fbpx

A talaj élete – gépész szemmel

Írta: GÉPmax-2024/III. lapszám cikke - 2024 május 14.

A talaj fontosságára és erőforrásunk fenntarthatóságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A Magyar Talajtani Társaság is erre kívánt ráerősíteni országos kampányával, amelyből a gépek sem maradhattak ki.

Országszerte egyszerre közel 50 helyszínen ástak és elemeztek talajszelvényt a szakemberek, amihez kiadónk is csatlakozott; a kiskunhalasi szelvény mellett pedig HORSCH gépekkel mutattuk be a sekély talajművelés lehetőségeit. Az egyre nagyobb erőgépek és művelőeszközök, a növekvő inputanyag-felhasználás korszakában ugyanis sürgető igény, hogy a talajok épségét megvédjük, a rossz állapotúakat pedig újra élettel töltsük meg. A helyszínt és a talajszelvényt biztosító Bognár Boris Kft.-nek és a környékbeli érdeklődőknek egyaránt új szempontokat kívántunk adni a szelvényelemzéssel és az ott bemutatott termesztéstechnológiákkal.

Talajszelvénynap
Új szempontokat kívántunk adni a szelvényelemzéssel és az ott bemutatott termesztéstechnológiákkal

A házigazda 520 hektárnyi szántójának érintett tábláján 2 éve már csak mélylazításos művelést végeznek, tehát az irány már „születőben van”.

VAN-E ÉRTELME ITT FORGATNI?

A meglepően keskeny humuszréteggel rendelkező szelvényt Kovács Károly, a Miskolci Egyetem geográfusa elemezte. A szűk 30 cm-es termőréteggel rendelkező, 25–27 AK-s talaj alsó, szürke-vörös glejes része 12,7% víztartalmat produkált, a termőréteg pedig csak 6-ot. A humusztartalommal is hasonlóan jártunk: csak 1,2% humusztartalmat mutatott az előzetes laborvizsgálat. A jelenlévő gazdák – bár sejtették, hogy nem rózsás a helyzet – technológiai kérdést szegeztek az ismert geográfus felé: van-e értelme itt forgatni, a humusztartalom javítására van-e esély? A geográfus válasza egyértelmű volt: nincs.

HORSCH Cruiser 5XL mulcskultivátort
A rendezvény gépbemutatóján munka közben láthattuk A rendezvény gépbemutatóján munka közben láthattuk a HORSCH Cruiser 5XL mulcskultivátort Phylazonit talajbaktérium-kijuttatóval

A TALAJKÍMÉLÉSHEZ GÉP IS KELL

A rendezvény gépbemutatóján munka közben láthattuk a HORSCH Cruiser 5XL mulcskultivátort, a Maestro 7 TX függesztett szemenkénti vetőgépet, amelyeket Phylazonit talajbaktérium-kijuttatóval is felszereltek. A talajkímélő technológián kívül bemutatkozott – és legalább akkora sikert aratott, mint a munkagépek – a keretstabilitásáról elhíresült HORSCH Leeb 5LT szántóföldi permetezőgép is. A HORSCH gépeket Barabás Zsolt, a HORSCH Maschinen GmbH kelet-magyarországi értékesítési vezetője, a kijuttatóeszközöket pedig Kántor János, a Phylazonit Kft. területi képviselője mutatta be.

