fbpx

A BAE Systems és az Eaton elektromos hajtást tesztel

Írta: Farkas Imre - 2024 május 26.

A 7. osztályú bemutatójármű tesztjei teljesítették a kulcsfontosságú közúti teljesítménycélokat, beleértve a lejtmenetben, vagy emelkedőn haladást és az országúti sebesség elérését, illetve tartását. Mindezt egyetlen elektromos jármű (EV) rendszeren belül. A kompakt rendszer növeli az elektromos hatékonyságot és csökkenti a jármű tömegét.

A BAE Systems, az elektromos hajtások piacán vezető vállalat, és az Eaton, a globális energiagazdálkodási vállalat kiterjesztette együttműködését a nehéz teherautók elektromos járművei (EV) megoldásaira. A megoldás az eredeti járműgyártóknak és a haszongépjárművek átalakításával foglakozó vállalatoknak átfogó, hatékony, fejlett és rugalmas elektromos járműrendszert kínál a nulla károsanyag-kibocsátású platformok széles skálájához.

Elektromos hajtású teherautó modell
Az együttműködés a gyártók számára a 19 tonna feletti teherautók elektromos hajtásrendszereinek teljes választékát kínálja – fotó: https://www.baesystems.com/

2023-ban a két vállalat szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy elektromos hajtástechnikai megoldásokat kínálnak a közepes tehergépjárművek piacára. A kibővített együttműködés immár nagy igénybevételű alkalmazásokra is kiterjed, és a gyártók számára a 19 tonna feletti teherautók elektromos hajtásrendszereinek teljes választékát kínálja.

A BAE Systems most egyesíti villanymotorját és nagy teljesítményű, fejlett teljesítményelektronikáját az Eaton HD 4-sebességes EV sebességváltójával, hogy teljes, nagy teherbírású elektromos járműhajtásrendszert biztosítson. A meglévő MD-4 megoldás mellett az integrált rendszert közepes és nagy igénybevételű alkalmazásokhoz tervezték, beleértve a platós terepjárók, szállító teherautókat, iskolai, illetve helyközi buszokat, valamint anyagmozgató, hulladék- és regionális fuvarozó teherautókat.

A BAE Systems és az Eaton megoldása bevált technológiát kínál integrált csomagban, amely megfelel a teherautó-piac igényeinek, amelyet a járművek villamosítása terén szerzett több évtizedes kollektív tapasztalata támaszt alá. A BAE Systems teljesítményelektronikája fejlett anyagokat és kompakt, moduláris felépítést tartalmaz, amely kevesebb alkatrészt használ, így rendkívül megbízható és különféle platformokhoz alkalmazható. Az Eaton MD és HD EV sebességváltói a hatótávolság, a fokozatosság és a gyorsulás növelésére készültek a kereskedelmi elektromos járművek számára.

Bae Eaton tesztjármű
A tesztelést az Eaton próbapályáján, a michigani Marshallban végezték egy 7. osztályú bemutató járművön – fotó: https://www.baesystems.com/

A két vállalat az együttműködés és közös fejlesztés első gyümölcseként sikeresen tesztelte integrált elektromos hajtásrendszerét a közepes és nehéz tehergépjárművekhez. 

A tesztelést az Eaton próbapályáján, a michigani Marshallban végezték egy 7. osztályú bemutató járművön. A jármű teljesítette a kulcsfontosságú közúti teljesítménycélokat, beleértve a lejtmenetben, vagy emelkedőn haladást és az országúti sebesség elérését, illetve tartását, mindezt egyetlen elektromos jármű (EV) rendszeren belül. A kompakt rendszer növeli az elektromos hatékonyságot és csökkenti a jármű tömegét.

A BAE Systems elektromos motorja és moduláris teljesítményelektronikai sorozata az Eaton MD 4 sebességes EV sebességváltójával kombinálva átfogó rendszert hoz létre a haszonjárművek számára. Felszerelhető az Eaton HD-4 EV sebességváltójával is, amely az elektromos hajtásrendszerek teljes választékát kínálja a 19 tonna feletti teherautók számára. A BAE Systems bemutató teherautója a 2024-es ACT Expón lesz látható.