fbpx

Az Axiál Kft. átadta Dombóváron az új telephelyét

Írta: Szerkesztőség - 2011 december 12.

Harsányi Zsolt és Harsányiné Dr.Fodor Gyöngyi 20 évvel ezelőtt 1991-ben alapította meg a mostani Axiál Kft. elődjét az Axiál Bt.-t. Ma már legendás hírű, hogy az akkor még csak alkatrészeket forgalmazó kis cég vezetője Harsányi Zsolt egy Fiat Polskival járta az országot, hogy beszerezze az alkatrészeket, a vállalkozás központja, az Axiál első telephelye, pedig egy családi ház volt. A parányi cég hamar növekedésnek indult, és 1992-ben másfél évvel az alapítás után Dombóváron megnyitotta 4200 m2 alapterületű telephelyét azzal a céllal, hogy a környéken lévő ügyfeleket könnyebben és gyorsabban tudja onnan kiszolgálni. A dombóvári telephely ekkor még csak alkatrészeket forgalmazott, de miután a mezőgazdasági gépek is bekerültek a cég kínálatába, 1995-től már szervizszolgáltatást is végzett egy szerelővel. Így az általa forgalmazott gépek korszerű javítását is biztosítani tudta, ami garantálta a partnereknek a gépek folyamatos felhasználását, a termelést így gazdaságosabbá és hatékonyabbá tudta tenni. Az első években 50-70 gépet javítottak, ami a partnerek gépeinek szereléséből, és bérjavításokból tevődött össze. Ma már a szervizüzletág részéről 8 szerelő és egy ügyfélkapcsolati vezető dolgozik Dombóváron és évente átlagosan 1500 gépet javítanak. A telephely a 19 év alatt mintegy 12 milliárd forint értékű alkatrészforgalmat bonyolított le, ez közel 15 ezer tonna alkatrészt jelent, amivel eddig 4000 vásárlót szolgáltak ki. Jelenleg 1600-1800 vevőjük van. Alkatrészes vonalon a kezdetekkor két alkalmazott dolgozott a telephelyen, mára 10-re bővült a számuk. Összesen 22 alkalmazottja van a cégnek a dombóvári régióban.

Szabó Lóránd, Czerván György, Harsányi Zsolt, Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi, Hubertus M. Mühlhäuser és Pintér Zsolt a dombóvári telephelyavatón

Az 2011-es Axiál Szakmai Napokon jelentette be az Axiál Kft. vezetősége, hogy egy, a 2012-es év végéig lezáruló, másfél milliárd forintos fejlesztési terv keretein belül megnyitja 15. telephelyét Békéscsabán, emellett pedig fejleszti a már meglévő telephelyeket. Dombóváron a körülmények sem a vásárlók méltó kiszolgálására, sem pedig a mai korszerű mezőgazdasági gépek megfelelő színvonalú, gyorsaságú és hatékonyságú szervizelésére nem voltak megfelelők. A cég teljesen új zöldmezős beruházásba kezdett 2011 tavaszán. Az alapkőletétel 2011. május 12-én történt meg, a telephely műszaki átadása pedig november 30-án zárult le. Korszerűbb és tágasabb szervizműhelyt építettek. Az elmúlt két évtized során szerzett tapasztalatok alapján szükséges volt a régióban is egy ilyen szervizműhely felépítése, hiszen az látható, hogy a hazai mezőgazdasági vállalkozások fokozatosan leépítették javító kapacitásukat, viszont az új modern technológiákkal felszerelt gépeiket csak korszerű műszerekkel ellátott, megfelelő pormentes környezetet jelentő szakműhelyekben lehet kockázatmentesen javítani. Emellett az új alkatrészraktár, valamint tágasabb irodák is átadásra kerültek december 2-án az új telephely megnyitóján, ahol európai környezetben, méltóképpen tudják majd a jövőben kiszolgálni partnereiket.

A telephely összesen 23678 m2-en fekszik, a régi bolttal szemben várja az új és régi partnereket Dombóváron a Gagarin utcában. Az új szervizműhely alapterülete összesen 466 m2 , a különálló alkatrészraktár, az üzlet, és a vele egybeépített irodahelyiségek alapterülete 851 m2 , mindez a földszinti és emeleti helyiségekkel együtt, a portaépület alapterülete pedig 10 m2. A térköveket 4600 m2 -en fektették le.

Az átadó ünnepségen beszédet mondott Hubertus M. Mühlhäuser, az AGCO konszern stratégiáért és integrációért felelős alelnöke, Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Szabó Lóránd, Dombóvár polgármestere és Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője.