fbpx

Framest Reptill – Csökkentett menetszám akár 160 lóerővel

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 14.

A 100-300 hektáros gazdaságok erőgépparkjában szereplő traktorok teljesítménye általában ritkán haladja meg a 160-200 lóerőt. 
A kisebb üzemek a csökkentett menetszámú talajművelést  egyetlen, kombinált géppel egyelőre nem tudják megoldani.
A költségek ilyen módon való megtakarításának lehetősége számukra eddig elérhetetlen volt. A Framest Kft. megtervezte, megépítette és 2009-ben az ország 27 különböző talajadottságú helyszínén tesztelte a Reptill fantázianevű talajművelő gépét. A gépkapcsolat egy Fendt 718 Vario traktor és a Reptill 3500 kultivátor volt.
A feladat az volt, hogy egyetlen menettel a legjobb minőségű tarlóhántás és talajlezárás vagy egy mélyítő műveléssel kombinált magágy készüljön.
Munkaeszközünk felépítése ezt a célt szolgálja a következők szerint: első műveletben a két sorba szerelt, egyedileg állítható mélységű késmodul elvégzi a mélyítő művelést. Ezek munkamélysége 0-300 mm között változtatható. A nyírócsavaros vagy hidraulikus biztosítású kés 5 különböző méretű kapával szerelhető fel. 

Késosztás:  430 mm. A kapák kis emelőszögű művelőeszközök. Nem forgatják a talajt, nem hoznak fel rögöket; a felső, aprómorzsás talajréteg nem pereg a mélyebb rétegekbe.
Az így kialakult felszín a második modulra  két sorba szerelt hullámos tárcsasorok számára könnyen kezelhető. A 480 mm átmérőjű, egymás osztásközében elforgó tárcsasorok kis gördülési ellenállással, jó vágó- és keverőképességgel helyezik el a szármaradványokat.  A hullámos tárcsák után a szármaradványok szálirányba
rendezésének jelenségével találkozhatunk. Mindkét művelet segítséget jelent a gép utáni vetés számára. Az előző kettő műveletsort 630 mm átmérőjű bütykös gumihenger zárja. A henger kiváló rögrendező képességének köszönhetően meglepően kevés rög marad a felszínen, azok is megrepesztve és jól beágyazottan. Kialakításánál fogva betapadásra nem hajlamos, nagy átmérője miatt könnyen gördül.

A Reptill azonos felépítéssel 3000 mm munkaszélességgel a 160-180 LE-s erőgépek, valamint 3500 mm munkaszélességgel a 180-200 LE-s erőgépek számára készül. Optimális munkasebessége: 9 km/óra. A használatban levő gépek adatai és tesztjeink eredményei szerinti üzemanyag- szükséglet a kapák 23-25 cm-es munkamélysége esetén 9,5-10,5 liter/hektár.

Berta János
Framest Kft.

CÍMKÉK axiál