fbpx

UTV vagy ATV – Melyik a legjobb gazdálkodáshoz?

Írta: Farkas Imre - 2024 február 18.

A terepjáró ATV-k és UTV-k nélkülözhetetlenné váltak a mezőgazdaság világában, és alkalmazásuk újra definiálta a gazdálkodásban betöltött szerepüket.

A gazdaság, vagy a nagyméretű telephely minden sarkának gyors elérése jelentősen könnyebbé vált az évek során. Bár nem helyettesítik közvetlenül a traktort, de az ATV és az UTV egyaránt hatékony megoldása lehet a gazdaságon belüli közlekedésnek.

A gazdaságodat jobban kiszolgálná az ATV vagy az UTV?

Az UTV vagy az ATV közötti választás során figyelembe kell venni az előtte álló feladatokat. Például gyors, hatékony terepjárót keres, vagy extra rakományt kell szállítania? – egyes UTV-k akár 450 kg-ot is elbírnak, és rögzítőelemekkel, illetve vontatóhorgokkal vannak felszerelve.

Corvus UTV
Egyes UTV-k akár 450 kg-ot is elbírnak – fotó: https://corvus-utv.com/

Az ATV-ket 2WD és 4WD változatokban kínálják, de általában az összkerékhajtású, 4×4-es verziók a népszerűbbek. Az ATV-k sokoldalúak, praktikusak és kompaktak, illetve tartozékok egész sora áll rendelkezésre hozzájuk. Előnyeik közé tartozik a nagyon kedvező üzemanyag fogyasztás, a könnyű manőverezhetőség, fordulékonyság, pénztárcabarát beszerzési és fenntartási költség. Vonóhoroggal rendelkeznek, így számos praktikus kiegészítő eszköz vontatható velük.

A hátrányaik közé sorolható, hogy nem rendelkeznek időjárás elleni védelemmel, és magasabb a baleseti kockázatuk mivel, ha nem előrelátóan, kellő profizmussal és gyakorlattal vezetik, könnyen felborulhatnak. A minimális raktér és a kis teherbírása miatt, méretben és terhelésben egyaránt korlátozott a szállítási kapacitása.

ATV fűnyíró
ATV-hez kapcsolt benzinmotoros vontatott fűnyíró – fotó: https://www.quad-x.com/

Az UTV-k nagyszerű munkahelyi megoldásokat kínálnak – a gazdaság távoli helyeinek elérése akár 2 vagy több kollégával. A legtöbb UTV 2WD és 4WD meghajtással rendelkezik, némelyik még differenciálzárat és lejtős motorfékezést is kínál. Bár magasabb a beszerzési árúk és fenntartási költségük, de előnyeik közé sorolhatjuk, hogy a rakfelületnek köszönhetően nagy a teherbírásuk és a szállítási kapacitásuk. Védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságai ellen, és akár hat ülőhely is kínálnak, ha igazán sokan utaznánk.

UTV műtrágyaszórót vontat
UTV vontatott műtrágyaszóróval – fotó: https://www.quad-x.com/

Végsebességük is magasabb, mint az ATV-knek, és borulás esetén is nagyobb védelmet nyújtanak, hiszen biztonsági övvel, borulásvédőkerettel, sok esetben vezetőfülkével vannak szerelve. A nagyobb teljesítmény miatt, vontatási lehetősége is magasabb, így a vonóhoroggal számos kiegészítő, billenőplatós utánfutó és egyéb szállítóeszközök, illetve munkagépek (pl műtrágyaszóró, gyomfésű stb) is kapcsolhatók hozzá.