fbpx

A Fendt betakarítástechnika is megjelent a magyar piacon

Írta: GÉPmax-2024/III. lapszám cikke - 2024 május 15.

Magyarországon a rendszerváltás óta alapvetően kialakult már egy szinte mindent lefedő kereskedőhálózat a géppiacon. Azt gondolhatnánk, hogy nincs új a nap alatt, de az AgroVario Kft. tavalyi indulása, tervei és tapasztalatai ezt megcáfolják. Takács Zoltán ügyvezetővel beszélgettünk, viszont az ácsi telephelyen szervezett találkozón két régi ismerős, Szrnka Péter és Albert Csaba is kiegészítette az elhangzottakat.

Takács Zoltán
Takács Zoltán ügyvezető, AgroVario Kft.

– Összefoglalná röviden a szakmai életútját, hiszen eddig nem a mezőgazdaság fősodrában találkozhattunk önnel?

Takács Zoltán: – Akik ismernek, azokkal a kapcsolódás elsősorban a korábbi, banki oldalra vezethető vissza. Kevesebben tudják, hogy az alapképzettségem agrármérnöki; gazdasági agrármérnökként végeztem Gödöllőn, 1993-ban. A termelésben viszont nem dolgoztam, mert az egyetem után rögtön a bankszektorban helyezkedtem el. Persze ott sem távolodtam el a mezőgazdaságtól, nagyon sokan találkozhattak velem különböző, agráriummal kapcsolatos rendezvényeken, például előadóként, gondolok itt a Portfolio, az Agrárszektor és a GOSZ különböző programjaira vagy korábbi munkahelyeim mezőgazdasági partnerek részére szervezett rendezvényeire. Mindig is célkitűzésem volt, hogy a bankszakma a mezőgazdaság kiszolgálásában jelentős szerepet vállaljon. Nagyon szép, majdnem negyedszázados szakmai utat tudok magam mögött ezen a területen, viszont hét évvel ezelőtt lezártam életemnek ezt a szakaszát, és elkezdtem a saját vállalkozásaimat építeni. Már nagyon régóta gondolkodtam azon, hogy hogyan kerülhetnék vissza az eredeti, választott szakmámhoz, a mezőgazdasághoz. Jó pár évvel ezelőtt kezdett el foglalkoztatni egy téma, a generációváltás problémája, nemcsak a mezőgazdaságban, hanem összességében az egész magyar gazdaságban. Véleményem szerint befektetői oldalon ez a következő 10-15 év egyik legnagyobb kihívása lesz.

Az ehhez kapcsolódó üzleti lehetőségek feltárása kapcsán döntöttem úgy az üzlettársaimmal, hogy belevágunk mezőgazdasághoz kapcsolódó vállalkozások vásárlásába, fejlesztésébe. Azért választottuk a gépkereskedelmet, mert úgy ítéljük meg, hogy ez a terület nagyon erős fókuszban lesz a következő időszakban is. Nagyon sok kihívással fog találkozni a mezőgazdaság, ebből az egyik a beruházások támogatása, ösztönzése, a hatékonysági kérdések kezelése, a változó gazdálkodási körülmények hatása – itt elsősorban az inputanyagok költségnövekedésére, illetve a mezőgazdaság klimatikus környezetének változására gondolok. Ezek újabb és újabb beruházási igényeket fognak indukálni a termelőknél. Kiemelten fontos lesz még az uniós támogatási politika alakulása a következő hétéves periódusban.

Fendt
Az erőgépek mellett a Fendt betakarítási technológiája is kapható Magyarországon

FELVÁSÁRLÁSOKÉS CÉGALAPÍTÁSOK

– Melyek voltak az első lépések ezen a piacon?

– Több cég átvilágítását követően, 2021-ben vásároltuk meg a sárosdi székhelyű Agrospic Kft.-t, mert bennük láttunk hosszú távú együttműködési lehetőséget. Emellett tárgyaltunk az Invest Kft.-vel is, amelynek a régi telephelyén, Ácson alakítottuk ki központi bázisunkat. Ezen túlmenően megvásároltuk az orosházi telephelyet és a tevékenység megmaradt részét is, a munkavállalók átvételével, még 2021-ben.

