fbpx

A GEA etetőrobottal táplálva a tehenek kevesebb metánt bocsátanak ki

Írta: Farkas Imre - 2022 szeptember 23.

A GEA piacra dobja GEA DairyFeed F4500 nevű, autonóm etetőrobotját. Az új etetőrobot célja, hogy segítsen a tejtermelő gazdaságoknak csökkenteni szénlábnyomukat és működési költségeiket, miközben növeli a gazdaság rugalmasságát.

A növekvő takarmányköltségek, a korlátozott mezőgazdasági munkaerő és a kevésbé kiszámítható időjárás a tejtermelő gazdaságok előtt álló legnagyobb kihívások közé tartoznak. A közel 35 éves takarmányozási szakértelem alapján az új GEA DairyFeed F4500 úgy lett megtervezve, hogy önállóan elássa takarmánykeverési és etetési feladatot, és akár 300 tehénből álló állomány kezelésére is képes. Ugyanakkor innovatív szenzortechnológiát használ, hogy a takarmányhulladék mennyiségét minimálisra csökkentse, időt, pénzt és természeti erőforrásokat takarít meg.

GEA etetőrobot
Az új GEA DairyFeed F4500 etetőrobot teljesen önállóan hajt, és folyamatosan biztosítja a megfelelő keveréket a különböző állatcsoportok számára – fotó: https://www.gea.com/

Az etetőrobot tisztán elektromos energiával működik, és környezetbarát módon, megújuló energiák felhasználásával újratölthető. Telepítése nem igényel nagyobb átépítést a telepen, a takarmánybunkerek is igény szerint könnyen elhelyezhetők. A GEA DairyFeed F4500 telepítése tartalmazza a gazdaság lézerszkennerek segítségével történő automatikus feltérképezését is, beleértve a referenciapontok és a vezetési útvonal meghatározását.

GEA etetőrobot
A közel 35 éves takarmányozási szakértelem alapján az új GEA DairyFeed F4500 úgy lett megtervezve, hogy önállóan elássa takarmánykeverési és etetési feladatot – fotó: https://www.gea.com/

A bunkerek megfelelő feltöltése után a robot elvégzi az összes többi munkát: pontosan leméri az optimális keveréket minden állatcsoporthoz, beleértve az adalékanyagokat is, összekeveri, illetve a kívánt időpontokban kiadagolja az állatok elé. A tökéletes keverék, adagméret és takarmányozási gyakoriság javítja a tehenek teljesítményét, jólétét, illetve egészségét. Ugyanakkor csökkenti a CO2 lábnyomot, mivel a tejelő tehenek kevesebb metánt bocsátanak ki az optimális étrendnek köszönhetően. Különböző érzékelők teszik lehetővé a robot számára a maradék mennyiség mérését, a keverés minőségét és a takarmány összetételét, ami lehetővé teszi az etetési rutinok, illetve a jelentéskészítés automatikus beállítását.

GEA etetőrobot
A GEA DairyFeed F4500 telepítése tartalmazza a gazdaság lézerszkennerek segítségével történő automatikus feltérképezését is – fotó: https://www.gea.com/

A robot a GEA DairyNet állománykezelő rendszerhez kapcsolódik, és kényelmesen, valós időben, mobil eszközökről is felügyelhető, illetve vezérelhető. Amellett, hogy maximális rugalmasságot biztosít a gazdaságoknak munkafolyamataikban, vonzóbbá teszi a gazdálkodói munkát, jobb egyensúlyt biztosítva a munka és a magánélet között.

A GEA DairyFeed F4500 kezdetben Németországban, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Svédországban lesz elérhető az idei év negyedik negyedévében. A globális bevezetés 2023-ban egymás után következik.