John Deere 6R soroztú traktorok 2011-es bevezetésük óta sztenderdet jelentenek mind a szántóföldi és szállítási teljesítmény, mind a precíziós mezőgazdasági technológia terén. Tavaly ősszel 14 újgenerációs, 110 és 250 lóerő közötti teljesítményű modell mutatkozott be, amelyek még intelligensebbek lettek.

John Deere
Négy vadonatúj modellel is bővült a széria, köztük a négyhengeres 6R 150, valamint a hathengeres 6R 185 típussal

Négy vadonatúj modellel is bővült a széria, köztük a négyhengeres 6R 150, amely különösen a vegyes gazdaságok számára készült, valamint a hathengeres 6R 185, amely egy speciális szállítótraktor a több időt az úton töltő gazdálkodók és bérvállalkozók számára. A 6R sorozat egyik legfontosabb újdonsága a beépített 1-ClickGo AutoSetup rendszer, amely sokkal gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a traktor és a munkagépek beállítását. A kezelő a kijelző kattintásainak akár 90%-át is megtakaríthatja a szántóföldön, és a traktor beállítása mindig tökéletes lesz.

Minden szükséges beállítás előre megtervezhető és kezelhető a felhőben, beleértve az olyan agronómiai adatokat, mint a szántóföldi táblák határvonala, az irányvonalak és gépbeállítások. Amint a traktor átlépi a táblahatárt, a tárolt profi l automatikusan betöltődik, és még az ideiglenes gépkezelők is következetesen pontosan dolgozhatnak, elkerülve a hibákat.

Miközben az AutoSetup megkönnyíti a traktoros életét, a John Deere a kezelési kényelmet is növelte. Többek között eltűnt a műszerfal a kormánykerék mögül – ez nemcsak az előre látást javítja, hanem segíti az egyszerűbb gépkezelést is, a kartámasz és a jobb oldali konzol segítségével. Az összes beállítás és működési adat a jobb oldali kijelzőn található.

Egy másik újdonság az E-joystick, amely különösen hasznos a homlokrakodós munkáknál. A kezelő szabadon konfigurálhatja a gombok elrendezését, és az irányváltóval könnyedén változtathatja a haladási irányt, míg a korábbi biztonsági csappantyút egy speciális kézérzékelő rendszer váltja fel.

A homlokrakodókhoz dinamikus mérlegelési rendszer áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi a mérlegelést menet közben, megállás nélkül is. Emellett a Return to Position funkció lehetővé teszi, hogy a rakodó egyetlen kattintással a megfelelő pozícióba kerüljön, míg a Level to Horizon funkcióval elkerülhető a kanál rakományának kiöntése.

AZ ÚJ 6R SOROZATON INTELLIGENSEBBÉ VÁLT

Az IPM (Intelligent Power Management) az új 6R sorozaton intelligensebbé vált. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy az IPM a szállítási és TLT-alkalmazásokban is működik, szükség szerint további erőt biztosít a hidraulikus alkalmazásokban is. A négyhengeres modellek mostantól akár 20 LE, a hathengeresek pedig akár 40 LE teljesítmény leadására is képesek hidraulikus ventilátorok, szivattyúk és a legnagyobb teljesítményigényű hidraulikus munkagépek, pl. bálacsomagolók, hígtrágya-tartálykocsik, illetve vetőgépek használata esetén.

2022 végén egy új StarFire műholdvevő még nagyobb precíziós gazdálkodási teljesítményt kínál majd. Függetlenül attól, hogy a gazdálkodók a korrekciós jel pontosságának melyik szintjét választják, ez az új vevő kiváló jelstabilitást fog biztosítani az árnyékos területeken való működés során.

A legújabb 6R sorozatú traktorok másik erőssége az új kialakítás. A motorháztető és a tükrök jól ismertek a John Deere nagyobb traktorsorozataiból, míg a név és a számozási rendszer is a 7R, 8R és 9R sorozatú modellekből került átvételre. A 6R sorozat a neve után mostantól külön jelzi lóerőben a motor névleges teljesítményét.

Az egyedi vevői igények kielégítése érdekében a 6R traktorsorozat négy új modellel bővült. Ezek közül a legfontosabb a kompakt 6R 185, amely akár 234 lóerőt leadni képes motorral rendelkezik, és amelyet kifejezetten szállítási munkákhoz terveztek. A 6R 150 négyhengeres motorral és nagy hasznos teherbírással rendelkezik, így tökéletes mindenes a vegyes gazdaságok számára.

Ebben az új választékban több sebességváltó-változat is rendelkezésre áll. Az AutoQuad Plus és az AutoPowr fokozatmentes sebességváltó mellett a négyhengeres modellekhez a CommandQuad opciót is választhatják az ügyfelek.

John Deere
A homlokrakodókhoz dinamikus mérlegelési rendszer áll rendelkezésre

6R 185: AZ ÚT KIRÁLYA

Az új 6R 185 olyan gazdálkodók és vállalkozók számára készült, akik kompakt, sokoldalú és nagy teljesítményű6 hengeres traktort keresnek, amelyet elsősorban szállításra használnak, de jelentős hidraulikusteljesítmény-igényt is képes kielégíteni. Intelligens teljesítménymenedzsmenttel akár 234 LE maximális teljesítményt nyújt a szállításban, illetve a kardánhajtott és a hidraulikát igénylő alkalmazások során.

A rövid, mindössze 2,76 m-es tengelytávjának köszönhetően a 6R 185 egy mozgékony traktor is, ami a nagyobb, 2,8 vagy 2,9 m-es tengelytávú 6R sorozatú modellekhez képest kompaktabbá teszi. Ez a tulajdonság, valamint a jól bevált 6,8 literes John Deere PowerTech PSS motor és a rendkívül hatékony AutoPowr sebességváltó együttesen különösen üzemanyag-takarékossá teszi ezt a traktort az utakon.

A 6R 250 zászlóshajó modell már most új hatékonysági mércét állított fel a szállítási alkalmazásokban, és a John Deere meg van győződve arról, hogy a 6R 185 méltó örököse lesz ebben a kategóriában.

John Deere
Eltűnt a műszerfal a kormánykerék mögül, az összes üzemi jellemző a jobb oldali kijelzőn található

6R 150: A MINDENES

A vegyes gazdaságok a négyhengeres traktorokat részesítik előnyben, de nem akarnak lemondani a teljesítményről. A 6R 150 a 165 lóerős, illetve az IPM-mel 177 lóerős maximális teljesítményével most a sorozat legnagyobb négyhengeres modellje, és tökéletesen lefedi ezt a traktorszegmenst. A gumiabroncsok mérete is megnőtt, a hátsó kerekek akár 650/65 R38-as méretig is választhatók. A mindössze2,58 m-es, rövid tengelytávnak köszönhetően ez a gép különösen fordulékony.

A 6,5 tonnás alacsony üres tömegével és 10,45 tonnás megengedett össztömegével a 6R 150 traktor igen nagy,4 tonnás hasznos terhelhetőséget biztosít. Ezért egy hathengeres traktor teljesítményét kínálja egy négyhengeres gép előnyeivel, azaz kompakt méretekkel és kis súllyal, agilis, illetve sokoldalú teljesítménnyel kombinálva.

A nehezebb munkagépek emeléséhez a hátsó hidraulikus emelőkapacitás 12%-kal nőtt. A 6R 150 nagyobb, 155 literes hidraulikaszivattyúval is rendelkezik, amely a dinamikus mérlegelési rendszerrel kombinálva jelentős előnyöket biztosít homlokrakodók használatánál.

Szerző: Fodor Mihály