fbpx

Hengeres bálázók, konstrukciós megoldások – és a hazai gépválaszték

Írta: GÉPmax-2024/III. lapszám cikke - 2024 június 01.

A mezőgazdasági termelésben mindenütt, így hazánkban is a bálázógépeket alkalmazzák a legelterjedtebben a szálastakarmányok, szalmafélék és egyéb szálas növényfélék betakarításában.

A hazai mezőgazdasági gyakorlatban – számos előnyös tulajdonsága miatt – a szögletes-kisbálázó gépek és a szögletesnagybála-készítő gépek mellett a hengeresbálázó gépeket használják a legszélesebb körben. Előnyös tulajdonságaik többek között az üzemeltetés szempontjából az alacsony kézimunkaerő-igény, a magas bálázási-betakarítási teljesítmény a kisbálázókkal szemben, a szögletes-nagybálázókkal szemben viszont az egyszerűbb és könnyen elvégezhető bálamanipulálás és az alacsonyabb beruházási költség. Konstrukciós szempontból pedig az egyszerűbb és ezzel együtt a biztonságos üzemeltetést biztosító szerkezeti kialakítás.

A mezőgazdasági termelésben az állatállomány termelési szintjének folyamatos növelése egyre nagyobb igényeket támaszt a szálastakarmányok minőségét biztosító bálázásos – széna, szenázs – betakarítás iránt. A szalmafélék, alom- vagy ipari áru (pl. papíripar) vagy hőerőművi felhasználás célú bálázás során pedig az elérhető magas bálázási teljesítményre van felhasználói igény. Ezeket a növekvő felhasználói igényeket a hengeresbálázó gép gyártói figyelemmel kísérik, és folyamatosan fejlesztik gyártmányaikat. Ennek eredményeként, amellett, hogy a hengeres bálázók jól kiforrott konstrukciók, a hazai mezőgéppiacon is számos újabb konstrukcióval, illetve típussal jelennek meg.

NÉPSZERŰSÉG

A hengeres bálázók annak is köszönhetik széles körű alkalmazásukat, hogy a különféle szálastakarmányok – szénafélék, szenázsok és alomszalma – mezőgazdasági célú felhasználása mellett a gabonaszalma és kukoricaszár kereskedelmi célú felhasználására alkalmas hengeres bálák készítésére is használhatók.

Claas Variant
A hengeres bálázók kukoricaszár bálázásában is széleskörűen alkalmazhatók

A hengeresbálázó gépek egyes szerkezeti részeinek kialakításában – pl. rendfelszedő, járószerkezet, hidraulika – hasonló megoldást mutatnak. A bálakamra kialakítását és a bálakészítés módját tekintve a felhasználók állandó vagy változó kamrás hengeresbálázó gépet egyaránt választhatnak.

RENDFELSZEDŐ

Az állandó vagy változó kamrás bálázógépek is rugós ujjas rendfelszedő berendezéssel veszik fel a renden lévő szálastakarmányt, szalmaféléket vagy egyéb szálas anyagot. A rendfelszedő berendezések csuklósan, csapszegen keresztül kapcsolódnak a hengeresbálázó gépek alvázszerkezetéhez. A rendfelszedést végző rugós ujjak 4 vagy 5, keresztben elhelyezett, vezérelt pályán forgó tengelyre vannak felfűzve, és ezeket csavarkötések rögzítik. Egyes típusoknál egyszerűsítették a szerkezetet, és a vezérlőpálya elhagyásával az anyag leválasztását a leválasztólemezek meghosszabbításával oldják meg.

A rendfelszedő berendezéseket – munka közben kétoldalt – gumiabroncsozású támkerekek támasztják alá. Munkahelyzetben hidraulikus munkahengerekkel süllyeszthetőek, illetve emelhetőek ki szállításkor. Munkahelyzetben a legtöbb típusnál, illetve konstrukciónál a rendfelszedő rugós ujjainak működési magassága a bálázó vázkeretéhez képest furatos illesztőcsavaros mechanizmussal állítható be a kívánt mértékre. A működési magasság pontos beállítása nagy jelentőséggel bír a felszedési veszteség és a talajszennyezés minimalizálása tekintetében.

Rendfelszedő
A furatos illesztőcsapos magasságállítás akár 10 mm-es lépcsőkben is beállítható

ANYAGTOVÁBBÍTÁS

A korszerű hengeresbálázó gépek – különösképpen szálastakarmányok esetében – a TMR/PMR takarmánykeverékekben, szalmában pedig a vízöblítéses trágyaeltávolítás miatti előaprítási igény kielégítésére rotoros, késes anyagtovábbító aprítószerkezettel (nevezhetjük szeletelőszerkezetnek is) kaphatók. Az egyenletes anyagáramlást pedig a rendfelszedő ujjas tengelyek fölött elhelyezett – a rendfelszedő teljes szélességében dolgozó – egy vagy kettő egyengetőhenger biztosítja. A rendfelszedő berendezések munkaszélessége kisebb teljesítményű állandó kamrás gépeknél 1,8–2,1 m, míg a nagyobb, változó kamrás gépeknél 2,1–2,4 m.

