fbpx

Hajdúsági Expo és Traktorhúzó verseny Hajdúböszörményben

Írta: Farkas Imre - 2024 május 25.

Az idén huszonnégy éves hagyományt folytatnak Hajdúböszörményben, a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban és a mellette lévő traktorhúzó versenypályán, valamint kiállítási területen, amelynek lényege Hajdúböszörmény, a hét hajdúváros (Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Polgár, Vámospércs) és Hajdú-Bihar Vármegye bemutatkozása, valamint az itt élő vállalkozók, gazdálkodók, földművesek nyárvégi találkozója.

A nyári betakarítások után egy kis pihenőideje van a gazdáknak és az itt élőknek, amit nyaralással, pihenéssel és a következő nagy munkálatokra való felkészüléssel töltenek. Ez az időszak immár huszonnégy éve Hajdúböszörményben, az Augusztus 20. előtti hétvége, amely hagyományteremtő szándékkal indult el, és amely idő alatt több rendezvény kerül egy helyszínen lebonyolításra.

A rendezvények zászlóshajója a traktorhúzó verseny (Tractor Pulling), amely huszonnégy év alatt kétszer maradt el a covidjárvány miatt. A járványveszély elmúltával újabb kihívások és veszélyhelyzet közepette 2022-ben újra megrendezésre került, amely az országban egyedülálló és Magyarországon nagy sikert aratott.

Versenytraktor húzása
Az Olaszországból érkező súlypadot a 100 méteres versenypályán a legerősebb traktor tudja csak végighúzni

A Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület Hajdúböszörmény Város Önkormányzatával, a hajdúvárosokkal és Hajdú-Bihar Vármegyével, az Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a MAGOSZ-szal és a Minisztérium fenntartásában működő Északi Agrárszakképzési Centrum Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal nem vállalkozik kisebb feladatra, mint hogy szakmai fórumot szervezzen, egy kis pihenést adjon a gazdatársadalomnak, felkészülést a jövőre és egy együtt töltött klassz hétvégét a családok részére.

Az Amerikából indult Tractor Pulling Európa több országában nagy sikert arat ma is, főleg Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. Magyarországon immár huszonnégy éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat és a hajdúböszörményi futamokat. Több Európa-kupa futamot is szerveztek már itt, az idén a Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny lebonyolításában mintegy huszonöt külföldi versenyző seregszemléjét láthatjuk.

Az Olaszországból érkező súlypadot a 100 méteres versenypályán a legerősebb traktor tudja csak végighúzni és a második húzásban a 25 tonnára terhelt súlypad pályán történő végighúzása különösen nehéz feladat. A verseny lényege nagyon egyszerű: az győz, aki a súlypadot a leghosszabban tudja végighúzni.

Ez a verseny is a lóerőkről, a motorok teljesítményéről, a traktorosok ügyességéről, mindemellett pedig a traktorok látványáról, szépségéről, nagyságáról és a traktorok hangerejéről szól.

Több kategóriában versenyeznek a külföldi traktorok, Heavy Modified, Light Modified, Superstock és Mini Modified kategóriákban. Mindemellett a magyar amatőr traktorhúzó versenytraktorok is részt vesznek a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság futamain. Rendezvényt az ETPC versenyszabály-könyve alapján, holland versenybírákkal és segítőkkel fogják lebonyolítani.

A 2024. augusztus 9-én érkező versenyzőket Hajdúböszörmény város nagykörútján a traktorkarnevál keretében mutatják be a közönségnek.

Amatőr húzótraktor
A magyar amatőr traktorhúzó versenytraktorok is részt vesznek a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság futamain

Augusztus 10-én, szombaton és augusztus 11-én, vasárnap a Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny különböző futamait és a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság versenyszámait bonyolítják le.

A háromnapos rendezvény szakmai napja 2024. augusztus 9-én, pénteken az „Kelet-magyarországi Agrárfórum – a helyi mezőgazdasági és ipar együttműködése” elnevezésű konferencia, amelyet a Portfolio segítségével és közreműködésével rendezik. A konferenciát az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a térségben élő és dolgozó mezőgazdasági vállalkozások részvételével több témakörben tartják meg. Az ágazati és szakmai problémák mellett különösen fontos a szarvasmarha- és tejágazat, a sertéstenyésztés, a baromfiágazat, a növénytermesztés és az azt kiszolgáló ágazatok sokszínűségének bemutatása, valamint a kutatásfejlesztés támogatása. Mindemellett az ipart érintő aktuális kérdésekkel és fejlesztésekkel is foglalkoznak majd. Első kézből a legjobb szakemberek és legautentikusabb termelők adnak tájékoztatást és folytatnak kerekasztal beszélgetést.

Hajdúsági Expo
A Hajdúsági Expo gyűjtőnév alatt 2012 óta mindezt a sokszínű és az itt élőknek különösen fontos program megvalósítását 2024-ben ezt szeretnék folytatni

A Hajdúsági Expo gyűjtőnév alatt 2012 óta mindezt a sokszínű és az itt élőknek különösen fontos program megvalósítását 2024-ben ezt szeretnék folytatni, a hajdúsági földből élő cégeket, termelőket, földműveseket és az ehhez kapcsolódó vállalkozásokat segíteni. A szervezők reményei szerint a Kelet-magyarországi Agrárfórum az egyik legnagyobb és leglátogatottabb rendezvény lesz ebben az évben is.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak a NAGÉV Cégcsoport, a Formula-GP Kft. és a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. támogatását, az önzetlen segítséget és a hajdúsági hétvége sikeres megszervezését.

Az egyesület honlapján (www.traktorhuzas.hu), a Facebook oldalán ((20+) HBTPE – Hajdúböszörményi Tractor Pulling Egyesület | Hajdúböszörmény | Facebook), instagram oldalán (HBTPE TraktorPulling (@tractorpullinghu) | Instagram), valamint plakátokon és szórólapokon keresztül folyamatosan tájékoztatják a nagyérdemű közönséget.

Forrás: Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal