fbpx

A CES® 2024 kiállítás mezőgazdasági érdekességei

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 április 27.

A CES® 2024 technológiai szakkiállítás nemrég zárta kapuit, és az érdeklődő szakemberek sok hasznos információval, új együttműködési kapcsolatokkal távozhattak. A nemzetközi kiállítás a mesterséges intelligencia jegyében zajlott, ami ott is jelen volt, ahol nem beszéltek róla. Néhány mezőgazdasági érdekességgel kívánjuk az esemény sokszínűséget bemutatni.

CES® 2024 TECHNOLÓGIAI SZAKKIÁLLÍTÁS

A világ legnagyobb technológiai szakkiállítása, a CES® 2024. január 9–12. között, a nevadai Las Vegasban várta a látogatókat. A CTA® (Consumer Technology Association) tulajdonába tartozó 58. CES kiállítás az idén 4300 kiállítónak adott otthont. A mesterséges intelligencia jegyében zajló eseményen rengeteg minden volt: többek között az LG átlátszó OLED tévéje, az okosotthon-kiegészítők, az otthoni szórakoztató elektronika eszközei, laptopok, egészségügyi eszközök, elektromos járművek, repülő autók, drónok, robotgépek, energetikai, szépségipari termékek. A mezőgazdaság és az építőipar nehézgépgyártói is jelen voltak, a kiállítók között szerepelt többek között a John Deere, a Caterpillar, a Hyundai és a Doosan.

DOOSAN BOBCAT S7X VILLAMOS GUMIKEREKES RAKODÓGÉP

A CES® 2024 kiállításon a Doosan Bobcat Inc. vállalatcsoport bemutatta az új, S7X elnevezésű teljesen villamos, kompakt, gumikerekes, csúszókormányzású rakodójának prototípusát is, amely innovációs díjban részesült.

Doosan Bobcat S7X villamos, gumikerekes rakodógép
Doosan Bobcat S7X villamos, gumikerekes rakodógép (forrás: bobcat.com/eu/en)

Az S7X gép kialakítása továbbfejlesztése a CES® 2022 kiállításon először szereplő Doosan Bobcat T7X gumihevederes, teljesen elektromos rakodógépnek. A Doosan Bobcat S7X gumikerekes rakodógép minden vonatkozásban villamos működésű, és ez új irányt jelent a kompaktrakodó-technológiában. A lítiumion-akkumulátor használatával üzemelő rakodógép nem rendelkezik hidraulikával, csak elektromos hajtómotorokat és golyóscsavaros működtetőket alkalmaz az emelési és billentési funkciókhoz is.

Az S7X a hagyományos dízel-hidraulikus társaihoz képest 50 százalékkal kevesebb alkatrészt tartalmaz, valamint figyelemre méltó a folyadék-, hűtő- és kenőanyagok mennyiségének 96 százalékos csökkentése. A gép kiemelkedő tulajdonsága a nulla károsanyag-kibocsátás és a minimális mértékű kibocsájtott zaj. Ez a rakodógép előnyösen használható elsősorban zárt helyeken, istállókban, növénytermelő melegházakban, raktárakban, városi építkezéseken stb.

A Bobcat S7X rakodógép villamos rendszerének tervezésében az amerikai Moog Inc. vállalat vett rész. A gép újszerű intelligens villamos rendszere szoftveres elektromos gépvezérlőből, emelő és billentő elektromos munkahengerekből, villamos vontatási motorokból, teljesítményelektronikából és akkumulátoregységből áll.

INTELLIGENS ÜTKÖZÉSMÉRSÉKLÉS (SCM)

Az amerikai Hyundai Construction Equipment Americas Inc. vállalat a CES® 2024 kiállításon innovációs díjat kapott az intelligens ütközésmérséklés elnevezésű (SCM) biztonságtechnikai rendszer kidolgozásáért.

Intelligens ütközésmérséklés
Intelligens ütközésmérséklés (SCM) biztonságtechnikai rendszer (forrás: heavyequipmentguide.ca)

A vállalat minőségi földmunkagépeket, kerekes rakodógépeket, csúszókormányzású rakodókat, valamint anyagmozgató berendezéseket gyárt az építőipar és a mezőgazdaság számára. Az SCM-rendszer kamerák és radarérzékelők jeleinek egyesítése és ezek feldolgozása révén, a mesterséges intelligencia alkalmazásával képes érzékelni a mozgó gép (pl. kotrógép) 360 fokos környezetében lévő tárgyakat. Az észlelt tárgyak géptől való távolságának pontos mérésére három, 180 fokban sugárzó vízszintes radarérzékelőt használnak. Ha az SCM-rendszer a működő gép körül tárgyat észlel, akkor a zöld zónán belül jelzést ad, ha a gép továbbhalad, akkor a veszélyes sárga zónán belül vizuális és hangos figyelmeztetés aktiválódik, a kotrógép automatikusan csökkenti kilengését, illetve a menetsebességét. Ha mégis továbbhalad, akkor a vészhelyzeti piros zónán belül automatikusan leáll. A gép újraindulását a gépkezelő akkor kezdeményezheti, ha a piros zónán belül a gép körüli munkavégzés akadálya megszűnt.

MOCURATEC LÍTIUMPOLIMERAKKUMULÁTORFIATALÍTÓ

A fiatal dél-koreai Mocuratec Co., Ltd. cég lítiumpolimer-akkumulátort fiatalító (Battery Rejuvanator) készüléket mutatott be a CES® 2024 kiállításon, amellyel innovációs díjat nyert el.

Mocuratec lítiumpolimerakkumulátor-fiatalító
Mocuratec lítiumpolimerakkumulátor-fiatalító (forrás: ces.tech/innovation-awards)

A lítiumpolimerakkumulátor-fiatalító eszköz a villamos járművekhez, eszközökhöz alkalmazott akkumulátorok teljesítményképességének helyreállítására alkalmas. Az innovatív impulzustöltési technológiát használó eszköz a lítiumpolimer-akkumulátorok élettartamát akár a négyszeresére is megnövelheti. Ezenkívül az eszköz használatával a lítiumpolimer-alapú másodlagos akkumulátorok tűz és robbanás elleni biztonsága is javítható.

PLENTY® CSÚCSTECHNOLÓGIÁS ROBOTFARM

Az amerikai Plenty Unlimited Inc. cég egy csúcstechnológiás robotfarmot mutatott be, ahol a növények egymás mellett elhelyezett sínekre fűzött poharas tartóban, függőlegesen, egymás fölött növekednek.

Plenty robotfarm
Plenty csúcstechnológiás robotfarm (forrás: ces.tech/innovation-awards)

A Plenty® újraírja a vertikális beltéri mezőgazdasági termesztés szabályait ezzel a robotizált farmmal, amely egész évben, éghajlattól és évszaktól függetlenül friss, ízes, növényvédőszer-mentes zöldségeket, bogyós gyümölcsöket állít elő úgy, hogy a víznek, a földnek és a kétkezi munkának csak egy töredékét használják fel a hagyományos gazdaságokhoz képest. A függőleges beltéri farmnak nincs szüksége napfényre, ezt LED-lámpák fénye pótolja, és alig van szüksége kézi munkaerőre, mert minden automatizálva, robotizálva van benne. A mezőgazdaság következő forradalma már elkezdődött, többek között az élvonalbeli technológiájú beltéri robotizált vertikális farmok építésével és működtetésével.

AIRFARM: A VILÁG ELSŐ FELFÚJHATÓ FARMJA

A dél-koreai Midbar Co., Ltd. vállalat bemutatta díjazott termékét, a felfújható, „AirFarm” elnevezésű vertikális növénytermelő egységet.

AirFarm felfújható farm
Az AirFarm a világ első felfújható farmja (forrás: ces.tech/innovation-awards)

Ez a kezdeményezés az intelligens agri-tech cég, a Midbar és az RBK Company közötti partnerség eredménye. Az „AirFarm” a világ első felfújható, hordozható farmja, amely bármikor és bárhol lehetővé teszi az élelmiszer-termelést. A költséges acélkeretek nélküli felfújható sátorház ad otthont a vertikális növénytermesztő berendezéseknek. A kialakítás külön érdekessége, hogy az „AirFarm” a külső levegőből származó nedvességet átengedi. A növények által termelt nedvességet emellett visszavezeti a gyökerekhez, így ez a világ első olyan farmja, amely vízinfrastruktúra nélkül működik. Figyelemre méltó módon, 99%-kal csökkenti a vízigényt a hagyományos gazdálkodáshoz képest, és 90%-kal a vertikális mezőgazdasági versenytársakkal szemben. Az intelligens gazdálkodási technológiák alkalmazása 30%-kal növeli a terméshozamot, 80%-kal csökkenti a munkaerőköltségeket, és jelentősen mérsékli a víz- és műtrágya-felhasználást.

Az „AirFarm” fél nap alatt felállítható és üzembe helyezhető. Az innovatív kialakítás ideálissá teszi az azonnali élelmiszer-előállításhoz, amely igen előnyös lehet katasztrófa sújtotta területeken, menekülttáborokban és fejlődő országokban, ezáltal hozzájárulhat a veszélyeztetett lakosság élelmezésbiztonságához.

AIRCORE EC VILLANYMOTOR

Az amerikai Infinitum Electric, Inc. vállalat a CES® 2024 kiállításon a díjnyertes legújabb generációs „Aircore EC” elnevezésű villanymotor-sorozatát mutatta be.