Az Agrospic Kft. fejlesztése során megállapodtunk az Agro Sió Kft.-vel is abban, hogy az Agrospic átveszi az általa forgalmazott termékek országos kereskedelmét, gondolok itt például a HAWE átrakókocsira és a Krampe pótkocsikra.

A mezőgazdaságigép-kereskedelemmel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseinkbe illeszkedett a felmerülő lehetőség, hogy bekapcsolódjunk a Fendt betakarítástechnikai termékek országos forgalmazásába. Ennek érdekében az Axiál Kft.-vel közös céget hoztunk létre, ez lett az AgroVario Kft. Ebben induláskor az Axiál Kft. 75%-os tulajdonos volt, 25%-os tulajdonrésszel rendelkeztünk mi, a Nothung Agrártanácsadó Zrt.-n keresztül. Így dolgoztuk ki azt a megoldást, amellyel képesek voltunk a Fendt betakarítási termékeinek országos bevezetésére és képviseletére. Már a kezdetekkor tisztában voltunk azzal, hogy ez egy az eddigieknél jóval nagyobb projekt lesz, szép feladat, hiszen nem egy meglévő, működő céget kell átvennünk, hanem zöldmezős beruházásként a nulláról kellett felépítenünk egy komplex szolgáltatást nyújtó mezőgazdaságigép-kereskedő és -szolgáltató céget.

– 2024 januárjában látott napvilágot a hír, miszerint az Axiál értékesíti az önök részére az AgroVarióban lévő tulajdonrészét.

– Az Axiál Kft. úgy döntött, hogy a meglévő termékkörére és az abban rejlő fejlődési potenciálra összpontosít.

A mi célunk az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, szerettünk volna fokozatosan minél magasabb tulajdoni részesedéssel bírni az AgroVarióban, és hosszú távon fejleszteni a céget a benne rejlő maximális üzleti potenciál kiaknázása érdekében. A nulladik naptól részt veszünk a cég napi működésének irányításában, és az üzlet fejlesztésében, így a feladatunk egyértelmű: folytatni a megkezdett fejlesztést, és a lehető legmagasabb minőségi szolgáltatási színvonalat biztosítani az ügyfeleink részére. A januárban kezdődött tranzakciót lezártuk, és jelenleg már a Nothung Agrártanácsadó Zrt. az AgroVario Kft. kizárólagos tulajdonosa.

– Ismert a márka, sok az ismerős arc a cégben, de ez valóban egy komoly feladat.

– Magát a Fendt márkát már több mint 20 éve képviselte az Axiál Kft., az AGCO pedig sokat invesztált a termékkör szélesítésébe, így már nemcsak traktorokról szól a brand, hanem a betakarítástechnika különböző szegmenseiről: silózókról, kombájnokról, kaszákról, rendképző eszközökről, bálázókról. Ez a szegmens eddig nem volt jelen a magyar piacon, a célunk az volt, hogy a magyar gazdák számára mindezeket elérhetővé tegyük. Fontos, hogy nemcsak a jelenlegi Fendt-traktor-tulajdonosokat kívánjuk megcélozni a piacon, hanem sokkal szélesebb vevőkört kívánunk elérni.

Fendt Ideal
A jövőben egyre több gazdaságban találkozhatunk a magas minőségi színvonalat képviselő „fekete” kombájnnal

FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ CSAPAT

– Mekkora csapattal vágtak neki ennek a feladatnak?

– Folyamatosan bővülő gárdával dolgozunk, hiszen a nulláról kezdtük az építkezést. Az értékesítési területért felelős Szrnka Péter kollégánkon és az after-sales területet irányító Albert Csabán kívül is elég nagy létszámú csapat dolgozik a cégben. Az építkezés második fázisában vagyunk, már aktívan jelen vagyunk a piacon. Jelenleg kilenc területi képviselői posztunk már betöltött és további munkatársakkal is számolunk ezen a területen, mert szeretnénk a teljes országot lefedni. Az eladott gépek után rögtön szükség van elérhető és megbízható szervizszolgáltatásra, így ezen a területen is folyamatos a bővítés. Kellő biztonság, az alkatrészellátás biztosítása is szükséges, ennek érdekében az AGCO-val kötött megállapodás eredményeként 2024. január 1-jétől a Fendt termékek alkatrészimportját az AgroVario Kft. végzi. A cég építése eredményeként 6 telephelyünkön 30 szervizes kollégánk mobil és telepi szervizesként elérhető. A jövőben ezt a létszámot szeretnénk 50 főre emelni – ez persze nem könnyű kihívás a mostani helyzetben. Szervizeseinket folyamatosan, különböző gyári tréningeken képezzük annak érdekében, hogy a nekünk bizalmat szavazó és az általunk forgalmazott magas színvonalú termékekből vásárló ügyfeleink már az első pillanattól megfelelő szervizszolgáltatást kapjanak.

