fbpx

Bálázók és bálázó-csomagoló kombinációk

Írta: Fodor Mihály - 2023 november 08.

A változtatható kamrás körbálázók sokoldalúságuk miatt világszerte egyre népszerűbbek. Mostantól a Fendt Rotana 160 V Combi változó kamrás bálázó-csomagoló kombinációhoz is elérhető a fóliakötési lehetőség. Ezen kívül a fólia- és hálótekercsek gyorscserélő rendszere, valamint egy új hátfal funkció is rendelkezésre áll.

Jól kötött – hálóval vagy fóliával

A fóliakötés már elérhető a fixkamrás bálázó-csomagoló kombinációkhoz. Annak érdekében, hogy a változtatható kamrás bálázók ügyfeleinek is ugyanezeket az előnyöket kínálhassák, ezt a technológiát átvezették a Fendt Rotana változtatható kamrás modelljeire is. A fóliakötéssel a bálákat a Fendt Rotana 160 V Combi a bálázási folyamat után háló helyett kizárólag fóliával köti össze, majd csomagolja be.

Egy elektromágneses fék a háló vagy a fólia előfeszítését a kötőanyagnak és a tekercs átmérőjének megfelelően optimálisan szabályozza. Ez optimalizálja a fólia nyúlását és tapadóerejét, így tökéletesen megőrzi a bála sűrűségét és minőségét. A fóliakötésnél az egyetlen hulladékanyag a fólia, amely sokkal kevésbé szennyezett, és ezért könnyebben újrahasznosítható.

A kifejezetten a változtatható kamrás bálázókhoz kifejlesztett fóliakötési rendszerrel bálánként akár 3 méter fóliát is megtakaríthatunk, mivel a kötés lehetővé teszi a fólia szélesebbre helyezését, és így sokkal kevesebb kötegelésre van szükség.

A tekercsek tárban történő elrendezése lehetővé teszi a gyors váltást a fólia és a háló között. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy szükség szerint gyorsan váltson silóról széna- vagy szalmabálára.

Fendt Rotana

Könnyű és gyors újratöltés

A Fendt Rotana Combi bálázókhoz a fólia- és hálótekercsek gyorscserélő rendszere áll rendelkezésre. A tekercstároló három tárolóhelyet kínál a tekercsek számára, amelyek betöltése ergonomikusan történik. A gyorscserélő rendszer segítségével a gépkezelők a bálázókat közvetlenül reggel tölthetik fel az egész munkanapra. A rendszert kifejezetten azért fejlesztették ki, hogy jelentősen csökkentse a tekercsek cseréje közbeni állásidőt. Az ügyfelek választhatnak az Eco Load és a Comfort Load opciók közül.

Az Eco Load rendszerrel ellátott gépek egyszerű betöltővel rendelkeznek, amely egy kicsit több izomerőt igényel. A Comfort Load rendszerrel a gépkezelő a tekercset egy kocsiba helyezi, felemeli és a gyorscserélő rendszerhez vezeti. Ez kevés erőfeszítést igényel, és a gépet közvetlenül a földről lehet betölteni, ami jelentősen növeli a munkakomfortot. Egy intelligens karrendszer lehetővé teszi, hogy néhány egyszerű lépéssel váltsunk a három kötésre kész görgő között. Emellett az egyszerű kezelhetőség és a párnázott érintkezési felületek megakadályozzák a háló vagy a fólia sérülését. Ez minimálisra csökkenti az állásidőt a területen, és lehetővé teszi, hogy naponta több bálát lehessen elkészíteni.

Gyorsan záródó

Minél gyorsabban nyílik és záródik a körbálázó hátsó hátfala, annál hamarabb elkészülhet a következő bála. A Fendt Rotana hátsó ajtó zárási idejét pontosan erre a célra optimalizálták. A körülményektől függően a Fendt Rotana 160 V Combi a speed tailgate funkcióval naponta akár harminc bálával több bálát is elkészíthet, mint korábban. A gazdálkodók és a bérvállalkozók így még hatékonyabban tudják kihasználni a munkanapot.

Az opció az összes Fendt Rotana Xtra és Combi modellhez elérhető.

Automatizált szárazanyag-szabályozás

A bálaméret önmagában még nem enged következtetni a benne lévő szárazanyagra. Ennek megfelelően a szárazanyag aránya a takarmányadagban rakományról rakományra változhat. A jövőben a változtatható kamrás Rotana körbálázókkal a gazdaságok és a vállalkozók a bálázási folyamat előtt kiválaszthatják, hogy a bála mennyi szárazanyagot tartalmazzon. A bálakamrában két szinkronban működő érzékelő rögzíti a bálák nedvességét és tömegét. Ebből a szoftver kiszámítja a szárazanyag-tartalmat a bálázási folyamat során. A körbálázó a bála átmérőjét a megadott célszárazanyagnak megfelelően szabályozza. Ez azt jelenti, hogy az összes későbbi bála szárazanyagtartalma állandó, és az átmérője enyhén változhat. Ha például az első préselt bála átmérője 1,25 méter, akkor a következő bálák átmérője állandóan azonos szárazanyag-tartalom mellett 1,05 és legfeljebb 1,35 méter között mozog.

A szárazanyag-tartalom lehetővé teszi a bálakereskedelemben az átlátható árképzést. Ezenkívül a szarvasmarhatartó gazdaságok könnyebben tudják a teljes (takarmány) vegyes takarmányadag (TMR) összetevőinek keverési arányát az istállóban a szilázs szárazanyagtartalmához igazítani. Ez lehetővé teszi, hogy sokkal homogénebb adagokat etessenek, és állandóbb energia- és összetevő-sűrűséget biztosítsanak. Ha az állattartó gazdaságok könnyebben és megbízhatóbban ki tudják számítani a takarmány összetételét, az növelheti a tejhozamot, illetve megtakaríthat koncentrált takarmányt és ezáltal takarmányköltséget. További előnye, hogy a szárazanyaghozamot helyspecifikusan lehet dokumentálni, és ajánlásokat lehet levezetni a következő alkalmazáshoz.

Könnyen összecsukható

Eddig a felszedőket ki kellett venni a munkapozíciójukból, és közúti szállításhoz be kellett emelni a szállítóeszközbe. Az ügyfelek mostantól minden Fendt Rotana Xtra és Combi eszközhöz választhatóan hidraulikusan vagy kézzel összecsukható felszedőket rendelhetnek. A hidraulikusan összecsukható eszközök kényelmesen, közvetlenül a vezetőfülkéből működtethetők.