A HORSCH SAJÁT RUGÓS KAPÁJA A MAGYARÁZAT

A mulcsos talajművelés terjedésével jött igény az olyan sekélyművelő elemre, amelyik a keményebb talajfelszínen és a nagyobb szármaradványban is jól elboldogul. Ezért fejlesztette ki a HORSCH a rugós kapáját, amely 150 kg-ra van előfeszítve, így a kapa bent marad a földben, és állandó munkamélységben tud dolgozni. A Kiskunhalason bemutatott hatgerendelyes vontatott Cruiserrel tavaszi sekély művelést, szántáselmunkálást, szántás nélküli talajok lazítását, műtrágya-bedolgozást és magágykészítést végezhetünk, ezenfelül a nagy kapaerőnek és nagy átömlési keresztmetszetnek köszönhetően a tarlóhántást, illetve tarlóápolást és az őszi magágykészítést is jól bírja. A tavaszi első meneteknél a keskeny, 5 cm széles lándzsakapákat használjuk, így ezekkel – ha esett volna az eső –, elkerülhető lett volna, hogy a nedves talajt a lúdtalp kapa esetleg elkenje.

Barabás Zsolt
A HORSCH gépeket Barabás Zsolt, a HORSCH Maschinen GmbH kelet-magyarországi értékesítési vezetője mutatta be, a képen a Maestro 7 TX függesztett szemenkénti vetőgépet ismerteti

Ki milyen talajfelszínt szeretne, illetve milyen földeken dolgozik, úgy választ hengert. A legtöbben olyat keresnek, amelyik jól tömörít vissza, aprít, de nem rakódik sok föld rá: ez a dupla RingFlex lehet. A tavaszi magágykészítéshez az OptiCovert választják legszívesebben a gazdák, ez a RingFlex és a lappálcás henger kombinációja. Ez tartja a mélységet, a pálcás henger pedig aprómorzsás talajfelszínt hagy maga mögött; Kiskunhalason is ez volt a Cruiseren.

A FELTURBÓZOTT UNIVERZÁLIS MAESTRO TX VETŐGÉP

Az új HORSCH Maestro TX egy kompakt és univerzális precíz vetőgép hárompontos felfüggesztéssel és 2,6–4,8 m közötti munkaszélességgel. A gép alapkivitelben hidraulikus teleszkópos csúszókerettel van felszerelve, így az összes szokásos sortávolság 5 cm-es lépésekben állítható. Vethet tehát 37,5 cm vagy 40 cm sortávolsággal, ha pedig a középső sort kikapcsolják, akkor hagyományos módon, 6 sorral és 75 cm vagy 80 cm sortávolsággal is használható. A vetőgépet 1300 literes műtrágyatartállyal is felszerelték. A vetőmag-adagolás a jól ismert AirSpeed túlnyomásos rendszerrel történik. A mikrogranulátum-tartály űrtartalma 20 l soronként, és alapfelszereltségként rendelkezik a SectionControl rendszer opciójával. Az adagolás a HORSCH finomadagoló rotoron keresztül történik.

Phyller kijuttatórendszer
A bemutatott moduláris Phyller kijuttatórendszer két változatban érhető el

A KIJUTTATÓESZKÖZ A KÖLTSÉGET IS CSÖKKENTHETI

Ha a talajjavításunkhoz Phylazonit talajbaktérium-készítményt választottunk, szükséges egy hatékony kijuttató rendszer is. A bemutatott moduláris Phyller kijuttatórendszer két változatban érhető el: a munkaeszközre építhető, valamint fronttartállyal a traktor elejére szerelhető. Kiskunhalason a kijuttató egységből két változatot láthattunk. A normál szivattyúval és nyomásszabályozóval felszerelt Phyller kijuttató egység mellett ott volt a precíziós Temposensor vezérlőegységünk is, amely a sebességarányos kijuttatás mellett már tudja kezelni a lehatárolt zónákhoz igazított adagolást is.

A kijuttatásra is két megoldás létezik: az egyik a szórókonzolos, ami fúvókánként (TK-VP1) 50 cm magasságból 1 méter széles területet tud beteríteni, például gabonasortávú növények magágy előkészítésénél. A másik megoldásnál nincs fúvóka: egy injektáló egység szórólapkájával állítjuk a nyomást; itt a magárokba, közvetlenül a magra juttatjuk ki a baktériumkészítményt, például kapásnövényeknél.

Sándor Ildikó