– Hány telephellyel számolnak hosszabb távon az ország területén?

– Jelenleg 6 telephellyel rendelkezünk: Ácson van a központi telephelyünk, illetve Békéscsabán, a régi Agro-Békés telephelyen – amely a dél-magyarországi kompetenciaközpontunk is –, valamint Szolnokon, Miskolcon, Szekszárdon és Kaposmérőn is állunk a gazdák rendelkezésére. Nyíregyházán jelenleg a szerződéskötésnél tartunk, és Vas vármegyében is tervezünk kialakítani újabb telephelyet.

– Hogyan épül fel a termékportfóliójuk?

– A Fendt termékek teljes körű értékesítését végezzük 2023. július 1-jétől, azaz a betakarítástechnika, kombájnok, bálázók, zöldsoros eszközök mellett a Fendt traktorok teljes választékát forgalmazzuk. A piaci viszonyok és az AgroVarióban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében az elmúlt 2 évben jelentős erőfeszítéseket tettünk a termékkörünk bővítésére. Nemcsak a Fendt márkában gondolkodtunk, hanem mellette olyan, akár már ismert termékeket is szerettünk volna képviselni, amelyek illeszkednek ahhoz az imázshoz és minőséghez, amit a Fendt gépek képviselnek Magyarországon. Ebben partnereink voltak a különböző gyártók, akik potenciált láttak kiépülő értékesítési és szervizhálózatunkban, a kialakítható együttműködésben. Így sikerült viszonylag gyorsan egy erős, szélesebb ügyféligényt lefedő minőségi termékportfóliót kialakítani. Az együttműködési lehetőségek a HB Brantner pótkocsijaival, a Bednar talajművelő gépekkel és vetőgépekkel és az Agrifac önjáró permetezőivel bővültek. Fontosnak tartjuk, hogy meg tudjuk mutatni partnereinknek, hogy országos szinten készen állunk ezeket a termékeket az általuk elvárt színvonalon képviselni, aminek bizonyítására kiváló lehetőség volt a 2023. évi AGROmashEXPO és AgrárgépShow szakkiállítás. Az elmúlt egy év fejlesztéseinek eredményeként 2024-ben már nagyobb területen, mintegy 1500 négyzetméteren, komplexebb megjelenéssel tudtuk piaci jelenlétünket demonstrálni.

A FENDT PRÉMIUM TERMÉK, A SZOLGÁLTATÁSNAK IS ANNAK KELL LENNIE

– Mi a húzótermék, miben van a legnagyobb potenciál?

– Természetesen a legfontosabb gépcsoport a Fendt traktorok köre. Az elmúlt 20 évben a korábbi forgalmazó magas szintre helyezte a Fendt termékeket mind az értékesítés, mind az üzemeltetés és szervizszolgáltatás területén. A feladatunk, hogy ezt a szolgáltatási színvonalat továbbvigyük, és biztosítsuk ügyfeleinket a folyamatos üzembiztonságról, amennyiben termékeinket választják a gazdaságuk fejlesztéséhez. A traktorokon túl küldetésünk, hogy a Fendt betakarítástechnikai termékeit, elsősorban a kombájnokat bevezessük a magyar piacra. Az ügyfeleink érdeklődése és a sorra megkötött értékesítési szerződések alapján bizakodók vagyunk. A jelenlegi nehéz piaci körülmények között is sikeresen haladunk, így meg vagyok arról győződve, hogy a jövőben egyre több gazdaságban találkozhatunk a magas minőségi színvonalat képviselő „fekete” kombájnnal.

