fbpx

Gigantikus teljesítményű kombájnhoz kerestünk kukoricaadaptert

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 18.

A Dél-Balaton Zrt. 700 lóerős, duplarotoros cséplőrendszerrel szerelt kombájnjához keresett kiváló minőségű, megbízható, hatékony kukoricaadaptert. Minden szempontot figyelembe véve, az OROS CORNADO-ra esett a választásuk. A döntésük helyességét már az első évben beigazolta a hazai termék.

ÉVENTE TÖBB MINT EZER HEKTÁRON KELL BIZONYÍTANIAA CORNADO-NAK

Saját területein, valamint bérmunka-szolgáltatás keretében a Dél-Balaton Zrt. mintegy 3000 hektáron végez szántóföldi növénytermesztést. A termény betakarításához az igen tekintélyes, 700 lóerős, duplarotoros cséplőrendszerrel épített New Holland CR10.90-re ruháztak be, és ehhez kerestek megfelelő hatékonyságú, minőségű kukoricaadaptert. A társasághoz a Linamar Hungary Zrt. két munkatársával, Nagy-György Tamás marketing ügyintézővel és Szabó Zoltán területi képviselővel látogattunk el. Mielőtt a balatonszentgyörgyi telephelyen rátértünk volna erre a beruházásra, Feil Dávidot, a Dél-Balaton Zrt. vezérigazgatóját arra kértem, néhány mondatban mutassa be társaságuk tevékenységét.

kombájn betakarítógép kukoricaadapter
Feil Dávid, Szabó Zoltán és Nagy-György Tamás

– Termelésünket a hagyományos szántóföldi kultúrák határozzák meg, ezek közül is a kukorica a legfőbb növényünk. A talajaink igen vegyesnek mondhatók, melyek humusztartalma jellemzően alacsony. Egyaránt található homok-, illetve nagyon kötött agyagtalaj. A csekély, jobb adottságú, humuszosabb tábláink a mélyebb fekvésű területeken találhatók.

Időjárás tekintetében a hazai átlaghoz képest viszont kedvezőbb a helyzetünk a területeink egy részén, ahol még a tavalyi évben sem küzdöttünk komolyabb aszállyal. Precíziós technológiát is alkalmazunk – a tápanyagkijuttatást már ezzel végezzük, és tervezzük a differenciált tőszámú vetés megvalósítását.

Négy telephelyünkön felvásárlással is foglalkozunk, amihez megfelelő tisztító- és szárítóberendezés áll a rendelkezésünkre. Nagy területen vállalunk betakarítási bérmunkát, ezért is ruháztunk be olyan komoly kombájnra, mint a New Holland. A tárolókapacitásunk pedig 56 ezer tonna, továbbá néhány éve már az inputanyag-forgalmazás is a tevékenységeink közé tartozik.

kukoricaadapter kombájn fenyő fa
Minden ismert kombájntípushoz rendelhető OROS kukoricaadapter

AZ OROS-BAN TALÁLTUK MEG AZ ELVÁRÁSAINKNAK LEGMEGFELELŐBBET

– A kukoricaadapter választása előtt magasra tették a lécet, hiszen a világ egyik legnagyobb teljesítményű kombájnjához kerestek megfelelő eszközt. Hogyan esett a választásuk az OROS CORNADO-ra?

– Nehéz döntés volt, hiszen valóban a világ egyik, ha nem a legnagyobb teljesítményű kombájnjához kerestünk kukoricaadaptert. A CR10.90-es New Hollandot 10,5 méter széles gabonaasztallal vásároltuk, így a kukorica betakarításához is hasonló teljesítményű, 12 soros adaptert kerestünk. Fontos szempont volt, hogy szerkezetileg egyszerű legyen a munkaeszköz, a méretéből adódóan pedig mindenképpen fix változatban gondolkodtunk. Egy ilyen méretű összecsukható adapternél ugyanis már túlságosan nagy terhelést kapnak azok a kapcsolóadapterek, amelyek átviszik a nyomatékot. Tulajdonképpen a hosszútávon is megbízható, problémamentes működés miatt döntöttünk a fix változat mellett. A beruházásaink során arra is törekszünk, hogy amennyiben kiváló minőségű magyar termék is elérhető a piacon, akkor támogassuk a hazait – ez számomra elsőrendű szempont.

