fbpx

A Case IH Axial Flow kombájnok szuper-független költséghatékonysági tesztje

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 16.

A Göttingeni Egyetem által elvégzett vizsgálatok különböző kombájn cséplőrendszerek költséghatékonysági elemzését célozta
A Case IH Axial Flow AFX 8010 és az AFX 2388 kombájn az első helyen végzett
Független kutatók a szántóföldi tesztekkel végzett vizsgálatok során elemezték különböző kombájntípusok költséghatékonyságát és az eredmények alapján, az összes vizsgált gépmodell közül a Case IH Axial Flow gépeknek vannak a legalacsonyabb általános üzemeltetési költségei és a legalacsonyabb alkatrész költségei.

A szántóföldi növénytermesztés összes költségének több mint a negyedét a betakarítás költségei teszik ki. A német göttingeni Georg-August Egyetem kutatói elvégeztek egy, a különféle kombájn típusok üzemeltetési költségeire vonatkozó vizsgálatot. A tesztben a Case IH két Axial Flow gépe vett részt, egy AFX 8010 és egy AFX 2388, és mindkét gép az első helyen végzett a kategóriájában az alkatrész költségek és az átlagos üzemeltetési költségek tekintetében.

Akár 20 százalékkal kisebb betakarítási költségek
Az átlagos üzemeltetési költségek, beleértve az értékcsökkenést, a kamatokat és a működési költségeket 10,96 Euró/tonnára jöttek ki a Case IH Axial Flow gépek esetén. Összehasonlításként a Claas, a John Deere és a New Holland által az egyetem rendelkezésére bocsátott többi kombájn a három éves szántóföldi vizsgálat során legalább 13,29 Euró/tonna üzemeltetési költséget produkált.

Az alkatrész költség a többi rendszernek mindössze a harmada
A gyártók közötti összehasonlítás kimutatta, hogy a szántóföldi vizsgálat mind a három évében a Case IH kombájnoknak voltak a legalacsonyabbak az alkatrész költségei a vizsgált összes gép közül. Az alkatrészek átlagos költsége a három éves vizsgálat során mindössze 0,55 Euró volt a betakarított termény minden tonnájára vetítve, míg az összehasonlításban résztvevő többi gép esetén ez az adat 0,89 Euró és 1,44 Euró/tonna volt. Ennek egyik legfontosabb oka a vizsgálatokat végző független szakemberek szerint a Case IH Axial Flow egyrotoros kombájnok által alkalmazott cséplőszerkezet egyszerűsége és megbízhatósága.

Az Axial Flow modellek átlagos évi betakarítási költsége szintén az első helyen végzett, mivel az mindössze 81 Euró/ha, amely több mint 20 százalékkal alacsonyabb, mint a teszt során vizsgált legdrágábban üzemeltethető modell átlagos évi betakarítási költsége.