Aircore EC villanymotor
Aircore EC villanymotor (forrás: ces.tech/innovation-awards)

Az innovatív „Aircore EC” villanymotor szabadalmaztatott állórészével (PCB) és integrált változó frekvenciájú meghajtójával (VFD) felforgatja a felhasználó gépjárműipart, a mezőgazdaságot stb. A kisebb tömeg, az újrafelhasználható anyagok alkalmazása és a moduláris kialakítás révén az Infintum motorja az iparág legnagyobb nyomatéksűrűségét generálja, a hagyományos motorok szénlábnyomának és zajának töredéke mellett. Az intelligens folyadékhűtéses, légmagos villanymotor vas nélküli, 66%-kal kevesebb rezet tartalmaz, és a 90%-os hatásfok fenntarthatósága mellett igen kedvelt lesz az ipari és mezőgazdasági alkalmazásoknál.

KUBOTA NEW AGRI CONCEPT

A Kubota észak-amerikai leányvállalata bemutatta a CES® 2024 kiállításon a „New Agri Concep”-tet, egy teljesen elektromos üzemeltetésű, többcélú, összkerékhajtású mezőgazdasági robot koncepciós járművet.

Kubota Agri Concept
Kubota New Agri Concept (forrás: kubota.com/news)

A „New Agri Concept” a feladatok széles körének elvégzésére készült, a „GMB2030” elnevezésű, hosszú távú Kubota-jövőkép előrevetítésének megfelelően. A jármű hat független hajtómotorja és a szabványos hárompont-vonószerkezete lehetővé teszi számos meglévő munkaeszköz használatával az általános mezőgazdasági műveletek elvégzését. A jármű gyorstöltő berendezése a lítiumion-akkumulátor kapacitását 10%-ról 80%-ra kevesebb mint hat perc alatt tölti fel. Az elektromos hajtások csendes működése lehetővé teszi a ház körüli környezetben való munkavégzést.

A „New Agri Concept” robottraktor a már kialakulóban lévő intelligens mezőgazdaságba való beillesztésének a terméshozam növelését, a termés minőségének a javítását, valamint a munkaerő kihívásainak kezelését kell szolgálnia.

JOHN DEERE OPERATIONS CENTER – A FENNTARTHATÓSÁG ESZKÖZE

A John Deere a mesterséges intelligenciát és a robotikát helyezi előtérbe fejlett technológiai arzenáljában. Ennek jegyében a „John Deere Operations Center” rendszere innovációs díjban részesült. A „John Deere Operations Center” egy felhőplatform eszközrendszer, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy optimalizált munkaterveket készítsenek, valós idejű munkaminőséget figyeljenek, adatokat gyűjtsenek és elemezzenek, s ezekbe bárhol és bármikor betekintést nyerjenek. Az új fenntarthatósági eszközök betekintést nyújtanak a gazdálkodók számára működésük kulcsfontosságú aspektusaiba, ideértve a szén-dioxid-kibocsátást, a talaj egészségét és az üzemanyag-felhasználást stb. Így megalapozottabb döntéseket hozhatnak, amelyek nemcsak a saját gazdaságaik, hanem a környezet lakossága számára is előnyösek.

JOHN DEERE PRO16 HS GYAPOTSZEDŐ EGYSÉG

A John Deere impozáns méretű kiállítási területen mutatta be kiváló, korszerű mezőgazdasági gépeit, például vetőgépeket, permetezőket, autonóm robotizált traktorokat stb. Az idei CES-re a John Deere elhozta a PRO16 HS jelzésű, 6 db-os gyapotszedő soregységét, amelyet a nagy, új CP 770 gyapotkombájn képe előtt állítottak ki.

John Deere PRO16 HS gyapotszedő soregység
John Deere PRO16 HS jelzésű gyapotszedő soregység (forrás: salesmanual.deere.com/customer)

A PR O16 HS nagy sebességű gyapotszedő egység a korábbiakhoz képest 5%-kal nagyobb szinkronsebességgel, 7,4 km/h-val üzemel. A száremelők kíméletesebben dolgoznak, csökkentik a gyapotmag elvesztését azáltal, hogy finoman összegyűjtik a növényeket, mielőtt azok bekerülnének a soregység szedési zónájába. A CP 770 gyapotkombájnt 6 hengeres, 13,6 liter lökettérfogatú, turbós dízelmotor üzemelteti, amely 409 kW (555 LE) teljesítményű, és a gépnek 32 km/h utazási sebességet biztosít. A kiállításhoz közeli farmon az érdeklődők munkavégzés közben két gyapotbetakarító kombájnt tekinthettek meg.

Dr. Varga Vilmos ny. okl. gépész- és villamosmérnök