fbpx

A hibrid mezőgazdaság gépei

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 18.

A vegyi termékek egyes kategóriáinak felhasználására és forgalmazására nézve irányadó szabályoknak köszönhetően egyre nagyobb teret hódítanak a mechanikus gyommentesítő eszközök. A szabályozások hatására a Horsch megálmodta, megtervezte, majd megépítette a Horsch Transformer VF sorközművelő kultivátort, a Cura ST gyomfésűt, a Finer SL ultrasekély kultivátort, valamit a Cultro TC késhengert.

A HORSCH Transformer VF sorközművelő kultivátor kiemelt jellemzői közé tartozik a vázba integrált, hidraulikusan oldalra tolható keret, amely proporcionális szeleppel van ellátva a keret nyugodtabb és pontosabb oldalra tolásáért. Része a Claas Culti Cam kamerarendszer, valamint a kapakocsik automatizált hidraulikus kiemelése: az úgynevezett RowLift is. Ezeknek a funkcióknak összehangolt, együttes munkája teszi igazán precíz és pontos munkaeszközzé.

A Horsch egy olyan sorközművelőt konstruált, ami nemcsak a „hobby” biogazdálkodók számára kiváló, hanem a több száz vagy akár több ezer hektárral rendelkező gazdaságok számára is a legjobb választás. A precíz munkára törekedve, az egyszerű és gyors beállításnak köszönhetően a munkamélység nagyon könnyedén, szerszám nélkül állítható. A kapakocsik kialakításakor a fejlesztőmérnökök a begyűjtött tapasztalatok alapján, erőteljes robusztus vázat, széles és stabil paralelogramma formát alkalmaztak, hogy hosszú élettartamot és jó munkaeredményeket érhessenek el a gazdálkodók még igen kötött és köves talajokon is.

Transformer
Transformer 6 VF

A mozgatóváz a fővázba van integrálva, így közel marad a traktor hárompontjához, melynek legnagyobb előnye, hogy szélesebb, nagyobb gépeket akár kisebb traktorral is lehet működtetni. Így lényegesen kisebb talajtaposás és kevesebb üzemanyag-fogyasztás érhető el.

A soronkénti szakaszolást a Transformer VF GPS vezérléssel oldja meg, az ISOBUS-os SectionControl funkció az egyes szegmensek automatikus kiemelését teszi lehetővé. GPS-szel meghatározza az aktuális pozíciót, és a táblaszéleken, táblavégi fordulóknál, átfedéseknél vagy az előre meghatározott területeken a kapakocsikat automatikusan, egyesével kiemeli. Az automatikus sorkiemelésnek köszönhetően a táblaszéli átfedések minimalizálódnak, állandó munkaminőség érhető el a teljes földterületen. Mindez a termelékenység növelése mellett a gépkezelő tehermentesítését teszi lehetővé. A kocsikat munkahenger emeli ki, kötöttebb talajokon ugyanez a munkahenger a kapát be is tudja kényszeríteni a talajba, így állandó munkamélység érhető el a megfelelő átvágás érdekében.

A precíz munkavégzést elősegíti a korában már említett kamerarendszer, amely a színfüggetlen, 3D-sorfelismerésnek köszönhetően széles felhasználási területet eredményez. A színválasztás 2D-módban több alkalmazási lehetőségről gondoskodik, a kamera már 2 cm magas állományban alkalmazható. A még pontosabb munkavégzés érdekében a gép akár két kamerával is felszerelhető, amelyekhez LED munkalámpa választható, hogy az éjszaka és a rossz fényviszony se okozzon gondot.

A kapakocsikat számos méretű, akár keményfémmel bevont lúdtalpkapával, valamit a különböző termelői igényeknek megfelelve háromféle sorvédővel lehet felszerelni: védőtárcsa, védőlemez vagy L-kapa. A kapakocsikra számos opciós tétel kérhető, technológiához és termőterülethez szabva. Létezik sorba benyúló, ujjas gyommentesítő, amely egy forgó elem, ami a kapa védőtávolságán belül dolgozik. Töltögető kapa, amit a laza talajok esetében használnak a növények jobb megtámasztása végett, vagy a sorhoz közel eső gyomok betakarására. Emellett a kapamező mögé gyomfésű is felszerelhető, ami akár a soron is járhat, így még jobban gyommentesítünk, ill. a sorok között a gyomot a felszínre húzzuk. Egy csapadékosabb tavasz folyamán a gyomfésű után hamarabb elszáradnak a gyomok, és a sorközművelés után kevésbé fogannak vissza.

