fbpx

Úgy kell a vetőmagot a talajba juttatnunk, mintha a vetőgép ott se járt volna!

Írta: GÉPmax-2022/V. lapszám cikke - 2022 szeptember 23.

Harmadik alkalommal rendeztek Vetéstechnológiai Nyílt Napot Bugacon, ahol a Precision Planting termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedtek a termelők.

Börcsök András
Börcsök András, a Bugaci Aranykalász Zrt. vezérigazgatója már harmadik éve hívja meg a gazdákat a vetéstechnológiai „továbbképzésre”.

A MEGLÉVŐ VETŐGÉPEKET FELOKOSÍTVA

Az amerikai eredetű Precision Planting azt a célt tűzte ki maga elé, hogy – azokat felokosítva – a meglévő vetőgépeket teszik alkalmassá a valóban tökéletes, 21. századi vetésre. A már hagyományosnak tekinthető szakmai fórum központi kérdése ma is az volt: mi befolyásolja leginkább a terméseredményünket? A válasz egyértelmű: a tőszám, a tőtáv, a mag- és kelésegyenletesség – s ezeket ráadásul befolyásolni is tudjuk. A kései kelés termésvesztesége átlagosan 50% körül mozog, a nagyon kései kelésé pedig 90% is lehet. Ha vetéskor „csak” a tőtávot rontjuk el, az kb. 10% veszteséget okoz, mert elvesszük kukoricánk leendő életterét. Ha dupláz a vetőgépünk, akkor ez már 40%, kihagyásnál pedig már 80 (és csak azért nem 100, mert a kimaradt szem két szomszédja 10-10%-ot mégis profi tál a mi veszteségünkből). Így már eleve 1,8 tonna terméskieséssel indulunk hektáronként. Mindez forintosítva: egy 6 soros vetőgép 10 millió forintos felújításának (felokosításának) költsége 150160 hektáros kapás kultúrára számolva már akár első évben megtérülhet!

MI TÖRTÉNIK, HA A VETŐGÉPET FELOKOSÍTJUK?

– A vDrive segítségével a láncokat és fogaskerekeket villanymotorokra cserélhetjük, innentől kezdve minden egyes sorunk önálló vezérlést kap.

– Tetszőleges tőszámválasztással már nem kötnek minket a fogaskerekek korlátai. – A kanyarkompenzációval az eltérő fordulási sebességű sorok eltérő sebességgel, de egyenletes tőtávon vetnek. – Mivel minden sor függetlenül vezérelt, lehetővé válik a sorelzárás, így biztosan nem vetünk a táblahatáron túl vagy a már bevetett részekre.

– Egyszerűen, egy pendrive-ról is néhány másodperc alatt tudunk előre megírt vetéselőírási és táblahatártérképeket feltölteni. – A DeltaForce® hidraulikus működésű, soronkénti független csoroszlyanyomás-szabályzó rendszer folyamatosan méri a vetőkocsi súlyát, amit a hidraulikus munkahengerek kompenzálnak, így biztosítják a kerekek megfelelő talajnyomását és az egyenletes vetésmélységet.

– A FurrowForce automata aktív kétlépcsős lezáróegység is természetesen soronkénti erőmérő cellával és nyomásszabályozással van ellátva.

Vetőgép munka közben
A cég saját fejlesztése Magyarországon Bugacon debütált

MEGÉRKEZETT AZ ELSŐ SAJÁT VETŐGÉP

A Precision Planting saját fejlesztése Magyarországon Bugacon debütált. A BUSA Bt. által épített vázra szerelhető 6 soros vetőegység előnye a változtatható, minél keskenyebb sortáv biztosítása, így 38–76,2 cm között akár pár perc alatt hidraulikusan állítható a gép sortávolsága, ezért több kultúra vetésére is használható.

Sándor Ildikó