A talajművelés és vetés területén a Bednar termékek kiváló műszaki színvonalat képviselnek. A hatékony talajművelés, a gazdaságos üzemméret minden szegmensében, a kisgazdaságoktól a nagyüzemek esetenként extrém nagynak tűnő munkagép-kapacitási igényeihez is tudunk megoldást szolgáltatni. A változó piaci helyzetben felértékelődik a költséghatékony gazdálkodás, a Bednar gépei pedig azon kevés termék közé tartoznak, amelyek képesek a leghatékonyabb gépméretben is magas műszaki színvonalú megoldásokat nyújtani.

– Komoly versenytársaik vannak a piacon. Mi lehet az AgroVario versenyelőnye?

– Az AgroVario Kft. elindításában jelentős szerepe volt a korábbi tulajdonostársunknak, az AXIÁL Kft.-nek. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az induláskor támaszkodni tudtunk az AXIÁL 30 éves sikeres szakmai tudására és kialakult stabil működési folyamataira. Ez nagy segítség volt, hiszen így a piaci lehetőségeink kiaknázására fókuszálhatunk. Mindezekre alapozva exkluzív szolgáltatást tudunk kínálni magyarországi partnereink felé. A gépforgalmazás, az alkatrész- és szervizszolgáltatás területén szeretnénk a mércét a lehető legmagasabbra állítani.

Szrnka Péter: – A figyelmünk középpontjában a Fendt márka áll, a traktorokon túl a betakarítástechnológiának is specialistái kívánunk lenni. Ennek megfelelő tudással vannak a kollégáink is felvértezve. Fontos, hogy országos lefedettségű telephelyhálózatot helyezzünk e mögé, amely olyan színvonalú szolgáltatást biztosít a partnerek számára, ami a hosszú távú üzemben tartást segíti. Minőségi megoldások – ezt a szlogent magunkénak tudjuk a cég életében, és azért választottuk, mert ezt minden üzletágra, munkatársunkra elmondhatjuk. A Fendt prémium termék, így a partnerek ehhez igazodó szolgáltatást várnak tőlünk.

T. Z.: – Igen, nagyon fontos, hogy ez a prémiumszegmens, amelyben a Fendt tevékenykedik, egy nagyon innovatív terület. Nagyon népszerű például a jelen pillanatban a precíziós gazdálkodás, mint hívószó. A közelmúltban lezárult pályázatoknak köszönhetően a traktorok, kombájnok, illetve ma már a munkagépek olyan nagy volumenű tudásbázissal és innovatív képességgel rendelkeznek, amelyet sajnos a partnerek egy része nem tud kihasználni. A mi küldetésünk nemcsak az, hogy eladjuk a gépeket. Már az indulástól dolgozunk azon, hogy olyan, modulárisan felépülő szolgáltatási lehetőséget tudjunk nyújtani a partnereknek, amelyben mindenki fel tudja használni a saját felkészültségének és igényszintjének megfelelő gazdálkodást és hatékonyságot segítő tudást.

Fontos még, és ebben úttörő szerepre törekszünk, hogy nekünk alapvetően költséghatékony szolgáltatást kell nyújtanunk a partnerek részére. A mostani helyzetben, amikor az inputárak rendkívül rövid időn belül óriási mértékben emelkedtek, néha akár 2-3-szoros költségemelkedéseket kell elviselni. Így fel fog értékelődni az a kérdés, hogy 1 tonna terményt milyen költséggel tudunk előállítani. Bankosként is azt magyaráztam a partnereknek, hogy amit igazán befolyásolni tudnak, az az, hogy mit, hogyan termelnek, mekkora menetszámmal, milyen hatékonysággal, milyen minőségű gépekkel dolgoznak. Ez a fő kérdés napjainkban.

Jelenleg 6 telephellyel rendelkeznek, Ácson található a cég központja

NEHÉZ MOST JÓSOLNI…

– Milyen eredményekkel lenne a jövőben elégedett?