Transformer
Transformer 12 VF

A Transformer a gyommentesítéssel egy menetben alkalmas műtrágya kijuttatására, amelynél kétféle módozat között választhatnak a termelők: létezik szilárd- és folyékonyműtrágya-kijuttató rendszer.

A HORSCH Cura ST gyomfésűje az első központi megoldás speciálisan a hibrid- és biogazdálkodók számára. Különösen masszív felépítése és precíz munkavégzése emeli ki piactársai közül.

A Cura ST hárompont-felfüggesztéses változatban, 6, 9, 12, 13,5, 15 méteres munkaszélességekben, illetve vontatott kivitelben 24 méteres munkaszélességekben érhető el. A 6-gerendelyes felépítés 2,8 centiméteres fogtávolságot tesz lehetővé az intenzív munkáért. A fogak tehermentesítő nyomása fokozatmentesen, hidraulikusan állítható. Minden fog 300-tól 5000 grammig terhelhető, és szinte az egész rugóúton azonos nyomást kap. Minden egyes fog külön van rögzítve, és az oldalirányú nyomás ellen hatékonyan van védve. A rugók keret fölötti rögzítése és a maximum 450 mm-es keretmagasság a magas kultúrák gyomfésűzését is lehetővé teszi, így a legnagyobb precizitású munkavégzésről gondoskodik. A Cura ST felszereltsége így a lehető legjobb minden munkához és körülményhez. A nagy gyomfésű fogainak nagy terhelési tartománya kímélő és nagyon agresszív munkát is lehetővé tesz – a fogak beállításától függően. A talajfelszín gond nélkül megmunkálható, erre például a burgonya bakhátaknál van szükség.

Cura
Cura 12 ST

A Cura a gyommentesítéssel egy menetben alkalmas műtrágya és mikrogranulátum kijuttatására, Partner FT fronttartály vagy MiniDrill segítségével. A Horsch Finer SL ultrasekély kultivátor 5, 6, 7 és 8 méteres változatban érhető el. A 4 gerendelyes keretfelépítésnek köszönhetően a kapák húzástávolsága 15 cm, így teljes mértékben alkalmas a sekély talajművelésre, a talaj teljes gyommentesítése mellett. A robusztus kapák támadási szöge állítható, hogy a legkülönböző talajviszonyokhoz lehessen alkalmazni. Felszerelhető a gépre duplarugós kapaváltozat, így a kapák nagyobb kioldóerejének köszönhetően az igen kötött talajokon is gond nélkül alkalmazható a Finer SL. A kultivátorhoz számos hengerváltozat elérhető a különböző talajviszonyokhoz igazítva (RollPack, RollFlex, RollCut, RingFlex, DoubleCage, pálcáshenger), továbbá a henger helyére egy- vagy kétsoros fésűs gereblye szerelhető fel, melynek intenzitását akár hidraulikusan is lehet állítani.

A Finer alkalmas magágykészítésre, valamint a tarló feketén tartására, ezzel meggátolva a gyomosodást, mindezt maximális vízmegőrzéssel egy menetben. Csapadékosabb időjárás esetén Horsch Partner FT tartállyal kombinálva gabona- és aprómagvetésre is alkalmazható.

Final
Finer 8 SL

A Horsch késhengerek 3, 5, 6 és 9 méteres változatban, hárompontos függesztéssel, 12 és 18 méteres változatban vontatott kivitelben érhetők el. Túlterhelés ellen a függesztett gépek késhengereit gumipuffer védi, a vontatott gépeknél az egész rendszer hidraulikusan, 100 bar nyomásig előfeszített, illetve túlterhelés ellen hidraulikusan védett.

Cultro
Cultro 12 TC

A Cultro TC tökéletes választás a köztesnövények növényi maradékainak aprítására tavasszal és ősszel, illetve az ultrasekély tarlóhántáshoz repcében és napraforgóban. A hengerek a teljes munkaszélességben vannak elosztva, melyek átmérője 300 mm-es. Hat kés található hengerenként a nagyon magas fordulatszám érdekében, amely az aprítás hatékonyságát még tovább fokozza. A kések kereszt irányban vannak a hengeren elhelyezve a folyamatos erőeloszlásérdekében.

Gyurik Bence, AXIÁL Kft.