fbpx

Újabb pótkocsi állítható magassítóval

Írta: Farkas Imre - 2022 február 01.

Egyre több támasztósúlyos mezőgazdasági pótkocsi kap állítható térfogatnövelő raktérbővítéseket.

Ismét egy francia gyártó vértezte fel egyik pótkocsiszériáját fokozatokban állítható raktérfogat bővítő elemekkel. A La Littorale pótkocsi kínálatában a C 320 Maxi támasztósúlyos, hátrabillenő-teknős felépítményű, mezőgazdasági változatot egy több fokozatban állítható magasítóval látja el.

magasító kihúzása
Rakodóvillával húzható fel a magasító a kívánt pozícióba – fotó: https://www.ambslalittorale.com/

A rozsdamentes acélból készült oldalfal bővítmények tartósan a pótkocsi felépítményen vannak, annak felső merevítő keretét függőlegesen keresztező tengelyek segítségével csatlakoznak a kocsiszekrényhez. Ennek a megoldásnak köszönhetően függőlegesen fel-le húzhatók a magasítók a raktérfogat igénynek megfelelően, 10-75 cm között. A rögzítés fokozatonként, a függőleges tartótengelyek csapszegfuratos reteszelésével valósítható meg. A magasítók emelését, illetve aktiválást nem bonyolította túl a gyártó. Míg más hasonló pótkocsiknál ezt hidraulikus munkahengerek segítségével, a traktorfülkéből bármikor aktiválhatjuk, addig itt ehhez egy rakodógépre van szükségünk.

silóval rakott pótkocsi
Silószállításhoz egészen 50 m3-ig kibővíthető a raktérfogat – fotó: https://www.ambslalittorale.com/

Ez a megoldás bár kialakításban biztos költséghatékonyabb, viszont a többszöri térfogatbővítés változtatást egy munkanapon belül jelentősen megbonyolítja. Amúgy ha maximumra felhúzzuk a bővítményt, akkor 32 m3-ről 50 m3-re növeljük a raktérfogatot, amely főleg silószállításnál jelenthet nagy szállításikapacitás emelkedést. A 32 tonna össztömegű pótkocsi, felszereltségtől függően kb. 8000 kg saját tömegű. 25, illetve 40 km/h max. vontatási sebességű változatban, hidraulikus vagy pneumatikus fékkel kínálja a gyártó.