A felsorolt tényezőket figyelembe véve jutottunk el az OROS adapterekig. Kérdeztünk olyan környékbeli gazdálkodókat, akik már rendelkeztek tapasztalattal e tekintetben, és csak jó ajánlásokat kaptunk. Felkerestük a gyártót, hogy tárgyaljunk a beruházásról – árajánlatot kértünk, megállapodtunk.

sorkövető kukoricaadapter
A sorkövető segíti a kukoricaszárak adapterbe való hatékony beterelését

TELJESÍTMÉNY ÉS MUNKASEBESSÉG

– Mikor vásárolták az OROS CORNADO-t, és mennyit dolgozott azóta?

– 2022 augusztusában érkezett telephelyünkre a 12 soros kukoricaadapter, azóta 1000 hektár területen takarítottunk be vele kukoricát. Az eddigiek tapasztalata alapján elmondhatom, hogy kiváló döntésnek bizonyult ez a beruházás. Teljesítményben és munkasebességben is megfelelő, hozta az elvárásainkat. A teljesítményét persze a tavalyi 6,5 tonnás termésátlagnál nem igazán tudtuk tesztelni, de bízunk benne, hogy idén 10 tonna és a fölötti körülmények között próbálhatjuk ki a CORNADO-t. Akkor viszont a kiszolgálást kell jól összehangolni. A 700 lóerős kombájn és a 12 soros OROS adapter komoly feladat elé állítja a terményszállítást – gyakorlatilag folyamatosan üríthet a betakarítógép.

– Az adapter munkasebességét viszont tavaly is tesztelhették.

– Jellemzően 9 km/h sebességgel takarítottuk be a kukoricát. Ezt megfelelőnek tartjuk, de az OROS szakemberei mondták, hogy egy hajtómű-módosítással növelhető a behordószerkezet sebessége, ezzel együtt pedig a betakarítási munkasebesség.

– Mennyire tartja hatékonynak és megfelelő minőségűnek az adapter munkáját?

– A CORNADO törőegységét a gyártó késes és bordás törőhengerek együttes alkalmazásával gyártotta, ami kiváló szárlehúzási hatékonyságot eredményez. A szárzúzási teljesítménye is tökéletes, akár 30-50 mm-re képes aprítani a kukoricaszárat, és legfeljebb 5 cm magas tarlót hagy maga után. Tavaly igen szárazon takarítottuk be a kukoricát, és még így is abszolút elfogadható szinten tartotta a szemveszteségét. Ezt ráadásul tovább csökkenti a műanyag burkolatok kialakítása.

kukoricaadapter kombájn talajkövető
A talajkövető az automata magasságállításról és az optimálistarlómagasság-beállításról gondoskodik

AZ OROS SZAKEMBEREIREAZ ÉRTÉKESÍTÉS UTÁN ISBÁRMIKOR SZÁMÍTHATUNK

– Az opciók közül miket választottak?

– Az OROS CORNADO-hoz minden elérhető opciót kértünk. Ilyen például a talajkövető, aminek munkájával nagyon elégedettek vagyunk. A talajkövető az automata magasságállításról és az optimális tarlómagasság-beállításról gondoskodik. Kiválóan teszi a dolgát, jól szintezi az adaptert. A forgó sorválasztót is kipróbáltuk a tavalyi szezonban, de az leginkább a nedves, dőlt állományú kukoricaszárak adapterbe való hatékony beterelését segíti. A tavalyi viszont közel sem ilyen év volt. A csonktaposót is nagyon jó opcionális megoldásnak tartjuk, ami a gumiabroncs védelmét szolgálja, jelentősen növelve annak élettartamát.

lánc fém csonktaposó
A csonktaposó jelentősen növeli a gumiabroncsok élettartamát

– Karbantartási igény tekintetében hogyan értékelik az CORNADO adaptert?

– Teljesen átlagosnak mondható, ráadásul többek között azért is választottuk a fix változatot, mert az is csökkenti a karbantartást. Azért érdemes napi szinten, munkakezdés előtt átellenőrizni az adaptert, szükség esetén zsírozni, hiszen mindez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy hosszútávon megbízhatóan szolgálja a gazdaságot.

Az is a hazai gyártmány mellett szólt, hogy az alkatrészellátás vélhetőleg stabilabb, kiszámíthatóbb, hiszen nem kell külföldről beszerezni, hanem a hazai raktárkészletről kiszolgálhatják az igényeket.

Az OROS gyári adapterkocsijával oldjuk meg a vonulást

Örülünk, hogy az OROS kukoricaadaptere, ezzel együtt a Linamar Hungary Zrt. mellett tettük le a voksunkat. Egy gépbevásárlásnál ugyanis nemcsak az értékesítés, de a megfelelő szolgáltatás, szervizháttér is fontos. Az OROS kollégái mindig készségesek, az esetlegesen felmerülő problémákra mindig gyorsan reagálnak.

Csomor Zsolt