fbpx

Berthoud – egy igazi francia

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 07.

A Berthoud gyár 1895 óta állít elő permetezőgépeket Franciaorszában, a Beaujolais borvidék közepén. Kezdetben háti permetezőket gyártott, majd a hatékonyabb munkavégzés érdekében lóvontatásúakat és a fejlődés azóta sem állt meg; rengeteg szabadalom és újítás után a cég jelenleg a legszélesebb skálával rendelkező gyártó a permetezőgép-piacon. 200 literestől 7000 literesig, függesztett, vontatott és önjáró kivitelben, ültetvény és szántóföldi felhasználásra találunk megoldásokat a Berthoud kínálatában

 

 

Berthoud Tracker S

A Tracker egy újgenerációs permetezőgép, amelyben az egyszerű használhatóság mellett a modern technika, technológia is egyaránt megtalálható.

Az egyedülálló ACTIFLEX hídrugózás, amely egy egyszerű adaptív mechanikus szerkezet – kevés karbantartási igénnyel és hosszú távú megbízható működéssel –, a versenytársakkal szemben jelentős előnyöket biztosít. Kétféle szabályozási rendszer is elérhető a Trackeren, amely megoldásokkal más gyártóknál nem találkozhatunk.

 

A DPA-rendszer egy talajkerék hajtású, volumetrikus szabályozás, mely több mint 40 éves szabadalom, – hazánkban is találkozhatunk 30 évesnél korosabb DPA-s, talajkerekes gépekkel, amelyek a mai napig üzemelnek és pontosságukat koruk ellenére „patikamérlegen ellenőrzik” az agronómusok. A DPTronic szabályozás más oldalról közelíti meg a pontosságot; ennél a megoldásnál nyomás alapon történik a szabályozás. Mivel a nyomásadat, ellentétben az átfolyásmérő által szolgáltatott jellel, egy egzakt adat a permetezőgép működése során, ezért ez a megoldás pontosabb szabályozást, gyorsabb reakciót is biztosít a rendszernek.

 

A BERLOGIC panel leegyszerűsíti és lerövidíti a gép beállításával töltött időt; minden egyes funkciót egy szám jelöl, a szelepek mutatóit pedig a funkciónak megfelelő számra kell állítani. A szeleprendszer úgy van pozícionálva, hogy a tartályhoz és a szivattyúhoz közel legyen, így a csövek hosszának minimalizálásával csökkenthető a visszamaradó lémennyiség, csökkenthetőek a technológiai veszteségek, hiszen kevesebb visszamaradó vegyszert kell kimosni a rendszerből.

Az AXIALE csillapítású szórókeret páratlan stabilitással rendelkezik, amit a központi csapos kialakításnak köszönhetünk. Ez a keret leköveti a gép tengelyének a mozgását, térszerkezetes kerettagjai, felépítése biztosítja a robosztusságot és a permetlévezeték és fúvókák védelmét.

 

DPTronic

 

A DPTronic-szabályozás egy olyan megoldás, amelyik csak a Berthoud gépekre jellemző. A hagyományosnak tekinthető, átfolyásmérővel mért, mennyiségalapú szabályozás hátrányai nem jellemzik, ehelyett nyomás alapon történik a vegyszerezés kontrollálása. A nyomás alapú szabályozás esetében nem használunk átfolyásmérőt, ezzel kiküszöböltük a lerakódásokból adódó keresztmetszetváltozásból, kopásból eredő hibás méréseket, így az abból következő eltéréseket is. A DPT esetében nincs szükség visszafolyó ágra sem, így egyrészt időt tudunk megtakarítani a visszafolyó ágak kalibrálásának elhagyásával, illetve azok mosásával sem kell foglalkoznunk, másodsorban pedig a kevesebb alkatrész kevesebb hibaforrást és karbantartást is jelent.