– Olyan sokváltozós tényezők vesznek körül mindnyájunkat, amelyek miatt nagyon nehéz jósolni. A 2022es aszály, illetve az azóta bekövetkezett terményárcsökkenés, a gazdálkodás körülményeinek romlása alapvetően meghatározza partnereink beruházási hajlandóságát. A korábbi évek tapasztalata alapján azt vártuk, hogy ez az ágazat fogja a legstabilabban átvészelni ezeket a nehéz éveket. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem ez a helyzet. A körülmények változása kedvezőtlenül befolyásolja partnereink döntéseit. Sokan kivárnak, elhalasztják a fejlesztéseiket, amíg a piaci helyzet tisztázódása nem várható. Kritikussá vált az EUR-árfolyam alakulása, amit nem tudunk előre megjósolni, az elmúlt hónapok mozgásai egyszerűen drasztikusak, főleg a beruházási hajlandóság kapcsán. Ugyanúgy kérdés a kamatkörnyezet, hiszen az elmúlt tizenpár évben a likviditásbőség és a nagyon alacsony kamatszint jelentősen erősítette a beruházási kedvet.

A 2023. évi kamatsokk után kezd konszolidálódni a forint kamatkörnyezete, de a csökkenés mértéke és a sebessége visszafogottabb, mint az emelkedésé volt. Mindezek miatt nehéz most a gépkereskedelmi piac jövőjét megjósolni, ami így persze a mi jövőnkre is hatással van, és ezt csak tovább bonyolítja a jövőben megjelenő támogatások köre, az ezekre való várakozás ugyanis szintén bizonytalanságot hoz a gépkereskedelem területén. Nekünk az alapvető sikertényezőnk az lehet, hogy jelen leszünk a piacon, ismerik a termékeinket, sikeres gépbemutatókat fogunk tartani, és megalapozzuk az általunk forgalmazott márkák elismertségét. Tényezővé kell válnunk, ez a legfontosabb feladat, de darabszámbecslésekre nem vállalkoznék.

– Péter, ön korábban egy ismert német gépgyártót képviselt a magyar piacon, ezt követően azonban már a cég indulásától az AgroVariónál dolgozik. Hogyan érzi magát ebben a folyamatban?

Sz. P.: – Nagyon izgalmas feladat nulláról felépíteni valamit, megkeresni a kollégákat a megfelelő pozíciókra, kialakítani a folyamatokat. Ez egy komoly szakmai kihívás. Nagy motivációt jelent, hogy akik már itt dolgoznak a cégben, azok látják a sikert a történetben, ami túllendít bennünket a nehéz napokon. A gazdasági körülményeket, a körülöttünk zajló folyamatokat nem befolyásolhatjuk, csak a hozzáállásunkon tudunk változtatni. Jó, hogy a kereskedői csapatunk felállt, bár van benne mozgás, és keresünk új kollégákat is. Meghatározott terv alapján töltjük be a pozíciókat. Fontos, és az is mutatja a projekt sikerét, hogy eddig legnagyobb részben hirdetések nélkül találtuk meg a megfelelő embereket az adott pozíciókba. A piac részéről is tapasztaljuk az érdeklődést az AgroVario felé, de az ebben a szektorban dolgozó munkavállalók is érdeklődnek, szinte naponta kapunk megkeresést tőlük is.

– Azt mondják, az első gépet a kereskedő adja el, a másodikat a szerviz. Az AgroVario mennyire készült fel arra, hogy az eladott gépek számára a megfelelő hátteret adja?

Albert Csaba: – Igazából ez a szegmens a legfontosabb, hisz a megugró gépberuházások következménye, hogy egyre nagyobb feladatot jelent lekezelni azt a gépmennyiséget, amelyre a gazdáknak igényük van. Nagyon fontos a problémakezelés és a gyorsaság is. Az Axiál Kft. tényleg magasra tette a lécet az elmúlt évtizedekben, ezt nekünk minimum meg kell ugranunk. Elengedhetetlen, hogy az új partnerek, akik bizalmat szavaznak a gépeinknek, a csapatunknak, megfelelő hátországot kapjanak, és így a későbbi beruházásoknál is nyugodtan gondolkodhassanak az AgroVarióban. A jelenlegi nehéz piaci helyzet tapasztalataim szerint inkább megerősít bennünket; mi már golyóállóvá váltunk!

Fodor Mihály