fbpx

Elismert innovációk az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

Írta: GÉPmax-2024/III. lapszám cikke - 2024 május 14.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok az elmúlt évtizedek során az egyik legmeghatározóbb eseménnyé vált a magyar mezőgazdasági szektorban. Idén a rendezvény 31. alkalommal kerül megrendezésre 2024. május 2–4. között Hódmezővásárhelyen, amit 2024. április 16-án előzött meg az a díjátadó, ahol az iparág legkiválóbb innovációit és fejlesztéseit díjazták. A Növénytermesztés/Technika-technológia (gépek, eszközök, agrárinformatika) kategóriában három gép kapott elismerést.

I. DÍJ: AXIÁL KFT. – HORSCH MAESTRO 7 TX FÜGGESZTETT PRECÍZIÓS SZEMENKÉNTI VETŐGÉP

A Horsch Maestro 7 TX függesztett precíziós szemenkénti vetőgép 3 ponton függesztett vetőkocsija teljesen megegyezik a 8 vagy 12 soros vontatott kivitelű vetőgépek vetőegységével. Több kultúrnövény vetésére alkalmas; a hidraulikusan változatható sortávolságnak köszönhetően a gép munkaszélessége 2,6 m-től egészen 4,8 m-ig terjed, ezáltal univerzálisan alkalmazható különböző méretű mezőgazdasági vállalkozások munkáinál. A Horsch Maestro vetőgépek eddig is alkalmasak voltak hagyományos kapásnövények mellett cirok, repce, szója vetésére, de eddig 50 cm volt a minimális sortávolság.

Horsch Maestro 7 TX szemenkénti vetőgép
Horsch Maestro 7 TX függesztett precíziós szemenkénti vetőgép

A Maestro 7TX esetében most akár 35 cm-es sortávolsággal is tudunk dolgozni, ezáltal a gép univerzálisabbá vált, ezenkívül alkalmasabb lett speciális felhasználásokhoz, például a vetőmagtermesztéshez vagy a munkaszélességen belüli különböző sorszélességekhez. A 7 TX-et a sokoldalúság jellemezi, így a gazdálkodók számára teljes kapacitással, egész évben lehetővé teszi a használhatóságot, ami gazdaságossági előnyöket eredményez a hektáronkénti gépköltségekre vonatkozóan. Az új típus a kompakt mérettel ötvözi a nagy munkaszélességű gépek tudását és az apróbb területen való gyors és hatékony munkavégzést. A precíziós gazdálkodásban kisebb gazdaságok látókörébe is bekerülhet, de leginkább a közepes területeken gazdálkodók számára alkalmas, illetve többféle sortávolságot alkalmazó nagyobb üzemek esetében lehet kiváló választás.

II. DÍJ: AXIÁL KFT. – VERVAET HYDRO TRIKE XL ÖNJÁRÓ HÍGTRÁGYAKIJUTTATÓ

A Vervaet Hydro Trike XL önjáró hígtrágya-kijuttató gép új technológiai megoldásokkal rendelkezik, felépítésében azonban az egyszerű megoldásokra törekszik, ezáltal elősegítve a költséghatékony fenntartást és üzemeltetést. Alkalmas tápanyagban gazdag és folyékony halmazállapotú fermentációs maradék talajba történő injektálására. Az önjáró hígtrágya-kijuttató ideális bérvállalkozóknak, növénytermesztőknek, állattenyésztőknek és biogázgyártó üzemek esetében a fermentációs maradékok kijuttatására. A gép megbízhatósága, egyszerűsége, innovatív megoldásai garanciát jelentenek a termelékenységi mutatók optimalizálására.

Vervaet Hydro Trike XL önjáró hígtrágya-kijuttató
Vervaet Hydro Trike XL önjáró hígtrágya-kijuttató

A területteljesítménye és technológiája hatékony munkavégzést tesz lehetővé, a gazdaságossági szempontok figyelembevételével, ami a mai gazdasági és termelői környezetben elsődleges fontosságú. A talajtaposási kár csökkentése mellett a precíziós technológiákhoz és munkavégzéshez is alkalmas. A Trimble GPS és a hozzákapcsolt automatikus robotkormányzás biztosítja, hogy a munka átfedések nélkül történjen, így megvalósítva az egyenletes kijuttatást. A hígtrágya-kijuttató géppel, mivel NIR-szenzorral szerelték fel, megvalósítható a helyspecifikus hatóanyag-kijuttatás, így a környezetvédelmi szempontok is teljesülhetnek.

III. DÍJ: AXIÁL KFT. – CLAAS VARIANT 565 RC HENGERES BÁLÁZÓ ÉS SMART DENSITY TÖMÍTŐRENDSZER

A Variant 500 sorozat esetében sikerrel integráltak a gépbe több előremutató változtatást a kezelői kényelem és karbantartás, valamint az optimalizált bálasűrűség és a finomított hálós kötözés terén, mindeközben a talajkímélő kerekek segítségével a gyakorlati követelményeknek is megfelelnek a gép paraméterei.

A legnagyobb újdonsága a frissített kamranyomás-szabályzó rendszer, amelynek köszönhetően a változó kamrás Variant lágymagkezelés terén a fi x kamrás rendszerek teljesítményét nyújtja; „PUHA LÁGYMAG, FIX KAMRA NÉLKÜL”.

CLAAS VARIANT 565 RC hengeres bálázó
CLAAS VARIANT 565 RC hengeres bálázó és SMART DENSITY tömítőrendszer

Az új vezérlőtömb segítségével elérték, hogy különálló körök vannak mindkét hevederfeszítő kamrához. A bálázás során a pozíció és kamranyomás értékei is külön mérhetőek mindkét kar esetében. Ezáltal nemcsak a lágymag válik tökéletessé, hanem a bála külső részén is nagyobb nyomás érhető el, így kívül is sűrűbb lesz a bála, és az időjárásnak ellenáll. Ezenkívül még a belső mag mérete és nyomásértéke is fokozatmentesen állítható. A talajvédelem egyre fontosabbá válik a gazdálkodók és bérvállalkozók számára, különösen a kényesebb talaj-összetételű területen dolgozó gépek esetében, amire a CLAAS VARIANT 565 RC típusú bálázógép megfelelő megoldást és választ ad.

Forrás: Hód-Mezőgazda Zrt.