fbpx

Elismerés az Olimac Drago Gold napraforgóbetakarító adapternek

Írta: Farkas Imre - 2021 február 04.

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla az EIMA INTERNATIONAL és az EIMA DIGITAL PREVIEW 2020 alkalmával, a FederUnacoma meghirdette a leginnovatívabb termékek elismerésére, a „Technikai Innovációk Versenyét”.

A díjat olyan eszközök és készülékek elismerésére hirdetik meg, melyek abszolút innovatív jellegűek. Ezzel a díjjal ismerték el az Olimac Drago Gold napraforgó betakarító adaptert  is. A 6-tól, egészen 24 soros munkaszélességig elérhető adapterújdonság számos ponton alkalmaz újszerű megoldásokat.

 

adapter
Az új adapter fejlesztései a magasabb betakarítási teljesítményt és a veszteségek csökkentését célozták meg.  (Fotó: http://www.olimac.it)

 

A soronkénti, füles láncos szárbehúzó rendszernél például a veszteségek csökkentése érdekében a fém behúzó fülek helyett trapéz alakú gumiblokkokkal látták el úgy, hogy azok párban, egymásban futva, szinte teljes zárást alkotnak, így megakadályozzák a kipergő szemek lehullását a behúzólánc párok között. A szárak levágását sem ellenkéses megoldással vágja el soronként, hanem edzett acéllemez vágótárcsák vágja meg a növényt anélkül, hogy ráznák. Ezzel a megoldással nagy vágási sebességet érnek el, rezgésmentesen, így csökkentve ezzel is a magveszteség. A Drago Gold egy Ø 500 mm-es középrehordó csigával van felszerelve, amely a gyártó szerint a legnagyobb az ágazatban. A csiga működését biztonsági tengelykapcsoló védi, de szintén tengelykapcsolók védik a behúzólánc és vágótárcsapárok hajtását is.

 

 

olimac
A fém behúzó fülek helyett trapéz alakú gumiblokkokkal látták el, a szárak levágását rezgésmentes, edzett acéllemez vágótárcsák végzik. (Fotó: http://www.olimac.it)

 

A gyártó arra is gondolt, hogy az adaptert az élettartama alatt többféle típusú, illetve eltérő kerékméretű betakarítógépre szerelhetik. Ennek érdekében a ferdefelhordóra csatlakozást megvalósító kapcsolókeretnek és az adapter vázának egymáshoz viszonyított szöge 12 fok tartományon belül 8 fokozatban csapszegfuratos megoldással állítható. Szintén az eltérő kombájnokhoz való optimális csatlakozást segíti a kétféle pozíciójú csuklóstengely csatlakozási lehetőség is.

 

 

A karbantartásra fordított idő is jelentősen csökkent, hiszen az adapter oldalán található görgősláncáttételes hajtásátvitel nem zsirzásos kenésű, hanem olajfürdőben fut, így élettartama nincs kitéve a karbantartás gyakoriságának. Az adapter talajkövető, hidraulikus magasságállítású hidrosztatikus hajtású szárzúzóberendezéssel van szerelve.