fbpx

Volcon elektromos UTV-k továbbfejlesztése, kooperációban

Írta: Kiss Bertalan - 2023 október 23.

A Volcon Inc., a texasi székhelyű, tisztán elektromos hajtású, terepjáró járműveket – ATV, UTV és terepes motorkerékpárok – gyártó vállalat együttműködési, kutatási és fejlesztési megállapodást írt alá az amerikai hadsereg (US Army) Mérnöki Kutatási- és Fejlesztési Központjának (CRADA), Konstrukciós Kutató Laborjával (ERDC). A Volcon szerint az együttműködés jelentős előrelépést jelent az EV-technológia fejlesztése terén, mind a polgári, mind a katonai alkalmazások számára.

UTV
Elektromos UTV, polgári- és katonai célokra

A CRADA feltételei szerint, a Volcom és az ERDC együttműködik az elektromos járművek képességeinek javítását célzó kutatási- és fejlesztési törekvéseiben, olyan kettős felhasználású termékek létrehozására összpontosítva, amelyek mind a hadsereg alakulatainak, mind az amerikai hadsereg mérnöki testületének (USACE) hasznára válnak, a katasztrófa-elhárítás és mentési munkálatok támogatásában.


A fő célkitűzések a következők:
– Energiagazdálkodás: A Volcon szakmai tudást nyújt az elektromos járművek energiagazdálkodásának javításához, beleértve a rendszerfelügyeletet (töltés és működtetés), hatótáv-növelési-, valamint a kimeneti energia-ellátási (a jármű üzemi akkumulátorának mobil áramforrásként történő használata) funkciókhoz.
– Kompatibilitás a mikrohálózati technológiával: Kompatibilitás olyan skálázható megoldásokhoz, amelyek elősegítik a kisméretű, elektromos üzemű, off-road járművekben történő alkalmazhatóságot.
– Továbbfejlesztett taktikai földi járművek: A Volcon célja, hogy továbbfejlessze a taktikai földi járművek alkalmazási lehetőségeit, a katonák és a katasztrófaelhárítók küldetéseinek támogatásához.
– Kormányzati flották elektromos átállása: Az együttműködés összhangban van az amerikai hadsereg 2022-es éghajlat-változási stratégiájával és az 14057. számú végrehajtási rendelettel, amely támogatja a kormányzati járműflották villamosítását napjainktól egészen 2050-ig.


Ez a megállapodás jelentős előrelépés az EV-ágazat ismert kihívásainak megoldására, mint például a taktikai járművek (működő) infrastruktúra nélküli, akár mobil feltöltés – úgynevezett mikrohálózati töltés – üzemeltetése és kezelése felé és az energiahatékonyság maximalizálására törekedve, s egyben csökkentve a fosszilis üzemanyagokra és gyártásukra való támaszkodást.

Az ERDC-vel való együttműködés célja, olyan modulárisan felépíthető, specifikálható, elektromos jármű-megoldások (EV) létrehozása, amelyek a szövetségi-, állami- és helyi önkormányzatok, valamint a Védelmi Minisztérium (DoD) javát szolgálják. Természetesen, mint sok más, főleg katonai célú fejlesztésből, a civil szektor szintén profitálni fog a legkorszerűbb technológiákból. Ez egyértelműen benne van a Volcon kereskedelmi stratégiájában is.
A Volcon gyártmánystratégiájában az UTV is meghatározók, amelyeket a michigani székhelyű GLV Ventures-nél szerelnek össze, gyártási megállapodás keretében. A felhasznált alkatrészek terén nagyobb hangsúlyt fektetnek a belföldi részarányra, támogatva a hazai, amerikai beszállítókat és minimalizálva a függőségüket a külföldi gyártóktól, valamint a hosszú ellátási láncokból adódó kockázatoktól. A legújabb, Volcon Stag UTV-hez jelentős számú, a General Motors-tól származó alkatrészt építenek be az elektromos meghajtási rendszerhez, beleértve a fedélzeti töltőmodult és az akkumulátor hűtőrendszerét is