Hogyan is működik a rendszer? Ugyanúgy megtaláljuk a szivattyút, nyomáshatárolót, szakaszolószelepeket, mint a hagyományos rendszerben, viszont a szakaszolószelepeknél találunk egy nyomásmérő szenzort. A szenzor által mért nyomás elektromos jel formájában kerül a monitorba, ahol e jel, a sebességjel és a felhasználó által megadott permetezési paraméterek alapján a rendszer egy szelepet vezérel. Ez a szelep felelős azért, hogy a szórókeretre minden esetben a megfelelő mennyiség jusson.

DPA

A gép a technológiai megoldásai alapján rendkívül nagy „tudással” rendelkezik. A DPA-rendszerű permetezés egy olyan megoldás, amelynél nem adjuk meg a lehetőséget a tévedésre. Ezeken a gépeken egy olyan dugattyús szivattyút találunk, amelynél a dugattyú lökethossza változtatható. A lökethossz változtatásával tudjuk beállítani a kijuttatandó permetlémennyiséget. A szivattyú hajtása talajkerékről történik, így a hektáronkénti mennyiség a haladási sebességtől függetlenül változatlan marad. A DPA-rendszerű szabályozás tisztán mechanikus, így amennyiben a gépkezelő nem felejti el bekapcsolni a permetezést, biztosak lehetünk abban, hogy a kívánt dózissal történik a munkavégzés.

(A Televolux esetében a szivattyú szállítási kapacitásának az állítása elektromosan történik, a gépkezelőnek lehetősége van a monitoron keresztül növelni vagy csökkenteni a kijuttatandó mennyiséget, akár menet közben is.)

 

 

AXIALE

A keretstabilitás etalonja. Hajlamosak vagyunk elsiklani a keretfelfüggesztési megoldások különbségein, sokszor az ár miatt is, pedig ez a jellemző olyan, fontos része egy permetezőgépnek, amelynek közvetlen ráhatása van a permetezési minőségre. Ha ugyanis a keret nem követi a talajfelszínt, az átfedések eltolódnak, így a vegyszereloszlásunk egyenetlen lesz; ha billeg a keret, ugyanúgy változni fog a keresztirányú eloszlás képe; ha legyeznek a szárnyak, a hosszirányú eloszlás lesz eltérő a kívánatostól. Ekkor még nem is gondoltunk a gépészekre, akik a lengéscsillapítókban és a rugókban azonban már azt látják, hogy a káros lengések nem terhelik a vázat, a központicsap- és vázkialakításnak köszönhetően a keret követi a talajfelszínt, ugyanakkor, ha kell, a keret szögét hidraulikusan lehet változtatni. Fontos lesz nekik az is, hogy ha a térszerkezetű keret nyitva van, akkor a működtető munkahengerek zárva vannak, így azok védve lesznek a kemikáliáktól.

 

 

ACTIFLEX

Éljünk sokáig! Az Actiflex hídrugózás egy Berthoud-szabadalom. Működésének célja, hogy csökkentsük a talajfelszínről a kerekeken át a gépre ható erőhatásokat, függetlenül attól, hogy éppen mennyire van tele a tartály. Az Actiflex rugó vízszintes beépítése már eleve érdekessé teszi a megoldást, ha azonban részletesebben megnézzük, akkor azt tapasztaljuk, hogy a keréktengely lengőkarja és a rugó támasztókarja úgy van kialakítva, hogy a terhelés függvényében változik a rugónál az erőkar hossza, így, függetlenül a töltési mennyiségtől, ugyanazzal a csillapítással tudunk mozogni a géppel a földeken. Gyakorlati tapasztalat, hogy az Actiflexszel szerelt permetezőgépek vontatása kisebb vonóerőt igényel, emellett a traktor vonószerkezetén is kisebb terheléssel és lökésekkel találkozunk, ami növeli a gépkezelő komfortérzetét.

Pataki Balázs
Berthoud régiós képviselő