Krone Comprima
2,1 m munkaszélességű leválasztólemezes rendfelszedő

A rotoros anyagtovábbítót a tengelyre felfüggesztett, hegesztett, csillag kialakítású tárcsák alkotják. Ennek a két szélén középre hordó, nagy menetemelkedésű csigalevelek vannak hegesztve. A forgórészben – több sorban – a tengelyekre Hardox minőségű anyagból készült állókések vannak felfűzve.

Rotorok
Rotoros anyagtovábbító, szeletelő állókésekkel

Az állókések törés elleni biztosítását tekercsrugók szolgálják. Az aprítás vagy szeletelés a kések számának kiiktatásával szabályozható, a szeletelés mértéke általában 40-60-80-100 mm között állítható be. Amennyiben az aprításra, szeletelésre nincs szükség, a berendezés könnyen kiiktatható.

BÁLAKAMRÁK

A hengeres bálákat készítő gépeknél a bálakamra, a tömörítőszerkezet konstrukciójában, így a bálakészítés módjában is jelentős különbségeket tapasztalhatunk. Megkülönböztethetünk állandó bálakamrás és változó bálakamrás hengeres bálázógépeket. Mind az állandó, mind a változó bálakamrás gépek kamrái lemezből készülnek, és a hátsó részüket hidraulikus munkahengerekkel zárható-nyitható hátsó ajtó zárja le. A működő részek hajtóelemei – lánckerekek, hajtóláncok, feszítőrugók, működtetőmechanizmusok, központi kenőelemek stb. – az oldalfalakon vannak elhelyezve, csapágyazva rögzítve. A bálakamrák mellső részéhez csatlakoznak az előzőekben ismertetett szerkezetek, a rendfelszedő, rotoros anyagtovábbító, aprító-, szeletelőszerkezet. A mellső anyagátadó nyílás mögött 2-3 db bordázott bevezetőhenger van az oldalfalba kétoldalt csapágyazva.

Bálakamra hengerek
A bálakamrába épített adagolóhengerek

A hengeres bálázóknál a lényeges konstrukciós és funkcionális különbségek a tömörítőszerkezet kialakításában, a bálaképzés módjában vannak. Az állandó bálakamrás gépeknél a bálák tömörítését végző funkcionális szerkezeti elemek a zárt, fémből kialakított bálakamra palástján és a kamra hátsó ajtaján, azonos sugarú körön vannak elhelyezve. A bálaformázó és tömörítőszerkezetek különböző – görgős, rúdláncos vagy hevederes rudas – konstrukciós megoldásúak lehetnek. A görgős tömörítőszerkezeteknél a lemezből kialakított görgők a csillagrotoros anyagtovábbítótól, illetve a bevezető görgőktől átvett anyagokból a bálakamra palástja felől végzik a bálaformázást, vagyis a bálatömörítést. A bála palástján kialakult tömörség növelésére – egyes típusoknál – a felső görgők nyomása fokozható. Ugyancsak ezt a célt szolgálja a bálakamra ajtaját működtető hidraulikus munkahengerek nyomástartományának növelése. A láncos, rudas tömörítőszerkezet a bálakamra és a hátsó ajtó két oldalán párban körbefutó szemes láncokból és azokat összekötő keresztrudakból áll.

Claas Rollant
A tömörítőszerkezet tömörségét javító görgős megoldás

FIX KAMRÁS VÁLTOZATOK

Az állandó bálakamrás gépekkel 1,20-1,25-1,50-1,55 cm átmérőjű, laza közepű, a táblán utánszáradásra alkalmas hengeres bálák készíthetők, ami a pillangós lucernaszéna készítésének technológiájában jelent előnyt.

Az újabb fejlesztésű konstrukciós kialakításnál egyedi megoldásként – a rúdláncos tömörítőszerkezetű gépeknél – az acélhevederes láncpántot szövetbetétes gumihevederekkel váltották ki.

Rúdláncos bálázó
Részlet a gumihevederes, rudas tömörítőszerkezetből

Ezzel a megoldással az állandó bálakamrás gépek előnyeit megtartva, a megfelelő beállítással, ~5 cm-es lépcsőkben, különböző átmérőjű bálák készíthetők.

