fbpx

Igazi hosszútávfutók

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 17.

GENERÁCIÓS KÉRDÉS

A nagy igénybevétel ellenére az aktív szerszámokkal ellátott talajművelő eszközöket csak hosszú idő eltelte után cserélik új gépekre. Az aktív munkaeszközökkel végzett talajművelés eszközei gyakran rendkívül hosszú ideig megmaradnak a gazdaságokban. Ezt felmérésünk eredményei is mutatják.

A traction mostani lapszámában szereplő piaci körképhez kapcsolódóan kérdőíves felmérést készítettünk Németországban az aktív, forgó-mozgó egységekkel ellátott talajművelő eszközökről. Ezek közé tartozik a forgóborona, a rotációs kultivátor, az ásóborona és a talajmaró, de a lengőboronák nem. Az ilyen típusú berendezések használata még mindig nagyon gyakori a kisebb méretű területeken, közepes és nehéz talajokon, különösen ott, ahol a vetésforgó cukorrépát is tartalmaz – amelyről ismert, hogy nagy igényeket támaszt a maradványoktól mentes és finom morzsás magággyal kapcsolatban. Felmérésünk alapvetően kizárólag egyedi eszközökre irányult. Néhány felmérési eredmény azonban azt sugallja, hogy egyes résztvevők elsősorban vetőgép, vagy szemenkénti vetőgép kombinációval dolgoznak. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy a felszereltség jellemzőinél a válaszadók több mint 50 százaléka jelölte meg a TLT-hajtást és több mint 70 százalék a függesztett vagy félig függesztett vetőgépet.

RÉSZTVEVŐK – ELSŐSORBAN A DÉLI TARTOMÁNYOKBÓL

254 gazdálkodó és vállalkozó vett részt felmérésünkben. Mint általában, a résztvevők nagy része a déli tartományokból származott. A válaszok 10 százaléka Ausztriából érkezett, 6 százaléka Svájcból. A németországi válaszadók közül 39% jelölte meg Bajorországot székhelyként, 7% Baden-Württemberget. Hessenből és Alsó-Szászországból egyaránt 14%, Rajna-Pfalz tartományból 11%, Észak-Rajna-Vesztfáliából 9% volt a válaszadók aránya, ezt követte Schleswig-Holstein 5%-kal. Mivel az új tartományokban a nagyobb területeknek és az átlagban valamivel könnyebb talajoknak köszönhetően elsősorban passzív szerszámokkal rendelkező talajművelő eszközöket használnak, ezek Türingia kivételével (2%) nem szerepelnek a felmérésben.

AZ EREDMÉNYEK

A felmérés eredményei messzemenően megfelelnek várakozásainknak. Meglepő kivételek csak néhány területen fordultak elő: ¬A válaszadók 14 százaléka rendelkezik irányváltásra alkalmas forgóboronával.

A leggyakoribb márkák listája ellenére az „Egyéb” kategória 28 százalékot tesz ki. Ezt magyarázhatja az a tény, hogy különösen a forgóboronáknál és az ásóboronáknál nagy mennyiségű elöregedett eszköz van még használatban, olyan márkákkal, amelyeket ma már nem gyártanak talajművelő berendezésekre specializálódott gyártók (pl. Lely vagy Krone).

A 3,0 méternél nagyobb munkaszélességű eszközök csak 15 százalékkal vannak jelen. – Meglepő, hogy a gazdálkodók 21 százalékának van olyan fokozatokkal rendelkező sebességváltója, ami fordulatszám állításra alkalmas – sokkal kevesebbet várnánk itt. ¬Több mint 70 százalék rendelkezik vetőgéphez alkalmas függesztőszerkezettel, és több mint 50 százalék TLT-hajtással –, de csak 17 százalék jelölte meg a nyomjelzőt az eszközein felszereltségként. ¬9% válaszolta csak, hogy a gépének túl magas a teljesítményigénye – ez nagyon jó arány.

Több mint 70 százaléka úgy véli, hogy az aktív talajművelő eszközök használatának a székhelyükön nincs más alternatívája.

Matthias Mumme