Csak pár hetet bírtunk ki üzemanyagár-emelés nélkül

A benzin literenkénti átlagára péntektől 2 Ft-tal, a gázolajé 3 Ft-tal ugrik a korábbiakhoz képest. Ezek alapján a 95-ös benzin átlagára 388 Ft/liter, a gázolajé 404 Ft/liter körül fog megállni a hétvégére.

Érdemes odafigyelni, hogy hol tankolunk, mert jelenleg is lényeges eltérések (közel 100 Ft) vannak a különböző töltőállomások árai között.

 

Benzinkút

Most még annyi, péntektől drágább (fotó: Barna Ferenc)

 

A 95-ös benzin jelenleg az alábbi árjellemzőkkel bír:

  • minimum ár – 341,9 Ft/liter;
  • maximum ár – 447,9 Ft/liter.

 

A gázolaj az alábbi árjellemzőkkel bír:

  • minimum ár – 353,9 Ft/liter;
  • maximum ár – 452,9 Ft/liter.

 

Az elmúlt két hetet jól kezelte a nemzetközi piac, stabil volt, ami nem mozdította el lényegesen a kereskedelmi árakat. Az év eleji lendület megállt, de úgy látszik, hogy ez az alig több mint 10 napos nyugalom most véget ért.

A dollárhoz viszonyított, kismértékű forint gyengülés, valamint járványügyi helyzet sugallta stabilitás (védőoltások, egyes országok enyhítése) jelentkezik ezen a héten az árakban.

 

Téli szántás

Téli szántás (fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítése

Ne feledjük, az a termelő, aki mezőgazdasági tevékenysége kapcsán nyilvántartásban szerepel, és használatában van a mezőgazdasági terület, kérelmezheti a jövedékiadó-visszatérítést.

 

Forrás: holtankoljak.hu

Összeállította: Barna Ferenc

benzin erőgép gázolaj gép mezőgazdaság nyári olajár prémium tankolás technika téli traktor üzemanyagár üzemanyagár-emelés visszatérítés