fbpx

Új GPS kezelőfelületek a precíziós gazdálkodáshoz

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 január 25. -Hirdetés

Milyen típusú kezelőfelületeket használunk?

A precíziós gazdálkodás a mezőgazdasági technológia leggyorsabban fejlődő ágazata. Folyamatosan újabb és még összetettebb feladatokat kell tudnunk elvégezni a versenyképes termelés érdekében.

Éppen ezért a CNH csoport mindig is nagy figyelmet szentelt annak, hogy a gazdálkodók számára csúcstechnológiát képviselő rendszereket kínáljon. A kulcsfontosságú GPS kezelőfelületekkel kapcsolatban sem ismernek kompromisszumot. Mind a saját fejlesztésű integrált, mind az univerzális, úgynevezett márkafüggetlen megoldások csúcskategóriás monitorokkal érkeznek.

CR12 monitor 30,7 cm-es képátlóval
CR12 monitor 30,7 cm-es képátlóval

A márkafüggetlen egységek egyértelmű versenyelőnye a könnyű áthelyezhetőség, valamint a direkt precíziós feladatokra történő fejlesztés. Hátrányuk azonban, hogy részben függetlenek a gép saját rendszerétől, így a kezeléssel kapcsolatos műszaki paramétereket nem tudják megjeleníteni, ilyen irányú beállítási lehetőségeket nem tartalmaznak. A CNH csoport több mint 10 éve dolgozik együtt az egyik legnagyobb GPS márkával: a Trimble cégóriással. A közös fejlesztésű, márkafüggetlen XCN termékcsaládban most változások történtek. Elbúcsúztunk a sokat bizonyított, méltán népszerű XCN1050-es sorvezetőtől, és nagy reményekkel fogadjuk az új családtagokat: az XCN1060 és XCN1260 készülékeket.

CR7 monitor 17,8 cm-es képátlóval
CR7 monitor 17,8 cm-es képátlóval

Milyen újdonságokat kínál az új XCN1060 készülék?

Összehasonlítva elődjével, egyértelműen az összetettebb feladatok minél gyorsabb elvégzése érdekében erősebb processzort, nagyobb RAM (4 GB) kapacitást, 2 kamerabemenetet és új Andorid operációs rendszert (Android 9.0) találhatunk a 25,6 cm képátlóval rendelkező készülékben. Megtartotta viszont a jól bevált Precision IQ (PIQ) felhasználói szoftvert, mely az egész termékcsalád univerzális, kezelőbarát használatát biztosítja. Az igazi újdonságot pedig a hozzá kapcsolható, új NAV900-as antenna tartalmazza, mely a dobozból kivéve 1 évig ingyenesen magában hordozza a Centerpoint RTX (Fast) korrekciós előfizetést, mely a műholdas jelkorrekciók között egyedülálló módon 2,5 cm-es pontosságot biztosít. Tehát most egy kedvező indulási költség mellett 1 teljes évig élvezhetjük a legnagyobb pontosságot, melyet a lejárat után különböző rugalmas módokon tudunk hosszabbítani vagy továbbfejleszteni.

Nagytestvére, az XCN1260 olyan összetett feladatok elvégzésére lesz hivatott, mint a dréncsőfektetés, a talajszintezés vagy a jármű-szinkronizáció. Emiatt is rendelkezik két antennabemenettel. A szoftver fejlesztése folyamatos, azonban ezen funkciókat egyelőre továbbra is csak a már jól ismert XCN2050-es készülékeken érhetjük el. Megmaradt továbbá belépő szintű kezelőfelületnek az XCN750 sorvezető, melyet a NAV500-as ingyenes korrekcióval is kiválóan működő antennával ajánlunk kézi sorvezetésre és virtuális szakaszkezelésre.

CR12 monitor kezelőfelület
CR12 monitor kezelőfelület

Raven, új világmárka a kínálatban!

2021 év végén jelentette be a CNH Industrial csoport, hogy története egyik legnagyobb beruházásaként felvásárolta a precíziós gazdálkodási technológiák területén élenjáró Raven Industries céget. Az egyesülésnek köszönhetően 2023-tól sajátmárkás termékként jelennek meg a piacon az automata kormányzással és munkagép-vezérléssel kapcsolatos márkafüggetlen megoldások. Kínálatunkban 2023 első negyedévében fognak megjelenni a CR7 és CR12 kezelőfelületek, valamint a hozzájuk kapcsolódó automatizált megoldások. A CR7 17,8 cm képátlóval rendelkező készülék kis mérete ellenére számos kormányzási- és munkagépvezérléssel kapcsolatos bővítési lehetőséget tartogat.

A CNH csoport és a Trimble közös fejlesztése az XCN1060 és XCN1260 készülékek
A CNH csoport és a Trimble közös fejlesztése az XCN1060 és XCN1260 készülékek

Beépített ledsor segítségével könnyen követhetők az előre felvett vonalak, rossz látási körülmények között is. Nagytestvére a CR12 fantázianévvel ellátott készülék 30,7 cm képátlójával, rendkívül letisztult kezelőfelülete ellenére professzionális felhasználói élményt nyújt. A művelettervező modul segítségével teljesen egyedi módon, saját elképzelésünknek megfelelően alakíthatjuk vezérvonalainkat, néhány egyszerű lépés végrehajtását követően. Az osztott képernyő lehetővé teszi a még egyszerűbb munkavégzést. A professzionális munkagépvezérlés és a moduláris felépítésnek köszönhető konfigurálhatóság miatt könnyen megszerethetjük ezt a készüléket, mely hidraulikus előkészítéssel rendelkező erőgépeinkbe rendkívül egyszerűen és gyorsan beépíthető.

Bízunk benne, hogy kibővített kínálatunkban minden Partnerünk megtalálja a számára ideális készüléket, mely kiemelten fontos elem lesz a gazdaság digitális feladatainak irányításában.

www.agrics.hu

Agrics