VÁLTOZÓ KAMRÁS GÉPEK

A változó bálakamrás, hengeres bálázógépek bálakamrája szintén acéllemezzel körbehatárolt, hátsó ajtóval lezárt, hengeres szekrényes kialakítású szerkezet. A bálakamra tényleges méretét azonban a formázóhevederek meghajtó- és feszítődob-tengelyeit tartó mechanizmus beállítása határozza meg. A rotoros anyagtovábbítóról, illetve a bevezető görgőkről a formázó-, illetve az adagolóhengerektől jut a szálas anyag a hevederek elé. Az anyag a hevederek sodrásával, középről halad a bálakamra palástja felé, és így teljes keresztmetszetében egyenletes tömörségű hengeres bála képződik. A formázóhevederek – anyagukat tekintve – textilbetétes, nagy szilárdságú gumihevederek. A gumihevederek acélbetétes összefűzéssel vannak végtelenítve. Az egyenletes bálatömörség és bálakeresztmetszet biztosítása céljából a korábban alkalmazott 5-6 db hevedert az újabb fejlesztésű konstrukcióknál 3-4, de akár 2 db széles formázóhevederrel váltják fel.

Hevederes bálázó
A változó kamrás gépeknél a tömörítést textilbetétes hevederek végzik

A készített bálák átmérője 0,5-1,5-0,5-1,8 vagy 0,9–2,1 m között változik, a folyamatos beállításnak megfelelően. A bálák szélességi mérete pedig – az állandó kamrás gépekhez hasonlóan – a szállításhoz, illetve a szállítóeszközökhöz alkalmazkodva meghatározott, a max. 2,5 m szélességi űrszelvénymérethez 1,2 m. A hengeres bálázók üzemeltetése, a bálakészítés során az elkészült bála bekötésére meg kell állni, és a bekötés után a bálaajtó, illetve a formázó-tömörítő hengerek hátsó ajtajának nyitása után kerül az elkészült bála a talajra.

Pöttinger Rollprofi
Az elkészült bála a hevederes bálakamra nyitása után jut a talajra

KÖTÖZÉS

A kötözési idő minimalizálását, vagyis a bálázási teljesítmények növelésének első lépését a zsineggel való kötözés – ami 15-17 bálaforgatást jelentett – helyett a fóliával történő vagy a leginkább elterjedt hálós vagy necces kötözés bevezetése jelentette, 1,5-2,5 körbefordítással. A bálakirakást a mechanikus konzolos bálakivetők, bálakilökők gyorsítják. A változó kamrás gépek egyes típusainál a bálakirakáskor az oldalfalak a kamra nyitásakor szintén kinyílnak, és elengedik a bálát (9. kép). Az állandó kamrás hengeres bálázóknál pedig a fejlesztők a folyamatos üzemű konstrukciók kialakításán dolgoznak. Ezeknél a konstrukcióknál a bálakötözés és -ürítés idejére a felszedett szálas anyagot a gép egy előtömörítő csatornába gyűjti.

Krone Ultima metszet
Folyamatos üzemű, csomagolóval egybeépített bálázó

MEGHAJTÁS

A hengeres bálázógépek a hajtásukat az üzemeltető traktor TLT-jéről, szabadonfutós kardántengelyen keresztül kapják. A funkcionálisan működő szerkezeteket hajtó lánckerekek tengelyei az oldalfalak csapágyházaiba vannak csapágyazva. A hajtást pedig erősített kivitelű hevederes láncok viszik át. Az újabb fejlesztésű gépeknél központi zsírzó- és automatikus olajozóberendezés gondoskodik a biztonságos kenésről.

A rotoros anyagtovábbítóval és szeletelővel szerelt hengeresbálázó gépek a magas nedvességtartalmú szenázs-, lucerna-, gyep- vagy akár teljes növényként betakarított gabonaszenázs-bála készítésére is alkalmasak. A nagy nedvességtartalmú szenázsbálákat azonban az elkészültük után fóliába kell csomagolni. Ezért egyes típusok bálacsomagoló géppel vannak egybeépítve, de van olyan konstrukció is, amelynél a csomagoló magába a bálakamrába van építve.

Az üzemeltetésre az automata kötözés-vezérlés, digitális alkalmazások, ISOBUS-kezelőfelület és az üzemeltető traktorral való ISOBUS-kompatibilitás a jellemző.

Az ismertetett konstrukciók a hazai kínálatban számos gyártó széles típusválasztékában megtalálhatók. A széles választékból pedig a felhasználók választhatnak az üzemi felhasználású széna-, szalma-, kukoricaszár-szenázs, illetve a kereskedelmi felhasználási célú bálázási munkájuk elvégzéséhez megfelelő gépet.

Dr. Kelemen Zsolt